Референтна музика

Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Daniel Petrov »

Задължителен тестов набор примерно е акустичната музика, както и класиката.
Там, в задължителното слагам и някои неща на Флойд...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Като меломан по начало, аз не оценявам системите с препоръчана от някого музика, а с неща, които познавам добре и харесвам.
Дори и на отлична уредба музика, която не харесвам, ще ме дразни и това ще се отрази на обективната ми преценка.
И обратното - когато слушам любими неща, недостатъците на една система ме дразнят много, но пък добрите качества също изпъкват ярко.
Не бива да забравяме, че слушането на музика е преди всичко емоционално възприятие.
В този смисъл не е възможно да се направи унифициран тест, който да бъде достатъчно показателен.
Лично аз не харесвам повечето от "референтните" CD-та, особено демонстрационните. Имам десетина такива и се улавям, че въобще не ги ползвам при преценката...
Добрите хайенд клубове/магазини на запад имат почти винаги достатъчно добра колекция от записи, така, че всеки посетител да намери нещо добре познато. Разбира се, това изключва музика с ниска естстическа стойност - нейните консуматори не се нуждаят от качествена апаратура...

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от taslak »

Действително много от "тестовите" дискове съдържат различни звукови ефкти и разбира се те не могат да служат за музикална оценка. Но има и такива, които са изключително добри. Напр. тестовите дискове на америкаското списание Sterephile. В тях има изключително богато разнообразие на музика, наред с различни сигнали, които могат да послужат за измерване и/или слухова преценка на усилвателя/колоните. Певецът Браян Адамс напр. се изказва изключително ласково за тях и препоръчва на всички дилъри да се снабдят с тах за да могат по-пълно да демонстрират продаваните от тях апаратури.
Според мене, използването на няколко такива диска ("референтни"), които са познати на по-голямата част от нас, би ни улеснило кагато описваме какво ни харесва (не харесва) в дадена система.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Скромното ми мнение е, че подходът на Qvortrup е за предпочитане.
Повече информация -
http://www.audiomagazine.ru/articles/audioad - на руски
http://www.audionote.co.uk/anp1.htm - на английски
Изображение

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Темата

#7 Мнение от Kiril Kirilov »

Аз се опитах да започнем тази тема:
SOUND TEST PLAYLIST

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

taslak написа:Певецът Браян Адамс напр. се изказва изключително ласково за тях и препоръчва на всички дилъри да се снабдят с тах за да могат по-пълно да демонстрират продаваните от тях апаратури.
Прав си. Именно да ДЕМОНСТРИРАТ.
За съжаление има голям брой хайфисти, които освен да ДЕМОНСТРИРАТ апаратурата си, нищо друго не правят с нея.
Между ДЕМОНСТРИРАНЕТО и реалното слушане на музика има огромна разлика.
Въобще аз съм на мнение, че преценката на една система не може да стане за десетина минути, просто пускайки по няколко "референтни" секунди: един пасаж на китара, едно дръм соло, чинелчето там вдясно и ... толкова.
Аз не слушам музиак така.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Идея

#11 Мнение от Kiril Kirilov »

Моята идея беше, да се предложат точно такива пасажи или цели композиции, които на базата на субективно описание, какво се чува и как се възприемат еталонните пасажи, да изградим някакъв "обективен" или поне широковъзприет модел за оценка на звученето на една апаратура.

Аз лично установих с известно разочарование, че се впуснахме в изброяване на лични предпочитания и почувствах, че се губи началната идея за конкретни неща, а желанието е да се включат цели песни или албуми дори...

Аз лично имам намерение да направя подобен микс, колкото и ненавреме да стане това :-)

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Темата

#12 Мнение от Teodor Gugulanoff »

ultimate написа:....Qvortrup сигурно може да си позволи всеки път набор от нови и непознати оригинални парчета /както препоръчва в материала/, но нашего брата - едва ли :?
Да не искаш да кажеш, че си чул цялата музика и за тебе няма нови и непознати неща ?!
Изображение

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от taslak »

kirilov написа
Моята идея беше, да се предложат точно такива пасажи или цели композиции, които на базата на субективно описание, какво се чува и как се възприемат еталонните пасажи, да изградим някакъв "обективен" или поне широковъзприет модел за оценка на звученето на една апаратура.

Аз лично установих с известно разочарование, че се впуснахме в изброяване на лични предпочитания и почувствах, че се губи началната идея за конкретни неща, а желанието е да се включат цели песни или албуми дори...
Това се покрива напълно с моето разбиране по въпроса!
Като някой обЕснява какво е чул (не е чул) в дадена система, останалите, които четат, да добият малко по-ясна представа какво точно се чува (не се чува) от системата, защото те знаят какво съдържа дадения запис. Как мога да обясня на хората във форума напр. как ми е прозвучал тромпет в даден запис, след като само аз познавам този запис и никой друг не го е чувал?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Rumen Suvandjiev »

ultimate написа:... целта е тест, а не удоволствие и отпускане :wink:
Ами нали преценката за една система е именно какво удоволствие доставя. Това е предназначението и.
Решително съм против отделните пасажи...

Има и един друг момент - повечето системи дават различни резултати при прослушването на различна музика. Как да преценим коя система е по-добра : тази, която възпроизвежда перфектно вокални партии, тази, която дава отчетливо фортисимото на голям симфоничен оркестър или тази, която се справя блестящо с върла електроника?...
Някои ще кажат "ами тази, при която има баланс между изброените качества" и няма да са прави, защото тя ще се хареса само на човек, който слуша поравно и от трите, освен ако не може да си позволи 2-3 системи....

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”