TL с W 130 S 8 OHM и DTW 72 8 OHM

Съобщение
Автор
Аватар
pinki85
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

TL с W 130 S 8 OHM и DTW 72 8 OHM

#1 Мнение от pinki85 »

Здравейте!
Спрях се на W 130 S 8 OHM и DTW 72 8 OHM понеже не са много скъпи и по причината че W 130 S 8 OHM е доста универсален като приложение! Та в случай че TL-а не се получи поне ще си направя нещо друго от тях.
Понеже съм съвсем начинаещт в това начинание ми се иска да попитам някой които има опит в това какво мисли за проектчето и да помоля да ми се изяснят някои неясноти.
Значи :
S0=4*Sd Sd=79 кв сm
SL=Sd
L=60 in
Driver Position Ratio = 0.336
Това кето искам да попитам е за това Driver Position Ratio. Това някакъв коефициент би трябвало да е, но как точно да изчисля на какво разстояние ми е говоритяля от горния ръб?
Очаквам всякакви забележки относно проекта защото съм го изменил доста в сравненив с това което се получава по таблиците на Martin J. King

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Daniel Petrov »

Ами вземи та прочети първо кое какво е, има го написано и тогава прави каквото и да било... иначе ще си назад с два сандъка
Гаранция!
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
pinki85
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#3 Мнение от pinki85 »

Е аз не работя на сляпо прочетох Alignment_Tables документа! и всичко което пише във форума за ТЛ! Направих следната промяна: сложих говорителя на 6 инча от горния ръб. Не искам кои знае какво просто някои да си каже мнението за проектчето!

gps

#4 Мнение от gps »

А защо си го променил спрямо това което казва Кинг?Имаш нещо предвид или искаш да експериментираш?При късите линии 50-60 инча нещата са доста критични и малки промени провалят всичко.Знам го от личен опит-правих експерименти с So/Sl от 5 до 3 като Sl го променях от 0,5 до 1 Sd и всичко това в линии 60-65 инча.Баса слиза но се губи ударноста.Използваните говорители бяха сони 2 модела, вифа 2 модела .Позицията на говорителя 6 инча която посочваш е малко в твоя случай трябва да е почти 20 инча.Аз бих използвал при линия 60 инча позиция на говорителя 12 инча но с други So и Sl.

Аватар
pinki85
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#5 Мнение от pinki85 »

Промених го понеже се получава много кофти размера на кутията! Площите са много големи и то не прилича на нищо като се начертае Пак маткад-а не дава много лоши графики за това което съм написал при позиция на говорителя 6 инча. Иначе другия вариянт е този които е дал widowmaker в началото на страницата http://widowmaker.lozenetz.org/hifi/TL_Visaton.html , но него като го пусна на маткада има по-големи колебания в децибелите от колкото това което аз съм замислил. А на 20 инча отстояние вярно че първия пад отива над 240 (приблизително) херца а при 6 инча е на около 150 херца и е 2 децибела. А и 20 инча това означава да си сложа говорителя на долния краи на кутията! Принционо на мен ми се иска малко по висока да е колонката така че и над 60 инча да е не пречи (както е проекта на widowmaker). А какви So и Sl би използвал за 12 инча позиция на говорителя?
Принционата мисъл от която почнах беше колонка с височина около 1 метър и не много голямо напречно сечение, като пищялкатаи филтъра ще се намират над говорителя в отделна камера над цлята ТЛ (естествено направена така че да не се вижда това разделение). За този вариянт се иска говорителя да е максимално нагоре в ТЛ-ката. А другия вариянт е говорителя да е на такова разстояние от горния краи 4е да има място за пищялката и третия - доста висока кутия и пищялка под говорителя(които незнам защо ама ми се вижда наи-неудачен). Но за съжаление немойах да измисля нещо по добро с по дълга линия от 60-62 инча. Евентуално варянта от началото на страницата на 67 инча. Ако някои може да предложи някакъв вариянт или насока за нещо по височко което да слиза достатъчно ниско нека да ми каже!

