Трилентова колона с Визатон - краен резултат МЛТЛ

Съобщение
Автор
Sergo

Трилентова колона с Визатон - краен резултат МЛТЛ

#1 Мнение от Sergo »

Вече започнах същинската реализация :D
Спрях се на басрефлекс като конструкция, че още мисля ми е рано да се захващам с ТЛ. :roll:
Говорителите са съответно:
бас: Visaton W250S-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_19.html
средночестотни: W130S-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_18.html
високочестотни: DT94-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/art_170.html
Това е работния чертеж на кутията.
Изображение
А това е симулацията на маткад:
http://free.hit.bg/serjy/MyPic/Koloni/P ... W250S8.mcd
това излиза при симулацията с тази кутия:
Изображение
Изображение
ще кача и снимки на кутиите и начина на изработка ...

п.с. за филтрите ще се позабавя сигурно, но и за тях ще кача това до което съм стигнал.
Последно промяна от Sergo на Чет Окт 06, 2005 12:25 am, променено общо 2 пъти.

gps

#2 Мнение от gps »

Същите бас и среда но с друг високочестотен ми се наложи да ги слагам в кутия от руски тонколони "Амфитон".Въпреки неоптималния обем свирнаха много добре-при теб обема е по-голям(по-оптимален за този говорител) така че ще се получи още по-добре.Когато ми донесоха говорителите ми донесоха и схема на филтъра от представителя на визатон-за съжаление не я запазих :oops: .Успех!

Аватар
miro_vampiro
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от miro_vampiro »

Здравей Sergo,
колко излиза направата на такива колони, в смисъл колко струват говорителите ?
Също ако скоро ги направиш може ли да се чуят как свирят , интересно ми е защото мисля и аз да си правя подобни на твойте но знанията ми засега не стигат.
:))))

Sergo

#4 Мнение от Sergo »

Миро, значи говорителите излизат общо към 400лв.
По-подробно можеш да погледнеш на: http://www.steadygroup.com/
там има и телефони за справка.
Кутиите си ги правя сам, един лист форнирован ПДЧ (2.45м на 1.85м) струва 45лв. За филтрите още не съм сметнал нищо, но няма да е много, т.е. общо към 450-470лв.

Аватар
miro_vampiro
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от miro_vampiro »

Здравей ,
надявах се да мина маалко по-евтино от тези 400 и нещо лева :))
Все пак като ги направиш може ли да организираш едно прослушване защото вече имам готин усилвател и мисля че му трябва нещо добро като едни хубави колони и тн !

Sergo

#6 Мнение от Sergo »

Няма никакъв проблем за мен, като станат готови даже ще се радвам да ги чуе някой от по големите експерти, щото аз мога да ги сравнявам само с много ограничен брой и то сравнително лоши колони. Проблема може би ще е за вас, че аз се намирам в Лом. Иначе за евтини и хубави колони се насочи към ТЛ с един широколентов говорител. В раздела за ТЛ има много готови проекти, трябва само да повториш това което другите вече са направили.

Аватар
miro_vampiro
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от miro_vampiro »

Ей Лом не е близо до София нали?
Обаче не съм чувал как свирят тези т.н ТЛ колони пък и с един говорител може ли да се покрият както басове така средни и високи?
И последно каква цена излиза един ТЛ?
Сега ще видя проектите за ТЛ
:)

gps

#8 Мнение от gps »

Малко излизаме от темата но наистина TL са евтин и много добър вариант, малките с 8 см визатон (16 лв бройката) излизат до 40-50 лв двете ,с BG20 (43 лв бройката) излизат към 120 лв двете ,с TBM226 (33 лв бройката) + среди и високи излизат към 250 лв двете.Но ако се плаща на дърводелец за кутиите цената скача .

