Крачетата на тонколоните

Съобщение
Автор
Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Крачетата на тонколоните

#1 Мнение от Rumen Suvandjiev »

hifiN1 написа:а, че при по-високи нива наистина се усеща хоризонтална вибрация от порядък на 1 мм.
УЖАС!!!

HI-FI

#2 Мнение от HI-FI »

nikolay написа:Екстра идея, обаче тогава защо трябва да има и конус ;) ...
Защото използвах готови месингови конусовидни крачета, като идеята ми беше да опират точково на подложката, но в последствие реших, че това е по-добра идея :wink: Подът ми е от ламиниран паркет и според мен всякакви вибрации към него са нежелателни. Пък и по принцип смятам, че нещата стоят така ... :!:

П. С. Някой може ли да ми обясни каква точно е идеята при класическите конусовидни крачета с подложки ...
Последно промяна от HI-FI на Нед Ное 13, 2005 8:11 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rumen Suvandjiev »

hifiN1 написа: П. С. Някой може ли да ми обясни каква точно е идеята при класическите конусовидни крачета с подложки ...
Как каква?
Ами да не се разходат колоните ти с по един милиметър напред-назад из стаята. Единственото нещо, което трябва да се разхожда, е мембраната на говорителя.
Едновременно с това площта на взаимодействие с пода трябва да бъде минимална, за да не се предава звуковата вълна по него.
Решението на задачата са шипове, които контактуват върху подложки, здраво захванати за пода.
Шайбите, които си поставил, вършат точно обратното, заради което беше и възклицанието ми, но ти явно си помислил, че това е възхищение от невероятното ти "откритие". Искам да те уврея, че не е така...

HI-FI

#4 Мнение от HI-FI »

Rutcho написа:Едновременно с това площта на взаимодействие с пода трябва да бъде минимална, за да не се предава звуковата вълна по него. Решението на задачата са шипове, които контактуват върху подложки, здраво захванати за пода.
Извинявай, вероятно си прав, но все пак какво става с енергията на звуковите вълни, която реално съществува :?: Какво от това, че контактът е точков, в този случай според мен колоните ще подскачат нагоре - надолу и вибрациите реално пак ще се предават на пода :)

П. С. Не искам да се заяждам, просто искам да се убедя, че наистина е по-добре да ги сложа на плътни подложки, а не на шайби :!:

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Teodor Gugulanoff »

По повод разхождането. Някой има ли опит със закачване колоните на въже захванато в тавана на помещението и какви са резултатите ?
Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Rumen Suvandjiev »

hifiN1 написа: Извинявай, вероятно си прав, но все пак какво става с енергията на звуковите вълни, която реално съществува :?: Какво от това, че контактът е точков, в този случай според мен колоните ще подскачат нагоре - надолу и вибрациите реално пак ще се предават на пода :)
Почти нямам какво да добавя към написаното от DDB.
Идеята е кутията да се превърне в идеално твърдо тяло спрямо трептящата система на говорителя - едновременно инертна и с голям декремент на затихване.
Ако искаш едновременно да усилиш баса и да го направиш по-стегнат, добра идея е да поставиш нещо тежко въху колоните. Ако стените ти вибрират сами по себе си, решението е да ги укрепиш с вътрешно оребряване.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от velinski »

Идеята е колоните ти да се опират в земята на минимална площ. Такава минимална площ би могла да бъде само върха на остър конус (и то 3, а не 4), а не диаметъра на конус по разреза му. Освен това тези шайби ще звънтят зверски ако не са заварени или залепени за подложките. Въобще идеята не е добра. Слагай 3 остри конуса върху 3 метални левчета и си готов :)

Идеята за "разхождането" - ми това е антиидея, нали целта е колоната да не помръдва и милиметър за да "реализира" целия си нискочестотен потенциал акустично, а не да го предава на земята или на пространството, "разхождайки се" грубо казано из помещението.