gps

#6 Мнение от gps »

Високочестотния и филтъра не отнемат от обема на кутията или да пречат на линията така че ги слагай там където е оптимално,ако се съобразяваш с външния вид на колоната -ще пострада звука!Каква ти е ползата от перфектно изглеждаща но зле звучаща колона-то такива по магазините с лопата да ги ринеш :D .Виж пак проекта на уидоу и просто го приспособи за твоя случай-с високочестотен макар че не съм убеден че ще е по-добре!Малко офтопик-нарочно не качвам снимка на ТЛ-ките с бг20 които сътворих защото външния вид е........ами повечето хора ги обикалят като голям камък :D ама за мен е важно как звучат!

Аватар
pinki85
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#7 Мнение от pinki85 »

То приспособяването е ясно, но на мен ми се искаше някак си сам да си го измисля. Явно ще трябва да направя 1-2 ТЛ и да ги объркам че да стане нещо! Аз исках да видя чертежите на нещо деистващо да пусна маткада и да видя какво показва и да се опитам да постигна подобни графики и на този говорител! Ама май ще е както ти казваш да ползвом готовия проект, но дали някои го е реализирал?

gps

#8 Мнение от gps »

1-2 проекта са малко ако експериментираш, аз има вече 10-тина от които само 3-4 успешни и то не нацяло за последния който правя в момента 3 пъти променях кутията а сега ще променям порта.Така че прецени-или правиш готов проект като се доверяваш на компетентните които са го проектирали или правиш правиш.....

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Daniel Petrov »

Пробвай среден ТЛ, резултата е потресаващ, проекта е правен и близо месец свири у нас :о)
Доста хора минаха и всички търсиха къде съм скрил несъществуващия суб :о)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от taslak »

pinki85,
Извинявам се за острия си тон, но има етапи в развитието на всеки човек (и общество), които НЕБИВА да се прескачат! Най-напред се копира нещо (възпроизвежда се готов и доказал работоспособността си прект) и като се добият известни познания и опит се преминава към следващото ниво на развитие - ПРОЕКТИРАНЕТО на нещо ново, свое. Ти какво искаш? Нещо да направиш от раз и да шашнеш форума ли? Ясно и категорично ти заявиха (дори и в предния пост windowmaker) какво да правиш.
Действително не мога да разбера много хора във форума - хем искат съвет, хем не се вслушват в съвета (съветите)?!

Аватар
pinki85
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#11 Мнение от pinki85 »

С един приятел направихме една ТЛ-ка с W 100 S 4 OHM, така че това няма да ми е сефтето. Но като не съм чувал друга ТЛ и немога да кажа до колко сме се справили! Но ме изненада много на фона на други озвучителни тела които съм слушал! Ако на някои няма да му е проблем да ми пусне нещо което се води за добър резултат на ТЛ ще имам по-добра база за сравнение.
taslak,
като обичам да казвам понякога - Ами ако сквася морето знаеш ли колко мляко ще ям :D . Но си прав
Относно средния ТЛ, както казах имам си вече ено W 100 S 4 OHM в ТЛ, чух го макар и без база за сравнение с нещо подобно. Иска ми се нещо малко по силничко и за това се насочих към W 130 S 8 OHM.
widowmaker,
ще бъда много благодарен ако ми позволиш да чуя средния ТЛ които имаш!

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Daniel Petrov »

Аз средни ТЛ-и нямам, бяха при мен около месецза досглобяване и финиш, след което бяха подарени :о)
Аз свиря с Етери. Мога да ти ги пусна тях, само, че там е по солено, кобалтовата версия е 400 кинта за брой, ако ти трябват, свиркай на Рачев :о)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
pinki85
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#13 Мнение от pinki85 »

Чакаи малко човек! аз нестига че от земята скочих на дивия кон, пак ти на див слон искаш да ме качиш :D ! Етерите са много висш пилотаж там няма да ходя още! А някои да има ТЛ и да има възможност да ми го пусне? :?:

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”