За външния вид на тонколоните...

Съобщение
Автор
gogo
отстранен

За външния вид на тонколоните...

#1 Мнение от gogo »

Привет!

Владо (ДГД) ми направи преди месеци много добри кутии от МДФ. Понеже имам (по-скоро имаХ) майстор автобояджия, та реших да се обърна към него за боядисването. Та ето ме сега все още с небоядисаните кутии. Май ще трябва да се оправям сам, та да попитам малко за технологията. Значи предполагам че ще ми трябва авто шприц-кит във флакон (нямам пистолет за пръскането) и естествено флакони със спрей (цвят по избор). Ама малко се притеснявам от бройката на спрейовете... Щото искам да докарам все-пак добър слой на боята...Някой правил ли е подобна щуротия или просто да си намеря друг автобояджия?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Намери си автобояджия.
В домашни условия нито ще го шприцнеш като хора, нито ще го пръснеш.
Аз лакирам на ръка с мече и става много добре (скоро ще постна снимки), но този начин иска много сръчност.
Пистолетът изисква изключително чисто помещение, защото като пръсне, целият прахоляк се вдига и полепва по боята.
Какъв цвят ги искаш?
Имаш ли купена боя?

gps

#3 Мнение от gps »

Спрейовете поднасят много неприятни изненади-тъкмо си докарал повърхноста като хората и вземе че хвръкне някоя капчица и се оплескат нещата :evil: .Само за много малки повърхности (да кажем 20х20 см)става долу горе нещо прилично.Единия проблем при спрейовете е различното налягане в флакона в зависимост от това колко е пълен и от температурата му затова се прилагат едни хватки да се затопля флакона в кофа с топла вода но си иска опит !Другия проблем е че покриват много тънко и да нанесеш достатъчно дебел и равномерен слой отиват доста флакони а като им сметнеш цената-по-добре е бояджия с пистолет да ти боядисва.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Spray

#4 Мнение от Kiril Kirilov »

Не си губи време и пари и не късай нерви със спрей...
За малките ТЛ-и изхабих 5 флакона и накрая ги занесох на автобояджия...
По-евтино е, особено ако си подготвиш повърхностите...

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Dgd »

Преди време в "Бриколаж" имаше бояджийски ел .пистолети по 30 лв! Само че ,колкото цената-толкова и качеството .Въпреки всичко ,с тях и с НЦ, или с автолак може да се постигне прилично качество .Не забравяйте ,обаче ,че подготовката и междинните шлайфания са не по-мако важни от самото пръскане!
(Кирил): Владо, такъв "Райдер"-пистолет-вибратор, го подарих на баща ми с надеждата да пръска цветята поне или лозето :-D . Такъв зверски преразход на боя дава, че излиза на цената на спрейовете, а покритието им отстъпва ако не си джедай в размахването на пистолета :-D

Аватар
Momchil
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

аз работя при бояджия

#6 Мнение от Momchil »

Аз същто ще си правя кутия за моя бас, от МДФ.
Ако правилно съм те разбрал, ти питаш колко да е дебел слоя и дали да си го шприцваш сам.
Първо като на приятел ти го казвам нека да бъде шприцнат от пистолет
и от добър бояяджия!
Второ слоят който щте се нанася да е колкото се може по дебел,за да се изглади повърхноста!
Трето шприцкита да се шкури със водна шкурка,за да се постигне оште по изгладен вид(огледало)!

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Да кажа и аз ;) - спрейовете, особено Cosmos - sucks !
Това за изключително чистото помещение при пръскане с пистолет не е коректно казано. Може би при мен е професионална деформация като чуя 'чисто помещение' ;)
Едно нормално прашно помещение е подходящо за пръскане. Разбира се, в него не е желателно да са извършвани каквито и да са механични обработки на дървесни и др. органични материали. Дори и да си използвал някаква аспирация при съответното рязане, фрезоване, шлайфане... С няколко думи - помещението, в което пръскаш, трябва да се използва предимно за тази цел.
А лакирането на ръка с мече наистина си остава най-доброто за DIY, но зависи и от това какъв е лака/боята. Трудно постижимо е в непрофесионални условия с полиуретанов лак да се постигне тази 'стъклена' повърхност на дървесната плоскост. Но, от друга страна, матовия финиш, който е по лесно постижим сякаш е за предпочитане особено при колоните.
Изображение

gogo
отстранен

#8 Мнение от gogo »

