Вариация на тема "Среден ТЛ Проект"

Съобщение
Автор
gps

#16 Мнение от gps »

Понеже малко бавно пиша-докато си оправя поста ти си ме изпреварил :D

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от oceanman »

Идеята е добра :wink: Имам и друга....Така и така ще има филтър,що не сложите и една хубава малка пищялчица за над 6-8 К.херца.Натоварва се проекта финансово,знам-още един елемент и драйвер и трудностите по тяхното съгласуване и негативите от наличието на филтър,но иначе прозрачността и насочеността ще се избегне...Това за някои,които не обичат насочени високи...такива хора има много....От друга страна въздуха в средата,благодарение на фул дрйвера си оставапо-добра без горен филтър,но и с него няма да се загуби,чак толкова...кантар...Аз мисля,че повече ще предпочетат варианта без пищялка...

И с 13 сантиметров говорител ТЛ вече според мен не се брои за малка...Големите са с 17-18 сантиметров...Това според моята класация..
моите 15 сантиметрови определено ме смущават с размеите си и особено с тежестта си :( :wink:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Daniel Petrov »

Владо, 8-цата е равна до 20К
Т.е. в диапазона 200-20000 има неравномерност около 2дБ.
Високи няма да липсват.
Ако е с туийтър, е по добре да остане само W130S+високочестотия със срез м/у 6 и 7К.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

gps

#19 Мнение от gps »

Малко извън темата-като четох постовете дотук ми дойдоха идеи за TVM226 в TL + FRS8 в паралел (или един BG13) .Насоченоста се усеща при BG20 може би на 20-30 градуса встрани от оста, мисля че при BG13 ще се усеща при по-големи ъгли (може би 60-70 градуса встрани от оста) но пък при него има малко къдрици в АЧХ докато FRS8 наистина е доста равен.Остава въпроса дали чувствителноста на FRS8 в паралел ще е равна на TVM-а.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от oceanman »

Уидоу,знам,равен е пущината,като никой говорител от познатите ми :D в този честотен диапазон.Аз още преди много-много да се появи малкия ТЛ проект имах разработки за него...Тогава само бях чувал за ТЛ и хорна,сайта не съществуваше,а аз дори не бях започнал да влизам в дир-а....
Смущава единствено малко насочеността им във високите...Нищо друго...Мисля за жената да правя една измишльотина :wink: ама не знам кога....
Гпс,не знам какво ще се получи...Според мен този чудовищен бас ще удави ФСР8.Но това не пречи да се пробва. Паралела на 2 може да компенсира разлики донякъде само,според мен...
Пробвай,може и да греша...С 13-ката ми се видят по-добре нещата....Мисля , че сцената ще бъде по-изразителна....Но не знам какъв е характера на звучене на говорителя де.Ако има същия маниер на възпроизвеждане като ФСР8 ще е О.К.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Daniel Petrov »

Аз я слушах при Валери, но неще по лошо се представи от БГ13...
Сякаш хармоничните са по високи и изяждат част от бистротата на средите...
Не знам трудно е да дадеш оценка от 10 минутно слушане и сравняване на крак в магазина. Това е от прима виста.
Имам добра музикална памет и мога да правя сравнения офлайн, т.е. разделени примерно със седмица във времето, така, че трудно мога да се подведа.
БГ 13 от 130 милиметровите беше най добре в средните, но пък нито един от всичките няма високите на 8-цата...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от oceanman »

Точно,БГ13 имах в пред вид. С ФСР8 във високите е ясно,той е без конкуренция...от Визатонските..

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Daniel Petrov »

Изображение
Кирил предложи да оградим 130-ката с двата широколентови, ама е свързано с големи галимации относно затворените обеми за тях, така мисля, че няма да е идеално лошо.
Пишете препоръки, ако имате такива.
На симулации всичко е ок, тоя говорител става и за суб, кавала може да се сгъне на 3 или на 4, става компактно- обема е около 45-6 литра, но пък баса ще е огън бий.
Резонанса на тръбата е 50 Хц, т.е. толкова, колкото на говорителя.
Пробвах с по къса, на 55 и 60 херца, ама нема оправия с къдрилката, дори и с много просташко демпфане.
С АЛ130 става супер ТЛ, ама и цената му е много супер :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Daniel Petrov »

И да добавя нещо - изборът FRS8 е заради невероятната сцена която прави тоя смешно малък драйвер. Липсва му единствено налягане, но пък като са два нещата си идват на мястото.
Слушам точно него в малките ТЛ-и на Кирил, така, че съм имал доволно много време да оценя достойнствата му.
Има по малка насоченост от който и да е друг широколентов говорител на Визатон. Тази конструкция ще застреля всяко едно Джамо до 1000 кинта, гаранция! Точно това обсъждахме с кирил в кю-то днес.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от oceanman »

