mythbusters
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
mythbusters
Снощи по Discovery Channel един от митовете, които бяха проверени беше за счупване на кристална чаша от човешки глас. Измериха резонансната честота на чашата, която в случая беше около 562 Hz, и започнаха проби. С колони, с колони, пред които беше поставена преграда с кръгъл отвор по средата за по-добро насочване на енергията от звуковите вълни и накрая един рокпевец издаваше въпросния тон. С озвучително тяло с преграда пред него се получи резултат, а певецът успя след доста опити, но успя. При сила на звука 105 dB. Мисля, че фактът е интересен.
-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Един от митовете в електрониката, по специално проектирането и изработването на охладителните радиатори към полупроводниковите елементи:
"Стремете се да намалите температурата, тъй като всеки 10 градуса надолу удвояват експлоатационния живот на елемента."
Това води началото си от Handbook 217, издание на U.S. Department of Defense Military, превърнал се в нещо като стандарт относно надеждността на електронната апаратура. 10-градусовото правило е било част от него.
За съжаление, това не е вярно. Дори и военните не използват 217 вече. Но, както и бабешкото правило, че не трябва да се плува 1 час след хранене, това 10-градусово правило продължава да 'живее'.
Алтернативата е доста объркваща. Съществуват температурни граници, които подобряват надеждността на електрониката. Но за да ги прилагаш е необходимо да разбираш физичните процеси, предизвикващи повреда на всеки един тип електронен елемент.
А това е малко трудно да се 'вкара' в лозунг
"Стремете се да намалите температурата, тъй като всеки 10 градуса надолу удвояват експлоатационния живот на елемента."
Това води началото си от Handbook 217, издание на U.S. Department of Defense Military, превърнал се в нещо като стандарт относно надеждността на електронната апаратура. 10-градусовото правило е било част от него.
За съжаление, това не е вярно. Дори и военните не използват 217 вече. Но, както и бабешкото правило, че не трябва да се плува 1 час след хранене, това 10-градусово правило продължава да 'живее'.
Алтернативата е доста объркваща. Съществуват температурни граници, които подобряват надеждността на електрониката. Но за да ги прилагаш е необходимо да разбираш физичните процеси, предизвикващи повреда на всеки един тип електронен елемент.
А това е малко трудно да се 'вкара' в лозунг

-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
T
Рrogressor, подхващаш една от най-интересните и най-малко коментирани теми - термичните процеси в полупроводниците. Скромното ми мнение по въпроса съвпада с твоето - полупроводника се чувства по-добре - загрят. Но и всичките му параметри зависят от температурата( стръмност,бета,входно съпротивление и т.н.). Връзката е посредством топлинният потенциал, който пък е =( К.Т/е) (около 26мв)
К - константа на Болцман (1.38.10^-23)
Т - абсолютната температура
е - заряд на електрона (1.6.10^-19)
Но неприятния факт е,че на площ от 2-8 мм^2 (за най-мощните транзистори) трябва да се разсее мощност - десетки ватове. При движение по товарната права колекторната мощност загрява локално кристала, докато температурата се отведе от радиатора. Получава се нещо като термична модулация на параметрите и то по експоненциален закон. Това е източник за непредвидени изкривявания. Отгоре на всичко и честотно зависими.
(Само за сведение - входното съпротивление за ОБ е топлинния потенциал(мв) разделен на колекторния ток(ма) - в омове. А за сх. ОЕ - бета пъти повече. За ОЕ и двата компонента са температурно зависими)
При лампата такова животно нема.
К - константа на Болцман (1.38.10^-23)
Т - абсолютната температура
е - заряд на електрона (1.6.10^-19)
Но неприятния факт е,че на площ от 2-8 мм^2 (за най-мощните транзистори) трябва да се разсее мощност - десетки ватове. При движение по товарната права колекторната мощност загрява локално кристала, докато температурата се отведе от радиатора. Получава се нещо като термична модулация на параметрите и то по експоненциален закон. Това е източник за непредвидени изкривявания. Отгоре на всичко и честотно зависими.
(Само за сведение - входното съпротивление за ОБ е топлинния потенциал(мв) разделен на колекторния ток(ма) - в омове. А за сх. ОЕ - бета пъти повече. За ОЕ и двата компонента са температурно зависими)
При лампата такова животно нема.
Последно промяна от Goro на Пет Сеп 30, 2005 1:05 pm, променено общо 2 пъти.
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Goro, ласкаеш ме без да искаш
- не съм автор на мнението, макар че се солидаризирам с него. Източника е тук: http://www.electronics-cooling.com/html ... an_a3.html (Stupid Thing No. 9)
А вече личното ми мнение по въпроса с охлаждането е, че принудителното е за предпочитане пред естественото, но не бих го приложил към мой усилвател
При лампите .... е, много ясно, че няма да го има този проблем при положение, че миниатюризацията не е била основен приоритет при разработването им ... поне при лампите, използвани и в аудиотехниката, топлообменната площ е достатъчна за естествено разсейване на отделяната топлина ... всъщност има един руски проект с крайна лампа с принудително охлаждане, компактен триод с доста голяма мощност, но той е изключение /поне доколкото на мен ми е известно/.
А вече личното ми мнение по въпроса с охлаждането е, че принудителното е за предпочитане пред естественото, но не бих го приложил към мой усилвател
При лампите .... е, много ясно, че няма да го има този проблем при положение, че миниатюризацията не е била основен приоритет при разработването им ... поне при лампите, използвани и в аудиотехниката, топлообменната площ е достатъчна за естествено разсейване на отделяната топлина ... всъщност има един руски проект с крайна лампа с принудително охлаждане, компактен триод с доста голяма мощност, но той е изключение /поне доколкото на мен ми е известно/.

- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: охл.
Не, не съм, предполагам /съвсем грубо, и без ангажименти/ че нивото му може да се намали като се конструира системата да бъде с минимална турбулизация на потока и никакви остри ръбове ... почти истински ламинарен режим, но стабилизиран, т.е. управляван ... но като се замисля, това изисква производството на радиатора да се извърши с отливане, или пък по класическия метод с металорежещи машини, но с последваща ерозийна обработка ... да, наистина интересен проблемGoro написа:.. бял акустичен шум. Срещал ли си някъде информация за борба с този проблем.