Rutcho и DDB са го обяснили по-научно :)
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

HI-FI

#8 Мнение от HI-FI »

ОК :wink: определено щом всички казват, че е по-добре директно на шиповете значи наистина е така :!: Довечера ще пробвам и ще кажа резултата, макар за вас той отдавна да е ясен :wink:

Tonis_st

#9 Мнение от Tonis_st »

Пич защо не пробваш да окачиш колоните за тавана... Все пак ако си си забелязал че на по-добрите заведения тонколоните са укачени на тяваните. Това не се прави защото нямат половин квадратен метър свободно място а просто защото това е един от най-добрите начини да получиш качествен звук. Реазбирам че ти тук не търсиш савети, но ако имаш възможност опитай и виш какво ще се получи!!! :wink:

Gavril Gavrilov

#10 Мнение от Gavril Gavrilov »

Обмислял съм този вариант с окачването, но няма ли да се изгуби много от силата на ниските честоти. Все пак те са разнопосочни и ако източника виси над земята, ще се наложи да "пълнят" цяло пространство вместо "половин" - когато са на пода, дори с крачета?
Както и когато ги натикаме в ъглите - не най-добрия вариант, но тогава още се съкращава пространството което трябва да се изпълни със звук.
Трябва да призная, че дори като пиша това, мнението ми ми се вижда като мид-фи начин на мислене :D

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Rumen Zografov »

Tonis_st написа:Пич защо не пробваш да окачиш колоните за тавана... Все пак ако си си забелязал че на по-добрите заведения тонколоните са укачени на тяваните. Това не се прави защото нямат половин квадратен метър свободно място а просто защото това е един от най-добрите начини да получиш качествен звук. Реазбирам че ти тук не търсиш савети, но ако имаш възможност опитай и виш какво ще се получи!!! :wink:

8O А какво общо има озвучаването на едно заведение с HI-FI :?:
Изображение

Аватар
toroid
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от toroid »

В заведенията/и то добрите/държат на клиентите си,не искат да им пукнат тъпанчетата когато колоните са долу и близо до масите!А и когато има "гъчканица"тези дето са до колоните ще пречат на звука/малко или много/и по-далече намиращите се ще чуват по-лошо и по-глухо.Пък и наистина защо да се заема място от неконсумиращи напитки предмети? :P И на кой му пука за качеството на музиката дори и в най-доброто заведение,та ще гледа на правилното разположение на колоните-по-високо-по-далече от ритниците на пияни клиенти :? ,колоните не са без пари :twisted:

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Anakin »

Именно както тороид каза в никое заведение не им пука за качеството на звука.Това се отнася най-вече за дискотеките колкото и странно да звучи на някой,това е самата истина.Поне в българия мога да го твърдя.А и наистина музиките в заведенията като изключим уредбички и странни цигански усилватели с много цветове няма нищо общо с хай-фай макар че и тези уредбички и усилватели и те вероятно само на стикери са истински хай-фай но както и да е.Специално по заведенията това дето висят от странни места озвучителни тела няма нищо общо с акустика.

HI-FI

#14 Мнение от HI-FI »

Това за заведенията и дискотеките е ясно и според мен няма какво да го обсъждаме. Аз искам да споделя, че преди малко сложих шиповете на монети и бях убеден и очаквах сериозна разлика, но за съжаление не открих никаква от тази с шайбите, може и да е имало, но определено не беше осезаема :( :( :(
Преди колоните бяха върху гумени крачета директно на пода и както вече казах, когато ги повдигнах забелязах разлика единствено във фронта на баса - той стана по-рязък. При мене басовият говорител е ниско близо до пода и сега си мисля дали разликата не идва това, че басът се повдига малко, а не от това, че колоните са на шипове, или може би и от двете ... :? :idea:

П. П. Съветвам който иска да опита да постави колоните си на шипове и да сподели разликата ...:wink:

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Rumen Zografov »

По мои наблюдения басът си остава същия,но изчезва вибрацията на пода,която лъже за "дълбок" бас и може би затова създава впечатлението за по-рязък. :idea:

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”