Пространствено звучене?

Съобщение
Автор
Sergo

Пространствено звучене?

#1 Мнение от Sergo »

Статията за Стереолит-а ме върна в детството ми когато имах усилвател студио2 и бях вързал 4 колони на него, той има такава възможност. Сетих се, че допълнителните колони изключително подобряваха пространствения ефект и яснотата на средните честоти.
Въпроса ми е следния: някой има ли схемата как се включваха колоните? Спомням си, че се взимаше +а на всеки канал и имаше още някакъв чарк, или е по-добре да се добавят две малки колонки с филтър само за средни пуснати през съпротивление и включени в паралел на всеки канал? Според Вас заслужава ли си да се търси разширяване на стереоефекта по този начин?
Благодаря!

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

Стерео с 4 колони вече е пародия, няма нищо общо с оригиналния сигнал и оригиналната проекция на инструментите в пространството. Същата дрисня се получава ако слушаш стерео сигнал през 6 канален рисивър с включена емулация на долби съраунд :x

Псевдо квадро системите (с обърната на 90 градуса фаза на задните говорители) ги измислиха руснаците края на 70-те години, но "гениалната" идея стигна единствено до нашите ширини - по на запад нещо не я харесаха :D

Ако търсиш пространственост си вземи многоканална система със SACD или DVD-A.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Daniel Petrov »

Е да де, ама той ще слуша музика, така, че освен стерео, за друго не се сещам.
Пространственост се получава при добър усилвател и колони :Р
Даже при "обикновено" стерео :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Dreamer
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Пространствено звучене?

#4 Мнение от Dreamer »

Sergo написа:Станията за Стереолит-а ме върна в детството ми когато имах усилвател студио2 и бях вързал 4 колони на него, той има такава възможност. Сетих се, че допълнителните колони изключително подобряваха пространствения ефект и яснотата на средните честоти.
Въпроса ми е следния: някой има ли схемата как се включваха колоните? Спомням си, че се взимаше +а на всеки канал и имаше още някакъв чарк, или е по-добре да се добавят две малки колонки с филтър само за средни пуснати през съпротивление и включени в паралел на всеки канал? Според Вас заслужава ли си да се търси разширяване на стереоефекта по този начин?
Благодаря!
ами те така бяха направени, на студиото се връзват успоредно на предните през допълнително 4 омово съпротивление. има и един кондензатор свързан между двете задни колони.

Sergo

#5 Мнение от Sergo »

Добре значи с по още една колонка на канал не е добре. А при студиото връзването ставаше с плюсовете на двата канала и между тях колонките последователно, но не си спомням точно схемата. Какъв е бил замисала на това връзване? Добре си спомням, че като пусках "куадрото" :D и слушах вечер на тихичко Пинк Флойд наистина се чуваха по добре много от детайлите. Ако някой има схема на студио ще съм благодарен да постне тази част от усилватела с връзването на "куадрото". Интересно ми е да го пробвам пак.

N.Jordanov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от N.Jordanov »

1) Вариант 1

L' = L
R' = R
SL = L - R
SR = R - L

Може да се добави и малко delay (~ 50 ms)

Този метод е доста стар, но върши някакъв резултат.

2) Вариант 2

В последните методи за "upmix" (2 -> 6) се използва convolution.
Записват се предварително импулсните характеристики на залата и с тяхна помощ се създават surround каналите.

Имам по книгите схеми за създаване на 1.
Ще сканирам през седмицата и ще постна една схема.
_________

NJ

N.Jordanov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от N.Jordanov »

Ето една статия по въпроса за преобразуване на 2 -> 5.1

http://upmix.hit.bg/Statia3.doc

Нека Серго да направи няколко експеримента.
А за сравнение м/у 2 / 5.1 канала може да отворим нова тема във Flame wars.

Ясно е, че с повече колони може да се пресъздаде по-добре звуковата картина, но се сблъскваме с няколко проблема :

- Разходите се умножават най-малко x 3
- Повечето 5.1 записи са компресирани (Dolby Digital, DTS), а за качествен DVD Audio player + 6 отделни стъпала (мама мия)
...
_________

NJ

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Този сайт е за hi-fi и hi-end.
Опитите за псевдопространствено звучене умряха със смъртта на ТНТМ.
Хайде да не ги възкресяване.
За тези, които са забравили:

1. Човекът има две уши
2. Стереото Е 3D звук
3. Ако не успяваме да го чуем, значи трябва да оправим системата си

Ако една кола не върви добре, не и добавяме допълнителни колелета, нали?

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Пространствено звучене...

