Съвет

Съобщение
Автор
Teodora Todorova

Съвет

#1 Мнение от Teodora Todorova »

Здравейте на всички!
Моля Ви дайте предложения как да спра или поне огранича "разходките" на ниските (не само, но техните разходки са по-дразнещи) по панелите??? За сега повече от 200 лв не мога да вложа за тази цел. Вата ли да да купувам за стените или поне за ъглите на помещението? Според статията за преобразуване на помещението за слушане трябват много повече средства, но тъй като това помещение е избрано временно за тази цел, не си заслужава да се инвестира много.
Предварително благодаря за помощта.
Поздрави,
Freestate

fagott

съвет

#2 Мнение от fagott »

Като за малко пари, просто намали ниските и усилването.

fagott

съвет

#3 Мнение от fagott »

...обърни колоните така, че високите да са на пода, ниските
отгоре...малко неаудиофилски, но пробвай, може и да ти хареса.
Сложи ги пред шкаф или секция и отдолу нещо меко.

rudiem

#4 Мнение от rudiem »

Има един материал, който се използва за пълнеж на матраците и наподобява по форма корите за яйца. С 200лв. ще можеш да облечеш плътно стените на половината стая(ок. 15м2).
Резултат ще има дори да бъдат сложени като отделни панели на стените, а не да ги покриват изцяло.
Единствения недостатък е, че дунапрена е тъмно сив и трудно се вписва в повечето интериори.

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

Аз ще си правя пана облицовани с дебел памучен плюш, засега само плата си купих. Паната които ще сложа зад колоните ще имат и минерална вата.

Аватар
bobalan
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от bobalan »

това с рамката и ватата е чудесна идея. Само още една препоръка - дебелина 6см минимум на самата рамка, но е добре между нея и стената да има 10-15см........
Още един лесен вариан - правиш си бас трап, най-лесното за вкъщи е: - в ъгъла на стаята слагаш ракла натъпкана с възглавки (с отворен горен капак) и слушаш. Пробваш ъглите принципно.

Sergo

#8 Мнение от Sergo »

Корите за яйца не поглъщат звука, а го разпръскват и са ефективни за средни и високи честоти. Тоест в близката зона на отражение се получава силно дифузно поле. Определено има добър ефект ако се постава отзад или отстрани на стената и мястото за слушане е поне на 1м. по-напред. Със сигурност се подобрява тримерната картина в дълбочина, страничния стерео ефект не се влияе от това. Все пак е добре да не се прекалява със звукопоглъщащите материали а да се търси оптимално време за реверберация.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Miroslav Danov »

Да, от моя скромен опит до сега съм стигнал до извода, че е ужасно да обереш високите с вати и темподобни, а тътенът да си остане и певците да фъфлят. По-добре да не слагаш нищо ако ще е така. Серго се изказа много компетентно. Най-добрата студийна кабина, която съм виждал беше със стени покрити с фазер, в който бяха пробити кръгли отвори с различна големина, а зад фазера имаше минерална вата. С това много се намалява времето на реверберация, а тембърът на инструментите остава сочен.
Иначе, мебели наистина.

fagott

съвет

#10 Мнение от fagott »

...май се поувлякохте....туй на къща ли ще мяса или на пъшкул?!?!

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Bojo »

Искрено се забавлявах с някои отговори на питането, като най-много ми хареса този на Фагот. За ниските: Проблема идва най-вече от геометрията на помещението, а точно с нея нощо не може да се направи. Получават се модове на определени честоти. Лекуват се с помоща на индивидуало проектирани за конкретното помещения БАС-ТРАПове (Хелмхолцови резонатори), поставени в ъглите, които се донастройват за конкретното разположение на озвучителните тела и мебелировка в помещението. Обаче!!! Това са патерици за звука (както еквилайзера например). Аз имам същия проблем (както и с нежелани резонанси във средночестотния диапазон) и след доволно сметки и симулации със специализиран софт, стигнах до извода че ще оставя помещението така както си е. Единственият съвет който мога да ти дам е да поекспериментираш с разположението на колоните. За средите и високите - там другите писаха - демпващи материали и не е задължително да се по стените и тавана - килим, мека мебел с текстилна дамаска (не кожени), щори на прозорците и т.н. Ако искаш може да се подходи и научно (с формули да изчислим колко точно материал, какъв и къде точно трябва да се постави), но практиката показва че има толкова приятни места за слушане, които са направени интуитивно и толкова други, направени от учени хора места, включително и различни "звукови студия", в които е отвратително да се слуша музика.

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Zlatan Kitanov »

Корите от яйца служат наистина като дифузори, към баса нямат отношение.
Чудя се, дали две големи секции, пълни с книги иразположени, по възможност, симетрично няма да свършат перфектна работа...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Bojo »

Корите от яйца не вършат работа - размерите са им такива, че оказват влияние само на високите, и то неблагоприятно. Сега търся да постна едни линкове, където е много добре обяснено и то от аудиофили.

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Zlatan Kitanov »

Чудесно ще бъде, ако ги намериш, защото акустиката на помещението ми се струва много важен елемент от аудиосистемата.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Bojo »

О да! Максимата че слушаме не толкова системата, колкото помещението, винаги ми се е струвала прекалена, но понякога кошмарът е неземен. Обаче старите фаворити не си ги не ги намирам. Въпросните статии ги имам разпречатани и в краен случай ще ти ги дам тях, не че и тях ги знам къде са. :D

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”