Стиропор - акустика?

Съобщение
Автор
Sergo

Стиропор - акустика?

#1 Мнение от Sergo »

Ясно е за всички, че в малка стая(6х3,5м.) акустината е много кофти и се питам: ако налепя тавана с декоративен стиропор дали ще се намалят стоящите вълни и ще спадне ли бумкането на басите? Някой има ли впечатления?
Мерси предварително :)

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Няма да постигнеш търсения ефект.
Изображение

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от boris_valkov »

Здравейте

Та, до колкото разбирам аз - ако просто налепиш стиропор (особено) по тавана няма да се получи нещо кой-знае колко положително.

Аз в момента разучавам как седят нещата със дифузерите и по-специално DIY :D , но за да могат да имат значителен ефект при ниски честоти биха имали твърде големи размери (визирам дълбочина).

Сега съм взел да разучавам теория на числата и по-специално квадратичните остатъци и неостатъци на който се базират Schroeder дифузерите (schroeder quadratic residue diffusors) а също се боря и със primitive root дифузери, като главния ми проблем е че моделите които има описани насам натам са едномерни и съответено полето в което би излъчвал дадения дифузор изглежда като полу-цилиндър, а е възможна и направата на двумерни такива, при които вече става въпрос за част от сфера
:D
като изпълнение много ми допадна това: http://www.rpginc.com/products/skyline/
което се базира именно на primitive root (как е на български?) теорията приложена в две измерения. Материала от който е направен този дифузер е Polystyrene Bustren, който се предлага у нас и е на много прилична цена - 3.12лв/кг. Като един такъв панел тежи около 2 килограма (при размери 60смх60смх17см). Идеята материала да е именно този е че е лесен за употреба и също така предоставя и допълнително поглъщане, от колкото ако се направи от дърво (поне така RPG твърдят).

Ако някой се е занимавал с подобни неща нека пише :D

п.п. Попадна ми и идеята за поставянето на подобни малки дифузерчета върху отделните 'плоски' части от големия дифузер и съответно да се получи както при фракталите дифузер във дифузера (евентуално още веднъж в дифузера) и по този начин да се увеличи ефективния честотен диапазон (откъм високите).

аа... благодаря на всички изчели това до края :D

ant9

#4 Мнение от ant9 »

Знам че стиропор-а няма много добра плътност, а за да постигнеш желания ефект ти трябва по-плътен материал. Виж колко струва фибрана. Ако не се лъжа е 2 пъти по-скъп от стиропора но е 3-4 пъти по-плътен и ще ти свърши някаква работа.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Rumen Suvandjiev »

boris_valkov написа: Материала от който е направен този дифузер е Polystyrene Bustren, който се предлага у нас и е на много прилична цена - 3.12лв/кг.
.............................................................................................
аа... благодаря на всички изчели това до края :D
Изчетох го и то с голям интерес.
Къде може да се намери въприсният материал?
Какви са размерите на разфасовките?

Аватар
DIY
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от DIY »

Размера на моята стая е почти същия и наистина акустиката е доста зле. Колоните са ми разположени на дългата страна почти централно.
Старите ми колони бяха с преден басрефлекс и бумкаха доста здраво.
Реших проблема като смених ватата, с която бяха напълени с намачкан вестник. Поиграх си малко и се оказа че най оптимално е запълнения обем да е с една трета по малко от оригиналния. Бумкането изчезна напълно.

А за тавана има гипсокартонени плочи на дупки, ползват се в строителството точно за намаляване на шума и поглъщането на отразени звукови вълни.

Поздрави,
Ангел

Sergo

#7 Мнение от Sergo »

Благодаря на всички за интересните отговори!
Тези дифузери наистина изглеждат многообещаващо, ако някой вече е разбрал от къде могат да се купят нека казва :) А и за вестника информацията е много интересна за мен, поне за първи път чувам за такъв начин за демпфане, ще е интересно да разкажеш повече подробности около този вариант.

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от boris_valkov »

Ручо, материала се продава на разфасовки от 25кг (+-0.25кг), което е около кубичен метър. Има две фирми които намерих да го предлагат и това са лукойл и металпласт деведжиев (http://metalplast-plastics.com/contacts.htm). Звънях им, но лукойл не вдигнаха, а другите бяха много отзивчиви, което ми хареса :D.
Самият полистирен бустрен (известен още като полистирол до колкото разбрах) съществува в няколко различни вида, като най-подходящи звучат два - единия се води expanded, а другия по-здрав, също така има прозрачен и непрозрачен.

