Помощ за Sound Card !!!

Съобщение
Автор
Astrall

Помощ за Sound Card !!!

#1 Мнение от Astrall »

Здравей имам Creative Sound Blaster Live! 24bit - CA0106, вчера докато си измервах усивателя с RightMark Audio Analyzer 5.5 и нещо се прецака, на изхода сега се чува ама савсем слаб звук, почти едвам се долавя при максимално усилване? Какво може да е станало. На нито един от каналите не се чува почти нищо. Дали е изгорял Операционния - MC33076?
Мерси предварително.

Astrall

#2 Мнение от Astrall »

Ако е изгорял мога ли да го сменя без да променям нищо с NE5532 или с TL082?

rudiem

#3 Мнение от rudiem »

Потърси документацията на чиповете в нета и ще можеш сам да си отговориш на въпроса.

Ако имаш късмет би могло производителят да е посочил аналог, но това е много съмнително.

Аватар
sparky
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от sparky »

Специално с NE5532 или TL082 едва ли. MC33076 е "low voltage" и ще трябва някакъв аналог да се търси. Свали му datasheet-а и виж на какво захранване работи, след това търсиш нещо с подобни параметри, което да се предлага тук. Обаче може да ти излезе по-скупо от нова звукова карта. :(
Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят.

rudiem

#5 Мнение от rudiem »

Тук ще намериш инфо за операционния http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MC33076-D.PDF

Дано да ти е полезен.Успех!!

Astrall

#6 Мнение от Astrall »

sparky написа:Специално с NE5532 или TL082 едва ли. MC33076 е "low voltage" и ще трябва някакъв аналог да се търси. Свали му datasheet-а и виж на какво захранване работи, след това търсиш нещо с подобни параметри, което да се предлага тук. Обаче може да ти излезе по-скупо от нова звукова карта. :(
Е добре де NE5532 е от +-3 до +-20, a MC33076 е от +-2 до +-18, какъв "low voltage" ми говориш. Освен ако нещо друго в параметрите има че да не става но едва ли захранването.
Ще го сменя днес ако не стане ще сложа OPA2134.
Мерси все пак за помоща.

Astrall

#7 Мнение от Astrall »

Махнах я интегралката не е от нея, пак имам късо м/у 2,3 и 4 крак на платката. Интегралата е добре, сега каде да го търся аз нищо почти не виждам по платката. :cry:

rudiem

#8 Мнение от rudiem »

Пиши какво е станало. И дали проблема е бил от ОУ.

Аватар
sparky
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от sparky »

Е добре де NE5532 е от +-3 до +-20, a MC33076 е от +-2 до +-18, какъв "low voltage" ми говориш. Освен ако нещо друго в параметрите има че да не става но едва ли захранването.
Ще го сменя днес ако не стане ще сложа OPA2134.
Мерси все пак за помоща.
Ми по някаква причина не мога да си сваля datasheet-а му. А на обяснението пишеше low voltage, за това предположих че е някакъв за еднополярно напрежение.

Но както и да е, в крайна сметка явно това няма значение в случая.

Проследи ако можеш от кой чип излизат изводите за звук, и от там по веригата. Но се съмнявам ако проблема е хадруерен да може да се оправи. Пробва ли да преинсталираш драйвери? Да я сложиш на друг слот?

За най-сигурно я пробвай на компютъра на някой приятел.

Случвало ми се е даже звуковата карта да не работи 1-2 дена и след това да тръгне - пълна мистерия, обаче след това нямах никога никакви проблеми с нея. (това беше SB AWE64, който имах преди Live-а)

Понякога им се скапва firmware-а. Виж някъде из форумите дали някой не е имал същите проблеми като теб.

Аз имах такава карта някога. Сега съм с Audigy 2, но Live-а е железен. Оцеля при токов удар, при който ми изгоря дъното и твърдия диск, а неизправността беше в усилвателя в насипно състояние, който бях вързал към него. За това ти казвам да пробваш всичко друго преди да се хващаш за поялника.

Успех. :)

P.S: Моя Audigy 2 го продавам за $35. Ако някой се интересува да пише.
Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят.

Zmej

#10 Мнение от Zmej »

Само да вметна, че МС-то е на входа на картата, изходите са ти на трите 4558.

Astrall

#11 Мнение от Astrall »

Лошо значи в съвсем грешна посока съм тръгнал.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Stefan Stefanov »

Я си изпечи един Knoppix и си бутни от цд-то.
Ще ти открие и подкара (почти :-) ) всички устройства и ще разбереш дали проблемът е в Бозата.

Astrall

#13 Мнение от Astrall »

Загорка не е от това някой чип изгоря на, и още не мога да разбера кой. Възможно ли да е DAC-a CS4382-KQ, но все пак от изхода се чува някакъв звук дори и адски слаб. Пробвах на вси4ките канали е едно и също. Не вярвам вси4ки операционни на изхода да са заминали.
Само да попитам точно до Line Out се намира един 4556А, а под него има още три 4558C. Какво е изгоряло според вас.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”