Toroidal transformer hum

Съобщение
Автор
petkov

Toroidal transformer hum

#1 Мнение от petkov »

Преди време си купих активен subwoofer на световно известната фирма Fidek :lol:. Забелязах обаче, че когато работи или е в stand by mode от кутията се чува жужене което в началото единствено можех да оприлича на шума чуващ се понякога от луминесцентна лампа. След ровене в интернет стигнах до извода че този шум се дължи на правия ток в мрежата, който карал тороидалните трансформатори да шумят и да прегряват. Проблема се решавал с поставянето на филтър преди фазата да се свърже с трансформатора. Та въпросът ми към вас е това така ли е? Ако е така къде мога да купя готов филтър. В краен случай ще си го направя сам но нямам много време за съжаление, а и познанията ми са оскъдни, но мисля че за това ще са достатъчни. Ето тук, тук и тук информация и схеми за въпросния филтър, чиято работа малко ме съмнява.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Daniel Petrov »

И какво?
Излиза, че при тебе променливия от мрежата е асиметричен и има постоянна съставна :)
Ами провери го това дали е така.
Може и да го има, макар в повечето случаи греенето да е от неправилно оразмерен трансформатор- т.е. калпаво желязо и по малко навивки за волт.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Borislav Uzunov »

Мда правия ток в мрежата е голям проблем, особено за тороидите. Заради него те преминават в генераторен режим на около 50 херца, което от своя страна води до един особен шум и леки вибрации който пък водят до триене на лентата на магнитопровода от което тя се загрява. :mrgreen:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Daniel Petrov »

То това лесно може да се провери :)
Въпросът е, че не е само за тороиди проблем асиметрията
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

мр.тф

#5 Мнение от Goro »

В мрежата принципно е невъзможно да има прав ток, но има инфра ниски честоти от постоянното включване и изключване на консуматори. Вашият проблем вероятно не е от това,но мога да ви изпратя един американски патент третиращ този въпрос - на фирмата LAMM. Ako желаете ми изпратете имейла си, понеже сайта от който съм го свалил не е активен.Офертата важи и за всеки друг,който го вълнува този проблем.Експериментиралите патента твърдят, че подобрява звука.Схемата не е сложна.
При тороидите се повява такъв проблем,защото магнитопровода им не е рязан и при някои- отн.магн. проницаемост може да е над 20 000. Много ниски честоти ,да не говорим за прав ток,насищат магнитопровода.Всички други типове магнитопроводи имат по-малка отн.магн. проницаемост,поради наличие на някаква въздушна междина. Дори 10 микрона могат да я намалят двойно.
Всъщност оказа се ,че и трите схеми са по този патент.
Ако се е отлепил края на лентата на тороида може да жужи неприятно. Тва е непоправимо.

petkov

#6 Мнение от petkov »

Днес направих това филтърче, но честно казано шум отново има... струва ми се че е по-слаб но го отдавам на подсъзнателното желание да оправдая 3-те лева които дадох за елементите :roll: . Явно проблема е в трансформатора. Добре е поне че този звук на фона на работещия ми компютър не се забелязва, само вечер когато компютърът не работи и се опитвам да спя го чувам и започва да ми лази по нервите :? , ще трябва да свикна...

rudiem

#7 Мнение от rudiem »

Аз имах подобен проблем с колонките си за компа, които са активни. Когато са вкл=чени в мрежата и не работят се чуваше жужене, което като легна да спя ного дразни. Аз реших проблема с поставянето на прекъсвач на входа преди трафа като по този начин лесно му спирам напрежението когато е в покой. Няма шум няма проблем

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”