Зов за помощ (за сега се спира)получих информацията

Съобщение
Автор
Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#1 Мнение от Teodor Gugulanoff »

А звукът променя ли се към по-лошо?
240 V не е нещо, на което да се учудваш чак толкова; даже е в норма - 220 V +/- 10%; да не говорим, че при база 230 V, горната граница скача на 253 V. Най-вероятно си в началото на веригата ;)
50°C не е много. Стандартно използваните материали в производството на електрически трансформатори издържат доста повече.
Така че, ако звука не се е влошил - какъв е проблема ?
Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Daniel Petrov »

Проблема не е в напрежението, а е или в тенекето или в навивките за волт - т.е. калпава ламарина (по евтина) или по малко навивки за волт (икономия на мед).
Доста производители на трансорматори го правят, причините са ясни...
Някои могат да се ползват вместо котлони, имал съм такива случаи.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

трансформатори

#3 Мнение от Goro »

Проверете загряването на трансформаторите при изключен товар от вторичната намотка. Ако се загряват, значи трябва да включите първичната намотка на 240 в. , още повече че мрежата ви е повишена. Може да измерите и тока в първичната намотка, пак на празен ход. Така ще определите дали магнитопровода се насища. Добре оразмерения трансформатор трябва да носи индукция при +10% мрежа т.е. 242 в. Ако на празен ход не се загрява, а само при товар, значи за типовата мощност проводника е тънък и не може да я понесе. И накрая остава да внимавате на кого си поръчвате трансформатори. За предпочитане е да участвате в проектирането на трансформатора, след като сте изследвали възможностите на магнитопровода. Предполагам, че като сте поръчал - и намотка 240в са навили по-малко навивки на волт с цел по-високо к.п.д.

Аватар
dirtyboy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Благодарности

#4 Мнение от dirtyboy »

Благодаря за доставената информация по принцип звука ми не се променя но се притесних за трафовете но ас като видях и в едно учебно помагало че медният проводник издържа до 110 градуса а магнитопровода ми се нагрява максимално до 50 или(60 градуса доста трудно)
мисля да му сложа едно вентилаторче поне така ще запазя медната изолация(лаковото покритие) за по дълго но да не преувеличавам вече карам близо 8 месеца така че мисля че е в норма 50 градуса
:wink:

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

трансформатори

#5 Мнение от Goro »

Ако външния слой е 50 гр., то вътрешния е много повече. Макарата пречи на топлоотдаване към магнитопровода.

gps

#6 Мнение от gps »

dirtyboy-видя ли това http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... pic&t=1850 защото ми се струва че трафовете ти не са направени от спец!

Аватар
dirtyboy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

фирма производител

#7 Мнение от dirtyboy »

трафовете са ми направени от фирма в софия
сайта им е www.bistra99.com
още един път отбелязвам че бях задал като искане първичната намотка да е от няколко така че да си избирам дали мрежовото ми е
220,225,230,235 но не знам дали са го спазили .както и да е .като изгори трафа от загряване след години ще ми мисля при кой да задам заявка за направа
още нещо забравих да спомена как ми е направено захранването
един грец за 1000 волта и 35 ампера / в квадратна конструкция/директно на радиатор и понеже ми е двуполярно захранването имам на 300 ватовия траф. два броя по 33000 микрофарада/72 волта
на 200 ватовия траф същият грец но този път два броя по 10000 микрофарада/42 волта понеже променливото ми е 25 волта а след изправяне идва на около 2 по 36 волта

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

трансформатори

#8 Мнение от Goro »

За да не разводняваме темата. Колко е тока на празен ход на първичната(за намотка 235в) и колко е мрежовото напрежение? Колко е омическото съпротивление на първичната и вторичната намотки? Какво е преводното отношение (отношението на намотките или напреженията на п. х.)? Колко ампера е товарния ток? Евентуално, освен броя на навивките, колко е сечението на магнитопровода?

Аватар
dirtyboy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

:))))

#9 Мнение от dirtyboy »

човече знам че така ще ми се помогне но ако си разкача захранванията не се знае колко време ще ми отнеме за да си ги вържа
ас едвам едвам побрах всичките неща в една кутия на компютър дори ме домързя да пробия дупки за втория 200 ватов траф за да го хвана за кутията когато даде фира ще му мисля
мерски на всички и за всичко но нека за сега да псрем по тази тема
доста понаучих и занапред ще поразпитам тук там шреди да дам заявка на некои за нещо.
нека за сега темата да остане така без повече писания ако има нещо евентуално ще драсна неколко реда.
ОЩЕ ВЕДНЪЖ МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ВРЕМЕТО КОЕТО СТЕ ОТДЕЛИЛИ ЗА МЕНЕ И МОЯТ ЗОВ ЗА ПОМОЩ.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”