Какъв ред на филтри да избера?
-
Sergo
Какъв ред на филтри да избера?
Става въпрос за трилентова колона с говорители:
бас: Visaton W250S-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_19.html
средночестотни: W130S-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_18.html
високочестотни: DT94-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/art_170.html
Тъй като има много вариянти а аз нямам опит с направата на тонколони и съм изправен пред проблема как да комбинирам филтрите. Дали баса да го срежа от 1-ри ред или от 2-ви, средните отдолу 1-ви или 2-ри, отгоре пак от 1-ви или от 2-ри, същото и за високите.
Не се плаша то трудностите по настройката на филтрите, но не знам коя комбинация ще даде най-качествен звук и с коя да се захвана.
Благодаря предварително!
бас: Visaton W250S-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_19.html
средночестотни: W130S-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_18.html
високочестотни: DT94-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/art_170.html
Тъй като има много вариянти а аз нямам опит с направата на тонколони и съм изправен пред проблема как да комбинирам филтрите. Дали баса да го срежа от 1-ри ред или от 2-ви, средните отдолу 1-ви или 2-ри, отгоре пак от 1-ви или от 2-ри, същото и за високите.
Не се плаша то трудностите по настройката на филтрите, но не знам коя комбинация ще даде най-качествен звук и с коя да се захвана.
Благодаря предварително!
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Най добре е да използваш филтри от първи ред,но преполагам,че нито за средночестотния нито за високочестотния ще е удачно да го режеш с първи ред отдолу.
Трябва да се уточнят разделителните честоти и да се експериментира с различни филтри. И да се слуша.
Това е...
Или търси проект в нета(трудна работа да има) с тия говорители и виж как са го направили.
Трябва да се уточнят разделителните честоти и да се експериментира с различни филтри. И да се слуша.
Това е...
Или търси проект в нета(трудна работа да има) с тия говорители и виж как са го направили.
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
боя се че бат Данчо е прав - еднозначен отговор на този въпрос няма.
Това не значи че трябва да се отказваш - напротив експеримента му е майката
Проблемът при теб е че си се метнал на 3 лентово тяло и там ще падне експериментиране.
Аз лично бих опитал последователен филтър от първи ред за бас-среда. Само не избирай честотата на среза твърде ниско - ще ти трябва голяма индуктивност, а това значи голямо съпротивление на намотката ( демек ще скапеш Qt на говорителя ). Последното ти го казвам от опит и ти препоръчвам да се вслушаш в съвета ми. Нагоре вече 2-ри ред. Там нещата са доста мътни. Можеш да пробваш със симулации, апосле на слух. За симулациите ти препоръчвам да видиш в downloads таблицата за смятане на двулентови филтри на колегата Змей.
Горното са по-скоро мойте разсъждения на глас
Това не значи че трябва да се отказваш - напротив експеримента му е майката
Аз лично бих опитал последователен филтър от първи ред за бас-среда. Само не избирай честотата на среза твърде ниско - ще ти трябва голяма индуктивност, а това значи голямо съпротивление на намотката ( демек ще скапеш Qt на говорителя ). Последното ти го казвам от опит и ти препоръчвам да се вслушаш в съвета ми. Нагоре вече 2-ри ред. Там нещата са доста мътни. Можеш да пробваш със симулации, апосле на слух. За симулациите ти препоръчвам да видиш в downloads таблицата за смятане на двулентови филтри на колегата Змей.
Горното са по-скоро мойте разсъждения на глас
-
Sergo
Значи, позапознах се с литературата по въпроса, което ме обърка още повече
При филтри от 1-ви ред има фазовото изместване е 45гр. -3дб. т.е. няма как баса и средата да засвирят във фаза при застъпването. Но затова пък имаме плавно изменяща се фазова характеристика и по добър пикреспонс. При филтър от 2-ри ред фазовото изместване е 90гр. и при включване на средата в противофаза ще получим синфазно звучене при срязващата честота, за сметка на по рязко изменящата се фазова характеристика и по лош пикреспонс.
Това естествено го знаете, но аз не знам
кой вариянт ще даде по-естествен звук? А както разбирам от доброто съгласуване на баса и средата зависи до голяма степен как ще звучи колоната като цяло.
Това естествено го знаете, но аз не знам
- 100
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100
Чисто електрически погледнато е така. Не забравяй, че високоговорителя също е един вид филтър и също върти фазата, а нискочестотния още повече, понеже във високите (за него)честоти различни участъци на мембраната трептят с различна фаза. За това свързването на високоговорителите трябва да го направиш на слух.
А иначе за реда на филтъра както вече беше казано-колкото по-нисък, толкова по-добре, като държиш сметка да не се претоварват средно и високотоновите високоговорители с ниски честоти. Хубаво е да погледнеш в архива една статия "За спектъра на музикалния сигнал", там има статистическото разпределение на мощността по честоти.
А иначе за реда на филтъра както вече беше казано-колкото по-нисък, толкова по-добре, като държиш сметка да не се претоварват средно и високотоновите високоговорители с ниски честоти. Хубаво е да погледнеш в архива една статия "За спектъра на музикалния сигнал", там има статистическото разпределение на мощността по честоти.
-
Zmej
Taка е, ама фазовото отместване не зависи само от филтъра, а също така и от самия говорител (както ти каза 100), а и от взаимното разположение на говорителите (и като разстояние, и като дълбочина на вкопаване), така че, както казва демона, експериментите са му майката... Успех...Sergo написа:... При филтър от 2-ри ред фазовото изместване е 90гр. и при включване на средата в противофаза ще получим синфазно звучене при срязващата честота.....
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
gps
-
Sergo
Да, наистина ще ми е по-трудно с 3 лентова колона, ама съм купил вече говорителите и връщане на зад няма
Все пак си мисля, че с филтри от 1-ви ред ще се справя, то времето е пред мен
А, забравих да питам, дали може да се съди по импедансната характеристика за съгласуването на филтрите при разделителната честота?
А, забравих да питам, дали може да се съди по импедансната характеристика за съгласуването на филтрите при разделителната честота?