/склада на фирмата се намира в драгалевци, материала го има в наличност и човек направо отива там с около 78лв/блок/

В домашни условия може да се реже със нагорещена жица, като четох някъде че сряза се получава още с доближаването на жицата до полистирена, тоест могат да се постигнат идеални срезове. Лепенето също не е проблем - беше спомената употребата на епоксидни лепила, докато за боядисване се използва боя на водна основа.

В най-скоро време се надявам да се справя с модела за подобен дифузер, и да купя първия си такъв блок от полистирен :D след което ако продукта е добър с удоволствие бих го предоставил за коментари.

А относно приложението на теорията в две измерения, някой може ли да помага, че и самата теория за квадратичните остатъци не е лека, а съм 10ти клас и макар и в СМГ, още доста математика ми трябва...

Sergo, а за бумкането на басите дифузери с такива размери едва ли ще помогнат достатъчно, но разгледай вариянта за хелмхолцови резонатори в ъглите, поне зад колоните. Има из нета и конкретни DIY проекти, но лично за себе си съм поставил приоритет на дифузерите.

Успех

edit (мой :) ): току-що забелязах, че може би съм в голяма грешка за плътността на полистирена, попаднаха ми няколко твърде различни стойности, така че трябва да се провери за конкретната форма на материала.
Последно промяна от boris_valkov на Чет Сеп 29, 2005 1:01 am, променено общо 1 път.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Gugulanoff »

boris_valkov написа:... полистирен бустрен (известен още като полистирол..
- полистирен и полистирол не е едно и също; най-малкото единия не се напада от гризачи ;)
... а съм 10ти клас и макар и в СМГ..
- respect ! ... повече хора като тебе трябват
...квадратичните остатъци ..
- насочи се към метода на крайните елементи (finite elements) ... aко сегa започнеш, няма да съжаляваш след години ... не само за аудио-приложенията му]
Изображение

boris_valkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от boris_valkov »

Относно полистирена - това което търсех беше polystyrene bustren, а когато звъннах в софийския представител на Деведжиев (Ниен се казва тукашната фирма) ме попитаха дали търся полистирол, аз им казах "не. търся полистирен и на сайта ви пише че имате", жената попита шефа и той каза че било същото. Току-що погледнах и в уикипедия и там пише така.

Може би този който го харесват гризачите е някоя от различните форми на материала... :?:

В страниците на лукойл има по-подробни характеристики на всичките видове, но аз твърде малко полезна информация извадих от тях :D
http://www.lukoil.bg/e/2_compl-polim.htm
- respect ! ... повече хора като тебе трябват
Благодаря :D
А за метода на крайните елементи звучи много примамливо, особено като гледам какви приложения имат... ще го имам предвид.

А как да се приложат едномерните модели в двете измерения, че те квадратичните остатъци са си готини, ама дифузията като физично явление е още по-тежка, а нямам търпение да налепя първите дифузери и да замеря RT60 и каквото успея, пък и как "стените ще 'изчезнат' и ще съм с още крачка по-близо до концертната зала" :)

Аватар
DIY
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от DIY »

Моите колони бяха 7-8 литра вътрешен обем с укрепване посредата.
Просто лист от вестника се мачка на топка ( не много плътно ) и се
запълва обема.
Твоите колони май са доста по големи, но предполагам че ще намериш някакво решение.

Sergo

#13 Мнение от Sergo »

За мен темата се получи доста интересна! Акустичната обработка на помещението е не по-малко важна от качеството на самата апаратура! При мен колоните са разположени на дългата страна на стаята а мястото за слушане е на срещуположната стена така, че се доближавам доста до стената. Разтоянието е малко и зоната на добрия стерево ефект е много плитка. Направих множество проби с поставяне на възглавници и други звукопоглъщащи материали на стената зад мен при което зоната на стереоефекта значително се увеличи и яснотата на звука се подобри в пъти. Предполагам, че с използването на такива декоративни дифузори като акустичен екран на не голяма площ точно зад мястото за слушане ще разшири ефективния обем на стаята и от акустична гледна точка нещата ще заспят :)

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

" Стените- една трета от помещението(тази която е зад колоните)трябва да поглъща звука(примерно дебели завеси),втората трета(пред колоните кадето попада първата отразена вълна-намира се с огледало)тук звка трябва да се разсейва(не поглъща,не отразява)вършат работа и кори за яица,третата част(тук са разположени слушателите) звука трябва да се отразява(релефни тапети примерно,но не гола стена),задната стена също трябва да поглъшта,но с нисък коефицент на поглъщане(някакво пано)... "

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”