Здравейте
От доста време следя сайта и каквото съм потърсил, съм го намирал, но така и не успях да намеря какво е това чудо damping factor. Гледам в характеристиките на усилвателите го има, на едни е повече, на други по малко и се зачудих какво точно е. Въпроса ми е по-скоро кое е по-добре - да е повече или по-малко.
какво е damping factor
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
демпфингфактор
При голямо изходно съпротивление (малък д.ф.), амплитудно-честотната характеристика следва импедансната характеристика на тонколоната, а баса бавно отзвучава. Различните колони звучат различно и някои колони, които на друг усилвател не ви харесват, на такъв могат да звучат по-добре или обратно. При всяко положение - не вярно. При огромен д.ф. се предполага, че е възможно краткотрайно прегряване на шпулата, което променя краткотрайно импеданса й. Истината вероятно е някъде по средата.
Последно промяна от Goro на Пет Дек 09, 2005 4:36 pm, променено общо 1 път.
Най-често срещаната грешка при определяне на DF е, че не се отчита влиянието на филтъра (за многолентова колона). В зависимост от честотата на срязванеи сложността на филтъра, при използване на "стандартни" бобини, към изходното съпротивление на усилвателят се прибавя и съпротивление около 0,6 -1 ома. Така реалният DF става 7.5 - 11.8 вместо напр. 100! Така, че високият DF е един от рекламните трикове на фирмата-производител. Е, ако се използват бобини от типа на Jensen или Goertz DF в горния пример ще се увели 2-3 пъти.