Мислите ли че е добре да определим някакви стандартни формати за обмяна на информация (схеми, платки и др) за да ни е по-лесно?
Например да се разберем всички схеми и платки на сайта да са в определен формат, картинки и документи да са в pdf и да се опитаме да се придържаме към тях.
Ñòàíäàðòè íà ñàéòà çà ïî-ëåñíà îáìÿíà íà èíôîðìàöèÿ?
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Стефане,мисля,че стандартите JPEG,GIF,PDF,PS(EPS) са може би най добрият избор.JPEG,GIF от гледна точка,че е компресирани и по малки от TIFF и BMP.
PDF,PS,EPS,че са компресирани добре са и векторни и са 1:1,т.е. можеш да разпечаташ на паус и да правиш платки.
PRN е другата алтернатива за платки-трябва ти PC with DOS и лазерен принтер и си готов с разпечатката,докато за PS(EPS) ти трябват или Acrodistiller(за конверт в PDF) или CorelDraw.
За архивите сякаш най добре е да са zip(макар,че мразя точно уинзип-а) или селфекстракт.
Аз вече писах(а и винаги съм се съобразявал) да се качват картинки с ширина максикум 800 пиксела,че да се събират в полето на монитора.
Ако са големи,по добре да се пуска само линк към тях-предполагам,че всеки има по някой безплатен мегабайт пространство в нета.
Тука над 100к не става.
PDF,PS,EPS,че са компресирани добре са и векторни и са 1:1,т.е. можеш да разпечаташ на паус и да правиш платки.
PRN е другата алтернатива за платки-трябва ти PC with DOS и лазерен принтер и си готов с разпечатката,докато за PS(EPS) ти трябват или Acrodistiller(за конверт в PDF) или CorelDraw.
За архивите сякаш най добре е да са zip(макар,че мразя точно уинзип-а) или селфекстракт.
Аз вече писах(а и винаги съм се съобразявал) да се качват картинки с ширина максикум 800 пиксела,че да се събират в полето на монитора.
Ако са големи,по добре да се пуска само линк към тях-предполагам,че всеки има по някой безплатен мегабайт пространство в нета.
Тука над 100к не става.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
-
Zmej
Специално за платки и схеми - не знам как ще стане, щото половината работят на оркад, другата половина на протел, а има и някои - на танго, кадстари и т.н. Единен формат няма, а не можеш да накараш всеки да си качи всичко... Уж има някакъв импорт, ама после 100% е задължителна обработка, aко въобще се импортне нещо. Така че платки - може би EPS (универсален формат е, въпреки че след това модификацията е практически невъзможна) за всички слоеве, а схеми - може би и те, щото някои са големи за картинки или пдф-и...
За картинки работата е ясна - gif/tiff/jpeg.
За PRN-то не съм много съгласен - к'во ще го правиш после не е ясно - печат на сляпо на хартия? Ами ако искам да го пусна на линотроник какво правя?
Иначе ако някой реве може и да се даде файла в 'нативната' форма на продукта (компресиран естествено - може би zip-a е най-разпространен и всичко го отваря без изключение) - принципно не би било зле...
За картинки работата е ясна - gif/tiff/jpeg.
За PRN-то не съм много съгласен - к'во ще го правиш после не е ясно - печат на сляпо на хартия? Ами ако искам да го пусна на линотроник какво правя?
Иначе ако някой реве може и да се даде файла в 'нативната' форма на продукта (компресиран естествено - може би zip-a е най-разпространен и всичко го отваря без изключение) - принципно не би било зле...
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ако е PS/EPS,можеш да го дооформяш с корела,няма проблем за това.
А за ПиСиБи-та изобщо не говорим,аз посмъртно не сменям Тангото с каквото и да е друго-Версия 2.22 вади PS/EPS/PRN600dpi/DXF.
Пък и кой ще тръгне да преправя нещо?
Като гледам,хората,които правим платки,сме максимум 20-на.
А за ПиСиБи-та изобщо не говорим,аз посмъртно не сменям Тангото с каквото и да е друго-Версия 2.22 вади PS/EPS/PRN600dpi/DXF.
Пък и кой ще тръгне да преправя нещо?
Като гледам,хората,които правим платки,сме максимум 20-на.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.