Ïðåäóñèëâàòåë(è) ñ äèñòàíöèîííî

Съобщение
Автор
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Комутация

#16 Мнение от Goro »

Състезанието на сигналите е решимо чрез огромно усложнение на програмата - управляемо софтуерно закъснение. Предвид на многото и сериозни проблеми - задачата ти е огромна, което на пръв поглед не личи.
Последно промяна от Goro на Чет Дек 08, 2005 11:15 am, променено общо 1 път.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Tisho »

Хм...
Това не може да се каже преди да се пробва.
Но пък ако е повтаряем ефект може да се коригира от софтуера на контролера. Другия вариант - няма да се правят подобни резки преходи от -63db до -3db например, ами регулирването да е плавно.

По принцип ефекта на притрепването го има при всички контактни системи не само при релетата. :wink:

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Stefan Stefanov »

Идеята е регулирането да става плавно - без резки преходи над 2 дБ.
Ако се получи припукване не е трудно софтуера да се направи с необходимите закъснения, но това ще се пробва.

По мненията на technotronik, ultimate и Goro:
Това са проблеми на броячи. В случая използваме микроконтролер и те няма да се проявят.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Bojo »

ultimate написа: ...Аз лично не мога да измисля алгоритъм за превключване на релетата примерно от 011111 към 100000 /една стъпка/, така че да избегна състезанието :cry: Дори и при повече тактове за една стъпка. Сигурно има, но не ми идва в главата :oops:
Никакъв проблем. Тактовата честота на процесора е много по-висока от закъснението на релетата. Въвежда се закъснение за старшия бит, а младшите си ги въртиш както искаш (някои можеш да ги застъпиш, други не) - настройва се на готовата система в реално време с реален сигнал и се слуша. Пробвано е многократно. И ако няма постовннотокова съставка (а то няма) - ядове никакви. Да му мислят софтуеристите :D :D :D

ПП Кирилов има друга идея - качественна галета с две тресчотки и соленоиди - проблем е механиката, но е разрешим.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Stefan Stefanov »

Нещо като стъпковите избирачи в старите тел. централи?

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Bojo »

3aropka написа:Нещо като стъпковите избирачи в старите тел. централи?
Аха! С един хубав DAKT - хем Hi End, хем дистанционно - ехааааа!

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Bojo »

ultimate написа: ... Божо, пак не стоплям. Албански реотан. Явно ще остане да ми обясниш като се видим.
Как така ще включиш старшията накрая, като с това усилването ще се промени със скок?
Разглеждаме процеса във времето - преходния процес е бърз и скока не се чува.

Zmej

#25 Мнение от Zmej »

По схемата на Загорка не ми харесват две неща:
променливото входно съпротивление и многото релета (че и променлив брой) по пътя на сигнала.

Та ето и моята схемичка на волумето: http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... opic&t=336

Платките с релетата + процесора са налепени (управлението работи), чакам от 2 месеца да ми навият един тороидален траф, че да си направя входната платка с превключвателите (много държа на автоматичното избиране на входовете) и да пусна сигнал през волуметата.

Управлението на цялата галимация е това: http://bgaudio.org/images/upload/DCTRL_Circ.pdf, а платката - това - http://bgaudio.org/images/upload/DCTRL_PCB.pdf (с малки, дребни и незначителни промени). Сменил съм процесора с 18Ф452 (писна ми от асемблер, Ц е по-добре), всичко работи. Само дистанционно не съм му пуснал още - ще го оставя за накрая. Бтв имам още няколко голи платки.

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#26 Мнение от Tisho »

ultimate написа:
3aropka написа:Идеята е регулирането да става плавно - без резки преходи над 2 дБ.
Ако се получи припукване не е трудно софтуера да се направи с необходимите закъснения, но това ще се пробва.

По мненията на technotronik, ultimate и Goro:
Това са проблеми на броячи. В случая използваме микроконтролер и те няма да се проявят.
Аз лично не мога да измисля алгоритъм за превключване на релетата примерно от 011111 към 100000 /една стъпка/, така че да избегна състезанието :cry: Дори и при повече тактове за една стъпка. Сигурно има, но не ми идва в главата :oops:
Ами елементарно. Организираш си програмата като си задаваш някой таймер да ти прави прекъсване на определено време, да кажем 10-20мс. На всяко прекъсване правиш по една промяна в състоянието на релетата. Портовете на повечето процесори позволяват по-битово управление. Макар че с PIC-овете трябва да се внимава с този тип управление. Read-Modify-Write процедурата е доста бъгава и прави проблеми. Особенно при I/O-тата с отворен дрейн... :roll:

И захващайки се с някой PIC поглеждайте първо errata sheet-a че да сте наясно с каква торба с бъгове ще се борите. :)

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Tisho »

ultimate написа: Като прекъсваш сигнала за 10-20мсек, за да превключиш през това време с една стъпка, знаеш ли каква хубава моторетка ще чуваш в колоните? Представи си китарата на Сантана накъсана с паузи от 10-20мсек. да речем 5-6 пъти в секунда.
Едва ли това "елементарно" решение е добро.
Давай друго предложение 8) да го обсъждаме. И за сега да говорим за алгоритъм, а не за конкретен контролер или програми. Ясно е какво могат микроконтролерите при добра програма.

Аз говоря за алгоритъм а не за прекъсване на сигнала... :? 8O

Термина прекъсване в микроконтролерите се използва за съвсем други цели... :idea:

Аз съм избрал микроконтролер който ще ползвам. 8)

Идеята е за превключване на релетата не наведнъж, ами в някъкъв ред в който ще може да се избегне ефекта който би се получил от превключване на 5 релета едновременно например. :wink:

Пък и малко вероятно ми се струва да си променяш силата на звука 5-6 пъти в секудна.... :mrgreen:

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Tisho »

Ами...
Значи как мисля да правя от тук нататък.
Опроводявам платката (купих едни релета за проби) и я засилвам към някоя платкажийница. Което значи че до 15-ина дни ще има някъкъв вариант налепен. 8)

Като я оживя ще си проличи кое решение е сполучливо и кое не и с какви проблеми ще се сблъскам... :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”