Sven

Re: Трилентова колона с Визатон

#9 Мнение от Sven »

Трябваше да направиш TL за да ги чуем тия прехвалени колони! :wink:
Но хайде прави бас-рефлексите, че нямам търпение да ги сравня с моите! :lol:
Последно промяна от Sven на Нед Юли 10, 2005 4:59 pm, променено общо 1 път.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Miroslav Danov »

Тоя проект малко прилича на Mass Loaded TL. Иначе, не смятам че ти е рано за ТЛ. По принцип, колкото по-рано - толкова по-добре :D

Sergo

#11 Мнение от Sergo »

mirilaj написа:Тоя проект малко прилича на Mass Loaded TL. Иначе, не смятам че ти е рано за ТЛ. По принцип, колкото по-рано - толкова по-добре :D
След като поразгледах моделите и теорията стигам до извода, че си абсолютно прав! Даже вкарах данните в модела за ML TQWT и резултата от диаграмите се оказа същия като този който се получава в модела за басрефлекс с тази разлика, че колоната слиза още по-ниско :) и ватата трябва малко да се увеличи.
Спрях се на тази конструкция от следните съображения:
1. Исках да избякам от смесването на баса от басрефлекса с този от говорителя и затова ги сложих в двата края на кутията.
2. Имам намерение върху напречните укрепващи да сложа нещо като възглавница от вата така, че към басрефлекса да се потушават всички високи хармоници, а основния да остане със сравнително високо ниво.

Така предполагам ще получа желания от мен бас, по-чист от класическия басрефлекс и с достатъчно ниво заради 10 инчовия бас.

Ако модераторите са съгласни, че темата е по скоро за ТЛ раздела нека я преместат там.

П.С.
До седмица трябва да имам вече някъкви кутии, ако всичко върви нормално, тогава ще кача и снимки.

gps

#12 Мнение от gps »

Другата седмица и аз ще се боря с този W250S само че в комбинация с W100S и други високи.Избрал съм вариант баса да е отстрани на кутията-за да стане с малка широчина предния панел-това ще направи колоната да не изглежда масивна при голямата си височина.Ще има фазоинвертор но ще го настройвам по моите си методи.Също и ватата. ML TL според мен нямат нищо общо с този проект.

Sergo

#13 Мнение от Sergo »

В галериите на http://www.quarter-wave.com/ тези ML TQWT изглеждата точно като това което съм замислил, мошото е, че няма чертежи на вътрешността на колоните. Затова си помислих така.
Ако нямаш нищо против може да споделиш малко тънкости по настройката на фазоинвертора :)
И успех с новите колони!

gps

#14 Мнение от gps »

В "Начало" в раздел Old articles има статия "Четвърт -вълновите тръби не са басрефлекси!"-добре е да се прочете :wink: .Това че на симулация обем с фазоинвертор показва същата диаграма като ML TL означава просто че симулацията е прекалено опростен инструмент за работа.Няколко пъти виждам из форума симулации от които излиза че фазоинверторна конструкция слиза едва ли не до 20 Hzпри това с забележително висок SPL 8O .Ако през ръцете ми не бяха минали един куп басбоксове с фазоинвертор и ако не ги бях сравнявал на прослушване с TL -можеше да повярвам на шарените симулации :D .Sergo- имаш линкове към материали как се мери импедансна характеристика на говорител в свободно пространство.Правиш същите измервания само че когато говорителя е сложен в обема с фазоинвертор.С промяна дължината на фазоинвертора променяш минимума в имп характеристика-моя съвет е да настроиш този минимум на 31-34 Hz.С промяна на обема и количеството вата променяш втория максимум в тази характеристика-моя съвет е този максимум да е на 50-56Hz.Всъщност съотношението между честотата на този максимум и честотата на минимума трябва да е 0,63(примерно 50Hz.0,63=31,5Hz) .Но това е ако искаш да получиш гладка АЧХ.Защото е възможно да искаш да имаш повдигане и тогава съотношението ще е друго.Това е доста опростен метод и има един куп тънкости които просто не мога да ти обясня-трябва тонколоната да е при мен за да чувам какво се получава.Защото и усилвателя има значение и филтъра че и стаята в която се слуша музика.Успех!P.S.-диаметъра на фазоинвертора 110 мм който си избрал според мен е голям-аз ще ползвам 65мм но с тромпетовидна форма (има ги по магазините) а и отвътре ще е с такава форма.Опита ми показва че този диаметър с тази форма работи успешно при 12" говорители,значи при 10" също ще стане.Преди време когато правих един проект с W250S използвах плосък фазоинвертор с променливо сечение и останах доволен.

Sergo

#15 Мнение от Sergo »

Изкам за пореден път да изкажа благодарност на GPS за изключително полензите съвети които поства.
До колко симулациите са точни то практиката само може да покаже това, а аз колкото и да се мъча да си създам обективна представа за нещо само по теоретичните модели, явно винаги ще съм далеч от впечатлението на живо. Просто тези неща явно трябва да се чуят :)

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”