#9 Мнение от Kiril Kirilov »

Серго, доколкото имам инфо, си бил пред големите рупори и еднотактовия клас А?
Аз когато съм там, съм на първия ред и на 2 метра над земята...
Не само че чувам и виждам, кое къде е, но и мога да го докосна дори...
Само 2 (два) канала и нищо друго не ти е нужно за да бъдеш в джаза :-D

Sergo

#10 Мнение от Sergo »

Убедихте ме :) отказвам се, наистина не е добра идея. Просто така се присетих от тези стереолити :) Иначе за сцената при Иво .... просто нямам забележки :)
А новите ми колони още не знам как са в режим стерео, майстора се забави нещо с бобините :?

Riptor

??

#11 Мнение от Riptor »

Rutcho написа:Този сайт е за hi-fi и hi-end.
Опитите за псевдопространствено звучене умряха със смъртта на ТНТМ.
Хайде да не ги възкресяване.
За тези, които са забравили:

1. Човекът има две уши
2. Стереото Е 3D звук
3. Ако не успяваме да го чуем, значи трябва да оправим системата си

Ако една кола не върви добре, не и добавяме допълнителни колелета, нали?
Не съм разбирач, затова да попитам: горепосоченото означава ли, че музика не бива да се слуша на повече от 2 канала/тонколони, докато филмите може на повече от 2 канала?
приемливо ли е дублиране на L и R с SL и SR за музика при входен стерео сигнал (L+R)?

N.Jordanov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от N.Jordanov »

Пространствените канали се използват за пресъздаване на акустиката на помещението и за спец. ефекти.
За това се използват и в киното.
А за да може говора да е фиксиран в средата са измислили централния канал. Фантомен център (от Л и Р) за кино не е удачен, защото не всички слушатели ще го възприемат по еднакъв начин.

След като 5.1 навлиза в киното постепенно започва и миксиране на музика в 5.1 вариант.

Много е важно миксирането на 5.1 звука.
Ако не е направено добре звучи по-зле от стерео микса.
Имам над 50 5.1 албума (DTS,DD,DVD Audio), но от тях само 5-6 са направени като хората.

Не виждам смисъл да се дублират задните канали с предните Л и Д.
Нищо няма да постигнеш и ще се развали усещането за сцена.

И НАЙ-ВАЖНОТО : По-добре добро стерео, отколкото лошо 5.1 :(
_________

NJ

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от velinski »

Аз слушам през 90% от времето на добри слушалки през добър усилвател - през тях "простият" стерео сигнал звучи невероятно триизмерно, не само ляво-дясно, не само предно-задно, но е горе-долу! Вокалите са точно там където са били записани в пространството - в центъра, леко в ляво, леко в дясно, зад и над микрофона... Инструментите имат собствена пространствена реверберация, обемите имат различно забавяне и отразяване на звука и различно ехо.

Казвам всичко това за да потвърдя, че "простия" стерео сигнал съдържа всичко необходимо за хай-енд обемно слушане на музика. Многоканалните системи са измислени поради 2 причини - да се осигури "кино-възпроизвеждане" на звука по най-дърводелския начин, не изискващ свръх качествена записваща/възпроизвеждаща апаратура (и съответно по-лесен едитинг и мастеринг) и второ, да се взимат парите на купувачите, защото "вече е абсурд да се гледа филм ако не е 6 канален звука" :D

Аз лично имам големи резерви към SACD и DVD-A стандартите - те вършат работа само със специално записана (обикновено електронна) многоканална музика. Акустичните записи не предлагат нищо повече от доброто стерео. За техен плюс единствено отчитам разширения диапазон до 100khz (ясно че това са са звуци извън слуха, но иструментите и вокалите наистина получават обем, цвят и мирис когато няма пад на децибели в горния чуваем честотен диапазон, най вече от възпроизвеждащия драйвер).
Последно промяна от velinski на Нед Окт 30, 2005 10:23 am, променено общо 2 пъти.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Riptor

#15 Мнение от Riptor »

ultimate написа:
velinski написа:... Многоканалните системи са измислени поради 2 причини - да се осигури "кино-възпроизвеждане" на звука по най-дърводелския начин, не изискващ свръх качествена записваща/възпроизвеждаща апаратура (и съответно по-лесен едитинг и мастеринг) и второ, да се взимат парите на купувачите, защото "вече е абсурд да се гледа филм ако не е 6 канален звука" :D
...
Да добавя - и трето - да има 3Д ефект във всички точки на кинозалата и стаята на домашното кино. Т.е. да се намали значението на положението на слушателя.
ясно...горе-долу. В смисъл че разбрах смисъла на това, което казвате, но не и дали да се откажа от целта си - 4 или 6 канален НСС (направи си сам) звук вкъщи..

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”