Въпрос за "механична обратна връзка"

Съобщение
Автор
Stilian

Въпрос за "механична обратна връзка"

#1 Мнение от Stilian »

Искам да попитам дали някой може да ми каже що за творение е "механичната обратна връзка" между усилвателя и нискочестотния високоговорител. Защото имам един приятел дето само за това говори, показва някакви руски списания от ранните осемдесет, а пък на мен ми се вижда малко странно като решение. Какви плюсове и минуси има тази технология и защо ако е добра не се е наложила и най вече струва ли си да се прави? :-)

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivo_Hristev »

Последната идея за която четох бе преди няколко месеца в JAES - оптичен датчик на шпулата монтиран на ГПН-то. Интересно, но май е доста сложно за изпълнение. Ако някой иска да се занимава имам посъбрани статии по темата - ще му ги пратя.

gps

#4 Мнение от gps »

Малко не е така както го формулираш.Виждал съм обратна връзка на говорител с 24 мм дълга намотка на шпулата при 10мм дебелина на горната полюсна наставка(горната метална плоча на магнита).При хода на този говорител общо взето еднаква част от намотката се намира в магнитния поток(освен ако хода е неразумно голям).И обратната връзка служи да неутрализира инерционните моменти в хода на мембраната тоест да редуцира скъси хода.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivo_Hristev »

ultimate написа: Не знам дали в тази тема, но ми се иска да си поизясня изобарика - с два и повече говорителя в един корпус. Като физика.
gps, дали има по-стари теми по този въпрос?
Има - поразрови.

gps

#8 Мнение от gps »

Уточнение-пиезодатчиците са точно на принципа на кристалната доза-подпряни в единия край а в другия има тежест-поне тези които преди години съм гледал бяха на този принцип.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Rumen Suvandjiev »

ultimate написа: - Мембраната на говорителя наистина трябва да се държи като бутало - да е достатъчно твърда. Ако се кълчи, няма полза от "точното" движение на основата й /шпулата, капачката/.
Именно.
За съжаление това е изпълнено само при говорители от много висок клас, които така или иначе имат добра линейност и ниски изкривявания и при сравнително малогабаритни говорители.
Именно затова системата е ефекивна при малогабаритно узвучителни тела.

Това, което не ми харесва в концепцията е, че изисква достатъчен резерв на мощност от крайния усилвател. С други думи - за да компенсираме един вид изкривявания поставяме друг компонент от системата в режим на по-високи изкривявания от различен тип, които човешкото ухо може да възприеме като по-дразнещи...

Гост

#11 Мнение от Гост »

ultimate написа: ....
Само малък "хинт" - защо се казва изобарик :)
Изобар=еднакво налягане
Например на метеорологичните карти изобари са линиите с които се указват областите с еднакво атмосферно налягане!
Иначе в конкретния случай са го нарекли така може би защото камерата между двата говорителя е с постоянно налягане.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”