Проблем с шпиндел мотора на CD Player Denon DCD 700

Съобщение
Автор
Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Проблем с шпиндел мотора на CD Player Denon DCD 700

#1 Мнение от jimy »

Tisho написа:
jimy написа:Здравейте!
Имам технически проблем с шпиндел мотора на моя Denon DCD 700.
Старичък модел, но определено с доста добър "стил" на свирене.
Неприятното е, че от време на време, без някаква закономерност при пускане на плейъра се развърта шпиндел мотора на max. обороти без да е сложен музикален диск. Понякога се оправя, след време пак се появява. Бих се радвал да чуя мнение от някого, занимавал се с този възел от системата. Явно драйвера, управляващ двигателя се шашка, но защо?
Защото лазера вижда диск а не може да го прочете. Това е типичен пример на Philips-ова механика тип CDM. :lol: :mrgreen:

Пробвай да изчистиш лещата отгоре, но много внимателно. Механизъма който я държи там лесно се огъва на някъде и после няма настройване. Спирт и други разтворители не ползвай, Най добре се чисти с препарат за миене на прозорци от тези с пръскалото отгоре.
Предполагам се досещаш че не трябва да го изпръскваш по лещата а с финно парцалче (от тези за чистене на очила). :wink:
Zdravei Tisho,

Optikata ne e Philips-ova. V tozi model e KSS-123 A. I v slu4aia ne e ot neia. Problema se okazva sas slu4aen harakter. I po-to4no spored men ima niakade losha (kuha) spoika. 4estno kazano tezi sabota i nedelia se zanimavah sas svaliane na shemata (niamam dokumentacia). Imah namerenie da zapochna da tarsia defecta. I v nedelia vecherta, ve4e dosta iznerven, s edna otvertka prosto pochuknah platkata na 2-3 mesta i neshtata se opraviha. Playera tragna..... do sledvashtia pat. Javno shte triabva da se hvana da povtoria spoikite.

Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от jimy »

Klaus_Meine написа:
Най добре се чисти с препарат за миене на прозорци от тези с пръскалото отгоре.
Някой от вас могат и да ми се посмеят.Но най-доброто почистващо средство, в случая, за мен си е....човешката слюнка.Съдържа всички ензими, разтварящи мазнините(основен причинител на замърсявания).Плюсът й пред препаратите е, че не съдържа никакви химикали, които могат да увредят оптиката.
Аз определено няма да се смея. Обикновено и аз си чистя оптиката с памучен тампон, напоен със ... слюнка. Е, но не и ако малко преди това съм ял, например шоколад :)))

Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от jimy »

airman написа:
Tisho написа:Това е типичен пример на Philips-ова механика тип CDM.
Не съм срещал оптики на Филипс в Денон.Обикновено ползват такива на Сони, а в случая - KSS123A.
Имам усещането че ще береш ядове- твоят проблем ми прилича на процесор.Дано да не съм прав :!:
Airman, да оптиката е точно тази. Можеш ли да ме насочиш откъде да намеря принципната схема и малко сервизна инфо? Искам да се запозная със схемотехниката на този модел.
Благодаря предварително.

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от IvoNovakov »

След като го отвориш, напиши тук имената на всички чипове.Обикновено управлението на мотора е вътре в процесора.Понякога се случва да има неконтакт в корпуса на самия чип(процесора).Когато го натиснеш- се оправя.В този случай презапояването по платката няма да ти помогне :!:
Не е задължително да имаш схемата за да го поправиш :)

世間は狭い!

Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от jimy »

airman написа:След като го отвориш, напиши тук имената на всички чипове.Обикновено управлението на мотора е вътре в процесора.Понякога се случва да има неконтакт в корпуса на самия чип(процесора).Когато го натиснеш- се оправя.В този случай презапояването по платката няма да ти помогне :!:
Не е задължително да имаш схемата за да го поправиш :)
Здравей!
Платката съм я огледал доста подробно. Двата процесора /сервото и сигналния процесор/ са на SONY, съотв. CX 20108 i CX 20109. Засега машината работи, е, ще се налага да го "подсещам" с почукване, но е изнервящо. Дори съм оставил долния капак махнат, за да имам лесен достъп до платката. Все пак се надявам проблема да е в някоя лоша спойка, но къде точно е това, никой не знае. Просто трябва да намеря малко свободно време и да се хвана да повторя спойките на елементите в тази област. Надявам се да няма някъде прекъсната писта, което би предизвикало същия ефект.
А що се отнася до принципната схема, обичам да имам документация на техниката, която имам в момента. В интернет има тук там инфо за този Denon, но искат да се плаща. Схемата ще ми излезе по-скъпа от самия плейър. :!:
Поздрави

Tisho
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Tisho »

Огледай спойките.
Калпавите си личат. :wink:

fagott

пробл.

#7 Мнение от fagott »

Повтори спойките, но с хубав тинол, всяка, ако има негодна