От скоро съм фен на идеята за ТЛ с въпросния BG20 от новото производство. Главните виновници са хора от форума, които определено дадоха своя принос в популяризирането на quarter-wave сред българското hi-fi общество. Имам предвид хора като oceanman, widowmaker, kirilov, gps, lucifer...Може да има и други, но да ме прощават, че не съм имал удоволствието да чета техни мнения.
Като цяло съм останал с впечатлението, че с ТЛ конструкцията преди всичко се гони качество, постигнато с употребата на само един малък, широколентов драйвер. Това е и всичко, което знам за предавателната линия. Нито съм виждал, нито съм чувал подобно произведение на изкуството. Забелязах, че процеса по изработка на ТЛ е доста сложен и объркващ, особено за начинаещи като мен, които имат нищожен опит в конструирането на озвучителни тела. Аз лично съм правил два Ported бокса, без никакви изисления, като целта беше да се намери "употреба" за два български 12 инчови говорителя. Няма да коментирам какво е тяхното звучене, просто ми е писнало да се оплаквам. Затова реших съвсем своеволно да се прицеля нависоко (доколкото ми позволяват знания и възможности). ТЛ проект с BG20 определено ще ме затрудни най-много, но вече не знам как да скрия вълнението си, когато прочета за "поредния ТЛ проект" и неговото детайлно звучене. При всички положения, поне според мен, ще сполуча в това начинание за евентуално подобрение в домашното звучене, защото сегашните източници на звук стават само за кафчета, на които мога да турна по една нощна лампа (или пък ваза).
Разполагам с 2 броя чисто нови BG20, а усилвателя ще да е Pioneer A-607R (2x75W DIN на 8 ома). Като източник на звук използвам PC със SoundBlaster, а музиката ми е на аудио дискове, повечето оригинални на Pink Floyd, Uriah Heep и Rainbow. Обичам да слушам и съвременна, но качествена музика, стила няма значение. Особено много ме привлича басовото, почти инфразвуково звучене на някои от известните всекиму рап парчета а-ла "Get Low" или "How We Do". Това също засили интереса ми към ТЛ, защото бих желал да чуя как се справя въпросната конструкция с ниските тонове - всеобщо мнение е, че баса на малките предавателни линии не е много силен, но го има в целия му спектър и изпълва помощението като мека топлинка...
Препрочетох всичко от форума, отнасящо се за quarter-wave, като не пропуснах да изтегля и прочета всичко от quarter-wave.com. Запознах се с програмата MathCAD и математическите модели на King. Поиграх си с графиките в тях. Но определено има някои неясноти, които бих желал да изчистя. Една от тях е при втората стъпка от симулациите с OffsetDriver.mcd модела. След като въведа T/S параметрите на говорителя просто не знам какво точно да правя - да следвам някакви точно определени правила или да играя с налучкване ? С какво трябва да продължа? Гледам в Alignment_Tables.pdf и се чудя какво пропускам. Също така таблицата "Table4: Driver Offset Ratio" пише, че е даден офсета като функция на Sl/S0 и са дадени някакви стойности, който не знам как да използвам. В крайна сметка се заиграх с дадените стойности по другите таблици и достигнах до някакви резултати...
Eто 3 от симулациите:
http://www.lfsbg.com/tl/1.htm
http://www.lfsbg.com/tl/2.htm
http://www.lfsbg.com/tl/3.htm
Иначе материяла се чудя дали да е ПДЧ или МДФ, с везни наклонени към първото, но от каква дебелина ? 25 мм ?
С най-голяма радост ще приема всякакви съвети от ваша страна. Само ако ви се занимава...