Ïðåäóñèëâàòåë(è) ñ äèñòàíöèîííî
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Хм...
Това не може да се каже преди да се пробва.
Но пък ако е повтаряем ефект може да се коригира от софтуера на контролера. Другия вариант - няма да се правят подобни резки преходи от -63db до -3db например, ами регулирването да е плавно.
По принцип ефекта на притрепването го има при всички контактни системи не само при релетата.
Това не може да се каже преди да се пробва.
Но пък ако е повтаряем ефект може да се коригира от софтуера на контролера. Другия вариант - няма да се правят подобни резки преходи от -63db до -3db например, ами регулирването да е плавно.
По принцип ефекта на притрепването го има при всички контактни системи не само при релетата.
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Идеята е регулирането да става плавно - без резки преходи над 2 дБ.
Ако се получи припукване не е трудно софтуера да се направи с необходимите закъснения, но това ще се пробва.
По мненията на technotronik, ultimate и Goro:
Това са проблеми на броячи. В случая използваме микроконтролер и те няма да се проявят.
Ако се получи припукване не е трудно софтуера да се направи с необходимите закъснения, но това ще се пробва.
Това са проблеми на броячи. В случая използваме микроконтролер и те няма да се проявят.
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Никакъв проблем. Тактовата честота на процесора е много по-висока от закъснението на релетата. Въвежда се закъснение за старшия бит, а младшите си ги въртиш както искаш (някои можеш да ги застъпиш, други не) - настройва се на готовата система в реално време с реален сигнал и се слуша. Пробвано е многократно. И ако няма постовннотокова съставка (а то няма) - ядове никакви. Да му мислят софтуериститеultimate написа: ...Аз лично не мога да измисля алгоритъм за превключване на релетата примерно от 011111 към 100000 /една стъпка/, така че да избегна състезаниетоДори и при повече тактове за една стъпка. Сигурно има, но не ми идва в главата
ПП Кирилов има друга идея - качественна галета с две тресчотки и соленоиди - проблем е механиката, но е разрешим.
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Zmej
По схемата на Загорка не ми харесват две неща:
променливото входно съпротивление и многото релета (че и променлив брой) по пътя на сигнала.
Та ето и моята схемичка на волумето: http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... opic&t=336
Платките с релетата + процесора са налепени (управлението работи), чакам от 2 месеца да ми навият един тороидален траф, че да си направя входната платка с превключвателите (много държа на автоматичното избиране на входовете) и да пусна сигнал през волуметата.
Управлението на цялата галимация е това: http://bgaudio.org/images/upload/DCTRL_Circ.pdf, а платката - това - http://bgaudio.org/images/upload/DCTRL_PCB.pdf (с малки, дребни и незначителни промени). Сменил съм процесора с 18Ф452 (писна ми от асемблер, Ц е по-добре), всичко работи. Само дистанционно не съм му пуснал още - ще го оставя за накрая. Бтв имам още няколко голи платки.
променливото входно съпротивление и многото релета (че и променлив брой) по пътя на сигнала.
Та ето и моята схемичка на волумето: http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... opic&t=336
Платките с релетата + процесора са налепени (управлението работи), чакам от 2 месеца да ми навият един тороидален траф, че да си направя входната платка с превключвателите (много държа на автоматичното избиране на входовете) и да пусна сигнал през волуметата.
Управлението на цялата галимация е това: http://bgaudio.org/images/upload/DCTRL_Circ.pdf, а платката - това - http://bgaudio.org/images/upload/DCTRL_PCB.pdf (с малки, дребни и незначителни промени). Сменил съм процесора с 18Ф452 (писна ми от асемблер, Ц е по-добре), всичко работи. Само дистанционно не съм му пуснал още - ще го оставя за накрая. Бтв имам още няколко голи платки.
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ами елементарно. Организираш си програмата като си задаваш някой таймер да ти прави прекъсване на определено време, да кажем 10-20мс. На всяко прекъсване правиш по една промяна в състоянието на релетата. Портовете на повечето процесори позволяват по-битово управление. Макар че с PIC-овете трябва да се внимава с този тип управление. Read-Modify-Write процедурата е доста бъгава и прави проблеми. Особенно при I/O-тата с отворен дрейн...ultimate написа:Аз лично не мога да измисля алгоритъм за превключване на релетата примерно от 011111 към 100000 /една стъпка/, така че да избегна състезанието3aropka написа:Идеята е регулирането да става плавно - без резки преходи над 2 дБ.
Това са проблеми на броячи. В случая използваме микроконтролер и те няма да се проявят.Дори и при повече тактове за една стъпка. Сигурно има, но не ми идва в главата
И захващайки се с някой PIC поглеждайте първо errata sheet-a че да сте наясно с каква торба с бъгове ще се борите.
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
ultimate написа: Като прекъсваш сигнала за 10-20мсек, за да превключиш през това време с една стъпка, знаеш ли каква хубава моторетка ще чуваш в колоните? Представи си китарата на Сантана накъсана с паузи от 10-20мсек. да речем 5-6 пъти в секунда.
Едва ли това "елементарно" решение е добро.
Давай друго предложениеда го обсъждаме. И за сега да говорим за алгоритъм, а не за конкретен контролер или програми. Ясно е какво могат микроконтролерите при добра програма.
Аз говоря за алгоритъм а не за прекъсване на сигнала...
Термина прекъсване в микроконтролерите се използва за съвсем други цели...
Аз съм избрал микроконтролер който ще ползвам.
Идеята е за превключване на релетата не наведнъж, ами в някъкъв ред в който ще може да се избегне ефекта който би се получил от превключване на 5 релета едновременно например.
Пък и малко вероятно ми се струва да си променяш силата на звука 5-6 пъти в секудна....