Riptor написа:
Мерси, нещо такова ми трябваше, само че си пропуснал да споменеш за така наречената от мен гънка, в края на мембраната и кои материали използвани за направата и са подходящи и кои не са. Но и това ми стига, мерси.
При гънките разбообразието е много голямо и трудно подлежи на класификация. Ще го направя съвсем общо:
1. Без отделна гънка - гънката представлява гофриране на мембраната в периферията, за по-голяма еластичност често е промазано или с покритие.
Използва се при най-старите говорители, а в момента - при музикантските среди. По принцип не се прилага при говорители с по-голям ход.
2. Текстилна гънка, най-често промазана - с полукръгъл или гофриран профил - материал, който е доказал с времето отличните си качества както при басите, така и при качествените средночестотни говорители.
3. Плътни полимерни гънки, най-често с полукръгло сечение - материалът е естествен или синтетичен каучук или други полимери, широко се използва във висококачествените баси, дава отлична линейност по периферията на говорителя, добър декремент на затихване.
4. Гънки от порести полимери - използват се както от много евтини, така и от висок клас баси, отличават се с много висок декремент на затихване, но някои (особено при по-старите модели говорители) са склонни към бързо стареене и саморазпадане.
5. Всякакви екзотики - фино обработена козя кожа, специален еластичен кевлар и какво ли още не...