Съгласен :wink: с двата ФСР8 :wink: само не знам как ще се отрази интерференцията на еднаквите вълни...да не стане кофти...Аз като правил омни-полярни колони бих предложил да се сложи....отзад точно по остта на другия...Тогава затваря бафъла и човек се чуди от къде свири колоната......Идея само...
Впрочем няма ли някой друг от асовете да се включи-повече глави-по-добре.... :(

Още една идея....За бас АРН 150-8...Този говорител е невероятен за ТЛ. Проекта ще е още по-бюджетен и още по-смайващ,като нискочестотно присъствие и ще си пасне с ФСР-горе долу...+ голямата номинална мощтност...така и така ще се реже на 400 херца...при този вариант ще може да се куплира също с 2 ФСР,но 4 ома последователно...

orto
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от orto »

ами ей ти чертеж прави ..... после за печката на зима ,като не свирят .... :)

gps

#27 Мнение от gps »

Ще правя пробна кутия по този проект-искам да чуя за какво става въпрос.Тъй и тъй има W100S при мен ,не са мои но докато си ги вземе собственика защо да не ги раздвижа в TL :wink: .Ще трябва да взема и FRS8 .А също и BG13 и просто да правя проби и да преценя.Реално в момента нямам нужда от колонки -доволен съм от BG20 но като ме човърка отвътре :D .Пък и искам да видя дали ще се преборя с филтъра.И предлагам поста на ентусиаста да се делне-като иска сам да се увери колко проекта са практически направени просто да отиде и да чуе при някой от форума!

Аватар
kiak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от kiak »

entusiast написа:а бе аз понаминавам отвреме навреме към този сайт, да погледна какви ги вършите и ви се чудя много - само теоретично ли ги правите тези колони... толкова малко снимки виждам на направени вече модели, а иначе дискусии, дебати...
ети и в тази тема сега - само начертани предпложения
до колкото си мисля, в тази тема се обсъжда проекта, по точно вариации на готовия проект, който го има реализиран и описан във форума. а други реализирани колони има доста - например аз съм качил снимки на два реализирани проекта и мога да кажа, че съм доста доволен от резултатите. когато проекта стигне окончателно завършен вид, дори и само като идея е много вероятно да го "налепя" и аз. имам нужда от не-големи колони, а и съм чувал "средните" на кирилов как свирят.

ПП: мисля, че е ненужно да спамиме темата с подобни постове.
"Да.... не е важно, че някой глух е писал музика...
ЖАЛКОТО е, че Азис е по-известен от него в БГ..."

entusiast4eto

#29 Мнение от entusiast4eto »

õà õà õà
àìà íèìà àäìèíèòå ñà ìè èçòðèëè ïîñòà?!?!?!?!?!
è çàùî??? íèìà íåùî îáèäíî ñúì êàçàë???
ñòèãà áå!
õà õà õà
Ï.Ï. widowmaker: Íå, äúðæèø ñå ïîêðîâèòåëñòâåíî, ñÿêàø ñìå ìàëêèòå äåöà, êîèòî òðÿáâà äà íàãëåæäàø îò âðåìå íà âðåìå, âëèçàéêè òóê!

Ï.Ï. Êèðèë: Êàæè îùå íåùî áåçîáèäíî, àáñîëþòíî òåíäåíöèîçíî è íåñâúðçàíî ñ òåìàòà è ùå ñè çàãóáèø ïðàâàòà. ÕÀ-ÕÀ-ÕÀ!!!

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Daniel Petrov »

Поста на ентусиаста (с право) е отшумял, явно някой от модераторите се е издразнил, все пак ще му отговоря на въпроса за чертежите:
Пич, тук се занимаваме с проектиране и си помагаме да осмислим нещата, предавайки опит един на друг, така човек се учи да не открива на нова сметка колелото.
Като искаш готови неща, разгледай галерията на сайта, пък и тука не е магазин, за да има готови неща това е DIY форум и неговото предназначение е точно това - да проектираме и да реализираме различни конструкции.
Мисля, че и с двете се справяме доста добре...
Нещата изискват време да се избистрят преди да се реализират на практика, така знаеш, че си изцедил максимума от проекта
Такива като теб ще ме принудят да направя една група от хора, които реално дават нещо на тоя сайт и ще заключа форума за постинги от останалите хора, т.е. ще четат , но няма да могат пишат и да разводняват форумите с неадекватни и тъпи коментари!
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”