Въпроси за среден ТЛ - проект

Съобщение
Автор
Stilian

Въпроси за среден ТЛ - проект

#1 Мнение от Stilian »

С две думи - направих го :)). Звучи впечатляващо, но с две условия - звука да е доста усилен и слушателя да е централно пред тях.

Аз ли нещо съм сбъркал или това е характерно за ТЛ-ките?

А може и да е затова че ги сравнявам с другите ми колони. В споменатата позиция централно и прилично усилено, ТЛ-ите изкарват доста по-приятен звук. Обаче във варианта "слушане на качествена музика докато децата оттатъка спят" - никакви ги няма :)

Аватар
Cvetomir
има опит
има опит
Обратна връзка:

кой проект

#2 Мнение от Cvetomir »

Кой проект си правил ,защото и аз ще си правя и няма проблем да ги бримча (нямам деца за сега)

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Middle TL

#3 Мнение от Kiril Kirilov »

Все пак говорителите са с ниска чувствителност: големия 86 дб/ват/метър а малкият е още по-нечувствителен: 82 дб/ват/метър ...
30-тина ватов усилвател обаче е напълно достатъчен.
Имат много равномерна х-ка от 60 Хц нагоре където им е резонансната честота.
Веднага уточнявам за любителите на технически х-ки:
Тези 60 херца не са като онези 60 херца, които ви се струват твърде слаби като показател за бас.
Сам съм се смял на няколко пъти от въпросите и широко отворените очи на хора, слушащи ги и търсещи "басовия говорител".

Бих те посъветвал да опиташ да ги разположиш другаде в стаята, защото не е ясно в каква обстановка ги слушаш :-)

Може и да опиташ да ги повдигнеш, въпреки, че не е вероятно да помогне, освен да вдигне равнината на слушането (а баса да пострада)...

gps

#4 Мнение от gps »

Има значение от какво разстояние ги слушаш ,установих го при FR10 много отблизо -не чуваш добре басовия драйвер,много отдалече-не чуваш добре фулрейндж драйверите.При TL с BG20 дори 30 см промяна на разстоянието между колоните променя звука на мястото на слушателя и наскоро установих че точно по оста на драйвера не се чуват толкова добре детайлите колкото леко встрани от оста примерно 10-15 градуса.Трябва да експериментираш!

Stilian

Re: кой проект

#5 Мнение от Stilian »

haverr написа:Кой проект си правил ,защото и аз ще си правя и няма проблем да ги бримча (нямам деца за сега)
Среден ТЛ проект на Кирилов. Прави го няма да съжаляваш.
P.S. Филтър за средния ТЛ проект

Stilian

Re: Middle TL

#6 Мнение от Stilian »

kirilov написа:Все пак говорителите са с ниска чувствителност: големия 86 дб/ват/метър а малкият е още по-нечувствителен: 82 дб/ват/метър ...

Бих те посъветвал да опиташ да ги разположиш другаде в стаята, защото не е ясно в каква обстановка ги слушаш :-)

Може и да опиташ да ги повдигнеш, въпреки, че не е вероятно да помогне, освен да вдигне равнината на слушането (а баса да пострада)...
И другите колони, които ползвам са с басови драйвери на 86Дб (бая по-големшки - W 170S по 2), но разликата е много сериозна. При едно и също усилване едната колона едва започва да свири, а при другата трудно се стои в стаята. Но си мисля дали може проблема да е в размера на стаята или пък факта че пода е дюшеме т.е. по някакъв начин да абсорбира звука.

entusiast4eto

Re: Âúïðîñè çà ñðåäåí ÒË - ïðîåêò

#7 Мнение от entusiast4eto »

Stilian написа:íî ñ äâå óñëîâèÿ - çâóêà äà å äîñòà óñèëåí è ñëóøàòåëÿ äà å öåíòðàëíî ïðåä òÿõ...

...Îáà÷å âúâ âàðèàíòà "ñëóøàíå íà êà÷åñòâåíà ìóçèêà äîêàòî äåöàòà îòòàòúêà ñïÿò" - íèêàêâè ãè íÿìà :)
àêî òîâà äåéñòâèòîëíî å òàêà, îêàçâà ñå ÷å òîçè TL å ìíîãî íåñúâúðøåííà êîíñòðóêöèÿ, çàùîòî öåëòà íà åäíà êîëîíà âñå ïàê å äà ñâèðè, è óáèéñòåâåíèÿò áàñ íå ìîæå äà êîìïåíñèðà èçáðîåíèòå íåäîñòàòúöè :(

äàëè àêî ïðè êîíñòðóêöèÿòà îòâîðúò å îòïðåä, òîâà áè ïðîìåíèëî çâó÷åíåòî? ÿñíî å ÷å îò òàì èçëèçàò íèñêèòå ÷åñòîòè, àìà âñå ïàê? íåùî êàòî TL-à íà Dgd

http://www.bgaudio.org/modules.php?full ... _photo.php
ï.ï. Stilian, à ñ êàêúâ óñèëâàòåë ãè ñëóøàø? Ìîæå è òàì äå å ïðîáëåìà ïðè ñëàáèòå íèâà...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Daniel Petrov »

Въпросният Среден ТЛ проект беше у нас повече от месец и такива "придружителни" явления не бяха забелязани...
Колоните свиреха много добре на всякакви нива с ДоГК...
За мен причината е в усилвателя - именно лошият усилвател не е способен да вади добра звукова картина при малки нива...
Насоченост има, но мисля, че насочеността на ФРС8 е доволно малка...по скоро липсата на височини (пак характерна особеност на ниския клас усилватели, затова им слагат корекции хората) е причина нещата да са толкова фрапиращи в случая...
Demiurg и Demon са слушали малките ТЛ-и у нас с еднотактния клас А и могат да кажат дали има сцена и високи, дори когато не си фронтално срещу колоните...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от oceanman »

Oпа...По 2 говорителя на колона...Ти удвояваш чувствителността по този начин....Има и друго...Сигурен ли си,че ватата правилно е сложена....Като количество и разпределение. Сполучливият ТЛ проект е немислим за повторение,ако човек не "натамани" ватата правилно. Пробвай различни варианти и слушай...

Stilian

#10 Мнение от Stilian »

widowmaker написа:За мен причината е в усилвателя - именно лошият усилвател не е способен да вади добра звукова картина при малки нива...
Носих колоните при един приятел и ги пуснахме на един 100 годишен Marantz, оказа се че въпроса е приключен - моето Sony :oops: е за изхвърляне.
Поне сега знам какво могат колонките :)))))

gps

#11 Мнение от gps »

Аз поне на 10 места писах че ТЛ искат наистина добър усилвател,аз лично пробвах поне 7-8.Да не забравяме и плеъра-фулрейндж драйверите вадят недостатъците им,например при сравнение на плеъри сони и пайнер имаш чувството че сонито свири моно :evil: при това това го забелязват хора на които слон им е стъпил на ушите :D .Да не говорим как се чуват недостатъците на самите дискове-някои хора се разочароваха от дискове които мислеха за матрични!Накратко-комбинацията ТЛ с усилвател с стк :evil: или добър усилвател ама сигнала идва от мп3 :evil: -НЕ Е препоръчителна,обезсмисля се идеята за ТЛ!

Stilian

#12 Мнение от Stilian »

Вече ги слушам на добър усилвател, свирят страхотно. Значи с чувство на удовлетворение ще довърша козметиката с декоративно фолио и грилчета и ще ги дам на някой фен - идват следващите този път с B 200 :-)))

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”