Еднотактен с 6с33

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

6С33С

#16 Мнение от Goro »

Във форума diyaudio става въпрос за ООВ. За себе си съм се убедил, че тя влошава звука. По принцип може да се използва всякакъв трансформатор, независимо за каква лампа е, но лампата трябва да работи с предвидените амплитуда на променливото напрежение и постоянен ток и в случая с по-малка мощност. Например за Lundahl - LL1627 (2.3k / 90ma /260v /9w) или (1.2k /140ma/ 220v/ 11.8w) или (0.65k/ 185ma/ 170v/ 11w), а за Lundahl - LL1623 (3k/ 90ma/ 270v/ 12w) или (1.6k/ 120ma/ 240v/ 11.5w). Аз предпочитам високоволтовия режим. Независимо, че той предполага по-малък ток, а от тук и по-високо изходно съпротивление на лампата, но поради по-голямото преводно отношение, изходното съпротивление на усилвателя намалява т.е. увеличава се DF. В ML2 - Шушурин е реализирал режим - 175v/ 315ma/ 18w. В този режим 6С33С има 10% кх. Затова той е въвел някаква ООВ, вероятно от анода на крайната лампа. При 12 dB ООВ точно се получават неговите параметри, но звучи по-зле.
Затова, понеже "големият усилвател" не става от първия път, по-добре започнете с някакви прилични трансформатори но доказани, а след това мислете и за по-големи и по-скъпи проекти. Поне такова е моето виждане. Успех!

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Напълно съгласен!
Човек не бива да се опитва да прескача етапи в развитието си...

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: 6С33С

#18 Мнение от Bojo »

Goro написа: ... Затова, понеже "големият усилвател" не става от първия път, по-добре започнете с някакви прилични трансформатори но доказани, а след това мислете и за по-големи и по-скъпи проекти. Поне такова е моето виждане. Успех!
101% Вярно!

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от IvoNovakov »

От отговора на Aristide Polisois става ясно, че вкарва постоянна съставна в обратна посока
Някакъв германец беше "решил" проблема с кондензатор по пътя на сигнала 8O

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Bojo »

airman написа:
От отговора на Aristide Polisois става ясно, че вкарва постоянна съставна в обратна посока
Някакъв германец беше "решил" проблема с кондензатор по пътя на сигнала 8O
Ами то е ясно - най-добрият кондензатор по пътя на сигнала е този който го няма. Дотук добре, но цената която се плаща за това може да е много висока.

Елегантният изход - интерконект трансформатор.

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от IvoNovakov »

Божо, сигурно не съм обяснил достатъчно ясно и изчерпателно.
Ставаше дума за изходящия траф-единия край на първичната е свързан към анода на крайната лампа, а другият отива към маса през 10микрофарада кондензатор. Демек,няма постоянна съставка-няма проблем :P

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от IvoNovakov »

[quote]А как подаваш анодно напрежение? През дросел[quote]

Да-през аноден дросел, ама не аз ами германеца :lol

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

se

#24 Мнение от Goro »

Германеца не е взел в предвид нещо важно. Ако кондензатора му е 10 мкф, съпротивлението на първичната 2500 ом и индуктивността 20 хенри, ще се получи кръг с резонансна честота около 11 хц и качествен фактор 1 -2 . Този кръг ще резонира точно там където магнитопровода не носи индукция, дори за 1/4 от номиналната мощност. Фазовата характеристика ще има доста крива форма. По тази причина, никой освен германеца, не прави така.
Последно промяна от Goro на Чет Сеп 01, 2005 3:57 pm, променено общо 1 път.

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#26 Мнение от IvoNovakov »

Индуктивността на дросела беше около 8 хенри при сечение на магнитопровода 12квадрат.Изходният траф-някаква смешка с 600 навивки първична на 6 квадрата сърцевина.Крайната лампа-6080 запаралелена доколкото си спомням.Аз не случайно сложих думичката
решил в кавички :lol:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Rumen Suvandjiev »

При тези амплитуди на напреженията не мисля, че има кондензатор, който да внася по-ниски изкривявания от един добър изходен трансформатотр, дори и да пренебрегнем трептящия кръг, образуван от двата елемента.
А като се замислим от друга страна, че целият този напън се прави с цел да се спести малко желязо, упражнението ми се вижда съвсем лишено от смисъл.
На времето и аз се захванах да "откривам" схеми за компенсация на постоянната съставка които някак от само себе си се усложняваха, усложняваха... докато накрая си зададох въпроса " А защо е всъщност всичко това?"

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от velinski »

На мен лично постоянната съставка не ми пречи, дори напротив - придава особен нюанс на тембъра, който в никакъв случйн не е неприятен.

Схемите за компенсация са рискови и лесно могат да навредят на звука - аз също ги избягвам.

В момента точно прослушвам едни изходни трафове на телефункен отпреди 70 години без никаква въздушна междина и смешен по размер магнитопровод - по всички сметки би трябвало да са боклучави, но НЕ - свирят вълшебно. Но никой не знае ламелите от какъв метал са направени - червеникави и много меки. Имат към 2 килоома товарен импеданс на първичната. За съжаление единствено фашагите са знаели тайната на тези трафове и са я закопали с тях в гроба. :?
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

трансформатори

#30 Мнение от Goro »

Все пак германците са се поразвили.Вижте какво правят сега:http://www.waasner.de/uk/start.htm

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”