Записът върху винил, има ли разлика....
- djiv
- има известен опит

- Обратна връзка:
Записът върху винил, има ли разлика....
Здравейте,
Имам един въпрос, който е към всички аудиофили, които слушат грамофонни плочи.
Забелязали ли сте разлика във високите честоти на записа, съответно в началото и в края на плочата? На мен ми се струва, че в края плочата свири по глухо. Питах и други "чуващи колеги DJ" и някои от тях ми казаха че това се дължи на S рамото на грамофона, затова новите модели на Vestax и Numark имат и прави рамена в комплекта.
Виждате ли някаква логика в това? Аз иначе съм си фен на Technics SL 1210 MK2(3)
Моля ви кажете си мнението
Благодаря предварително !
Имам един въпрос, който е към всички аудиофили, които слушат грамофонни плочи.
Забелязали ли сте разлика във високите честоти на записа, съответно в началото и в края на плочата? На мен ми се струва, че в края плочата свири по глухо. Питах и други "чуващи колеги DJ" и някои от тях ми казаха че това се дължи на S рамото на грамофона, затова новите модели на Vestax и Numark имат и прави рамена в комплекта.
Виждате ли някаква логика в това? Аз иначе съм си фен на Technics SL 1210 MK2(3)
Моля ви кажете си мнението
Благодаря предварително !
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
fagott
запис в/у винил
Същото е и при СД и ДВД, променя се ъгловата скорост в зави-
симост от радиуса на пътечката, отвори капака на плеера и ще видиш
при избор на първата и последната песен или чаптър.
симост от радиуса на пътечката, отвори капака на плеера и ще видиш
при избор на първата и последната песен или чаптър.
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ъглова скорост
При CD & DVD не е същото, защото там се запазва постоянна ъглова скорост на четене, като се използват променливи скорости на въртене, които освен това превишават капацитета на цифровия поток и по този начин могат да се прочитат многократно пасажи, ако има грешки причетене. Освен това там записът е малко по-цифров 
Не може да се дават еднозначни отговори, без да се има предвид сложността на този иначе толкова "прост" уред - грамофона.. Най-общо казано, при добър апарат, при хубава доза, при елиптична игла, при доза с добър "trackаbility" при добро рамо, най-добре тангенциално, при качествен запис на плочата (добър винил, минимален брой копия от една матрица и пр.) разлика във "високите" в началото на плочата и в края й няма! Естествено скоростта има значение и поради това се наложи скоростта от 33,33 об/мин за лонг плей, да не забравяме, че имаше и стандарт 16 об/мин, който не се наложи именно защото не задоволяваше изискванията за HI FI. От друга страна, за задоволяване високите изисквания на хайфистите (които по принцип използват магнитни и динамични дози) се въведе и стандарта "макси сингъл", но не толкова заради "високите", които естествено са по-добри при по-висока скорост, а повече заради динамиката, която при по-висока скорост и и доза, която дава по високо напрежение при по голяма скорост (магнитни, динамични дози, за разлика от кристалните дози, при които напрежението зависи не от скоростта, а от амплитудата). Дизайнът на рамото не е само въпрос на мода, раличните видове рамена имат различни предимства, като при "s"-образното рамо се търси чисто механичния баланс системата игличка-рамо - лагеруваща ос на рамото, който условно влияе по-скоро на нелинейните изкривявания. Technics sl 1210 е един "железен" грамофон, затова е добър за DJ, но далеч не е "върха на сладоледа". Изобщо, според мен, за да се постави на разискване един въпрос, трябва преди това човек да е попрочел туй-онуй, иначе може лесно да се заблуди по откъслечните и нееднозначни отговори по темата. Между другото, за тези които гонят перфекционизма - DJ дозите и грамофони се различават от тези за HIFI, поради различните изисквания към едните и другите.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Аз споменах ъгловата скорост като постоянна величина, имайки предвид нееднаквостта на диаметрите на браздата в началото и края при постоянна ъглова скорост в случая...Т.е. сантиметри за секундаultimate написа:Малка поправка Уидоу, Кирилов и другите колеги, /очевидно грешка на езика/:
За винила: не ъгловата, а линейната скорост се променя![]()
Затова качеството е по-високо при първите записи, които са на големия диаметър.
Добрите фирми просто си правят плочите да звучат с най малко разлики при начална и крайна песен
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
-
fagott
винил
Сантиметър за секунда = лин. скорост.
Радиан за сек. = ъглова скорост
Просто така не могат да се сбъркат, още повече,че ъгловата
скорост е основен принцип в СД и ДВД.
Радиан за сек. = ъглова скорост
Просто така не могат да се сбъркат, още повече,че ъгловата
скорост е основен принцип в СД и ДВД.
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
При СиДи и ДиВиДи, ъгловата се променя, а линейната остава постоянна, докато при винила е обратното, това са съществените разлики.
Преди години точно поради тия съображения - нееднаквостта на линейната скорост и проблемите от чисто технически характер в Балкантон накараха една от най известните бг групи, подчертавам свиреща и ПРОГРЕСИВ рок - ФСБ да издават макси сингли -12 инчови тави на 45 оборота.
Преди години точно поради тия съображения - нееднаквостта на линейната скорост и проблемите от чисто технически характер в Балкантон накараха една от най известните бг групи, подчертавам свиреща и ПРОГРЕСИВ рок - ФСБ да издават макси сингли -12 инчови тави на 45 оборота.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
Помня добре първия албум на Формация Студио Балкантон - истински шедьовър, помня борбата, която Румен Бояджиев води с шефовете в Балкантон, за да им пуснат "макси сингъл". Качеството беше на ниво, смесването - също. Искам, обаче, да припомня, че и при 45 об/мин линейната скорост е различна в началото и края на плочата, както ще бъде и при 78 об/сек, и ако искате и при 500 об/сек. Тази скорост практически няма отношение към амплитудата на високите за една и съща плоча в края и началото на плочата. Естествено при по-висока скорост може да се запише по-лесно (чисто физически) по-висока честота- да речем 30-40 кхц. При макси синглите обаче се гони повече по-висока динамика, която е проблем при винила и 33об/сек. поради румпел, шума на винила и пр. Искам отново да обобщя - забележима разлика във високите в края и началото на плочата няма, високите не зависят много от вида на рамото