Интересни неща понаучих! Благодаря на всички за отзивчивостта! Както изглежда няма да се занимавам със спрейове. Понеже размера на боксовете е доста внушителен (съответно и килограмите са доста), а те се намират в службата ми, най-приемлив вариант за мен (за да избегна хамалогията) е сам да си ги боядисам с мече по идея на Ручо. Правил съм това преди години на вратата на банята с автоемайл лак, но може би боята не беше достатъчно разредена и повърхността стана на малки капчици (предполагам от мечето), но въпреки това резултатът беше добър. Иначе имам опит в "държането" на мече, маламашка и др. подобни инструменти :lol: Идеята ми е да ползвам автоемайл лак. Ручо, ти какъв тип мече ползваш (дунапрен или друго)? Разреждаш ли боята и шприца? Ако можеш да дадеш повече информация за технологията - мисля че и за други хора от форума ще бъде интересно. Ето малко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

rudiem

#9 Мнение от rudiem »

Офтопик
Какъв е говорителя ти, нещо доста познат ми изглежда.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Teodor Gugulanoff »

///offtopic
Eminence ?
Изображение

Jorjo02107

#11 Мнение от Jorjo02107 »

Не е точно по въпроса на gogo но да споделя опита си с спрейовете.При "Cosmos" пигмента е символичен и затова покрива много слабо освен това има лоша адхезия и например върху пластмаса (фазоинвертор) или метал (шаси на говорител) не държи-направо се надига на люспи и пада понякога :evil: .По-доволен съм от марката "Dupli-color" особенно от тези 600 грамови за 5-6 лв :wink: "Car,s rallye-lack".Има едни малки 150 грамови "Acril auto-spray" 4 лв които са за репаратура на коли и на капачката и флакона пише марката кола за която са предназначени-форд опел и др.Има разкошни цветове-син металик зелен металик червено жълто но цената.....Има една друга марка-"Minos-color" серията им "Metallic" 450 грама 5-6 лв са много добри,последно работих с тъмносив металик и кафяв металик-доволен съм!Има едни спрейове които са си блажна боя в флакон :evil: -избягвайте ги-стават само за боядисване на огради!Капачките им са бели с кръгче от пластмаса с съответния цвят в средата.И нещо друго-преди години един познат беше взел отнякъде 30 кг бидонче епоксидна смола и с нея си направи всички рафтове в книжарницата по метода на лакозаливането.Нивелира се плоскоста после се залива с подходящо количество смола оцветена с пигмент ,разнася се равномерно с шпакла и се оставя гравитацията да си свърши работата :wink: .При подходящ вискозитет се получава слой от 0,5-1 mm при това с перфектен гланц.Аз пробвах същото с реактивен лак за паркет(двукомпонентен) но след изсъхването го матирах с водна шкурка и го пръснах с спрей металик-стана много добре.Това са любителски технологии за тези които нямат подръка компресор и др!

gogo
отстранен

#12 Мнение от gogo »

rudiem написа:Офтопик
Какъв е говорителя ти, нещо доста познат ми изглежда.
Eminence Beta10CX + APT50 коаксиално. На 10CX и махнах предпазната мрежичка и високите се промениха от небето до земята! За звука като цяло - в пробен вариант (все още недоизпипани филтри (Ще стане след боядисването ) :) се държат много добре с лампи и доста по-зле с каменни усилватели. При камъните има едно много ясно изразено и чак дразнещо присъствие в областта на ВЧ (като пясък), но това е от самите камъни. И НЧ са много по-приятни (без бумтене) и много стегнати при лампите и много разводнени и "безформени" при транзисторите. Абе направо са си за лампи тези колони :D :D

gps

#13 Мнение от gps »

progressor написа:///offtopic
Eminence ?
Коаксиален драйвер-нали си спомняш какво бях ти писал?Е ,сега вече може да се чуе за какво става въпрос!

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”