Домашен Subwoofer

Съобщение
Автор
Rado

Домашен Subwoofer

#1 Мнение от Rado »

Здравейте,
Има ли някой от вас опит с правенето на Subwoofer за домашни условия?
Аз направих един жалак опит но резултата е плачевен. Спретнах кутия около 20 литра и ползувах 2 броя налични ВКН 0832 ( 8 ома) Свързани паралелно а филтъра си го купих готов ( предполагам L – около 4,5 mH и от мен 150 m F) Сметнах и басрефлекс ( чета от една книга “проектиране на озвучителни тела” – ама басрефлекса си е трудна работа- ако някой е наясно нека го сподели) в различни варианти. Захраних направения Subwoofer с усилвател 60 W. Абе накратко радиоточката свири по добре. Знам че подобни неща се правят трудно (най добре е да се купят) но пък тръпката я няма. Та въпроса е: правил ли е някой нещо добро (баса да е мекичък).

:roll:

Zmej

Re: Домашен Subwoofer

#2 Мнение от Zmej »

Пич, като цяло ти е сгрешена концепцията... Първо се тръгва така - "какво, аджеба, искам", и "с колко пари разполагам, за да го направя". Оттам се прави нещо като задание - тип конструкция, избор на говорител, и т.н.
След това се измерват параметрите на говорителя(те) (или се вярва на тези в 'придружаващата документация' - за благоевградски - забрави - там два еднакви няма) и се 'блъскат' в програма за изчисление на колони (такива бол, аз ползвам една много стара досовска на чичко Бълок). Ако искаш, естествено, може и на ръка... :lol: Смяташ обем, правиш колоната...
Ако си с басрефлекс - дупчиш и настройваш...
Ако имаш по-конкретни въпроси, питай, ще ти бъде отговорено... :wink:

Rado

#3 Мнение от Rado »

Няма спор за концепцията. Просто споделих, а освен това ти знаеш, че при самоделките резултата не винаги е задоволителен. Правил съм колони по готова схема и размери ( с басрефлекс са ) и мисля, че свирят не лошо за самоделка. Ти ме заинтригува с програмките. Т. е не е въпроса дали смятам на ръка ( може да ползуваш електронна таблица), а в това какво смяташ. Светни ме от къде да взема софтуер за пресмятане ( относно басрефлекса). Литература по този въпрос също бибила полезна. Интересува ме как да си настроя басрефрекса.
За Subwoofer-а има ли нещо по разлино ( нямам в предвид, че има активни и пасивни) от това да се пресметне за до 200Hz и историята с басрефлекса?

AdsBot [Google]

#4 Мнение от AdsBot [Google] »

mojete li da dadete nqkqe rabosteto link4e kam tazi programa ama da ne e balgarsko free 4e wsi4kite sa mi mahnati

Zmej

#5 Мнение от Zmej »

Ето с това смятам... Сори, ама е на БГ-фрии... Кофтито е, че не знам отде съм го теглил навремето, демона беше дал някакъв модерен линк към този и към друг софтуер на чичко Бълок... :roll:

Rado

#6 Мнение от Rado »

Колко е голямо туй?? :roll:

Zmej

#7 Мнение от Zmej »

Мисля под мегабайт... :roll:

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivo_Hristev »

Въ_?йшния тр:
hp0//ww``l-pcћp`/%7E``tejr

Каация ааове:
`ptp:/pP.spe`pbuilT``.com``twar

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Kiril Kirilov »

В магазина на Visaton на Пиротска 22 има електролити за звукови филтри, тяхно производство... по-скъпи са от обикновените електролити, но не са убийствени...

Rado

#10 Мнение от Rado »

А как стои въпроса с импеданса на говорителите? Осем и ли четири ома? Ккаъв е критерия? Ако се гледа какви ресивъри се предлагат на пазара- повечето случаи са за товар от 8 до 16 ома.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

4&8

#11 Мнение от Kiril Kirilov »

Имат различни Thielle/Small параметри. Най, често по-високоомните имат по-малък еквивалентен обем. Освен това при по-високоомния товар усилвателя има по-малки изкривявания, по-добър дъмпинг-фактор. Но и свири по-слабо...

Rado

#12 Мнение от Rado »

Значи везните се накланят към 8 ома. Е добре де когато усилвателя е за товар от 8 до 16 ома, колоните са 4. В момента съм с този вариант. По принцип съм решил да си купя ресивър, и ми се ще да е за 4 ома колони, а 80 5 са за 8

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

няма страшно

#13 Мнение от Kiril Kirilov »

ще криви повече и ще свири по-силно...
те всички вече имат термични защити... ако го упечеш, ще изключи защитата...

Rado

#14 Мнение от Rado »

А относно качеството на възпроизвеждане ми беше мисълта. А имаш ли впечатления от ресйвъте дето се предлагат сега. Да кажем нещо около 500 лв.???

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Не

#15 Мнение от Kiril Kirilov »

Нямам идея, ходи и ги чуй...

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”