Нов проект за усилвател. Въпроси и мнения.

Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#1 Мнение от Daniel Petrov »

MJE15030/31 можеш да си купиш от Радиуса,нали беше русенец май?
140Vce/8A Ic,
правени са за драйвери на аудиоусилватели(поне така пише в ПДФ-а). :-)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

bezobraznia

Относно проекта..

#2 Мнение от bezobraznia »

Ами аз се бях спрял на:
http://sound.westhost.com/project101.htm
обаче там част от елементите умишлено не са дадени...
А не съм запознат дотолкова, че да мога да заместя *-ките с стойностите които трябва... :oops:
Наистина не знам какво схемно решение ми е нужно, може би по-горния проект, Aleph, AlpehX, MiniAleph, Power Follofer или пък Zen, но определено искам да си сглобя качествен усилвател от порядъка на поне 90-100W изходна мощност при товар от 8-Ohm. Това искам да го направя с цел да мога наистина да "чувам" резултатите от тонколоните, с направата на които се занимавам.
Приемам всякакви идеи, за което предварително БЛАГОДАРЯ :!:

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Относно проекта..

#3 Мнение от Daniel Petrov »

bezobraznia написа:Ами аз се бях спрял на:
http://sound.westhost.com/project101.htm
обаче там част от елементите умишлено не са дадени...
А не съм запознат дотолкова, че да мога да заместя *-ките с стойностите които трябва... :oops:
Наистина не знам какво схемно решение ми е нужно, може би по-горния проект, Aleph, AlpehX, MiniAleph, Power Follofer или пък Zen, но определено искам да си сглобя качествен усилвател от порядъка на поне 90-100W изходна мощност при товар от 8-Ohm. Това искам да го направя с цел да мога наистина да "чувам" резултатите от тонколоните, с направата на които се занимавам.
Приемам всякакви идеи, за което предварително БЛАГОДАРЯ :!:
То те хората достатъчно са дали,резисторите требе да си ги сметнеш
сам :-)
Става дума за постояннотоков режим,кво толкова?
Ама хемата е безобразно ординарна :-)
Я ми врътни един телефон,че да ти дам нещо по-свястно:
0899186341
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Bojo »

Това което виждам на твоя сайт би трябвало да свири много добре! Може би нещо с кабелите, източника или други за жалост не чак толкова достъпни нещица - а?

bezobraznia

aha...

#5 Мнение от bezobraznia »

Наистина DoZ усилвателя, за който съм писал на страницата си звучи много добре... въпреки, че самата конструкциа поради този малко слаб траф се държи на "магия", без никакви корекции е с абсолютно детайлизиран звук, но просто е доста слаб като мощност...

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Dimitar Atanasov »

Аз също почнах с P03, ама се оказа че той е нещо средно куцо, звука не е много лош, ама ....

Затова седнах и си направих моята схема (може да се намери на саита ми).
Долу горе концепциата е същата, малко усложнена, но резултата е несравнимо по - добър THD е под 0.01 - толкова мога да измеря, от 0.1 HZ до около 100 kHz, при повече от 20 V/us. А звукът е как да го определя, много "топъл"и мек.

audioman

#7 Мнение от audioman »

Amitko, с какво измери THD???? Особено до 100 килохерца?? Схемата ти е доста проста, за да има THD<0.01% @100W@15-30kHz, поне така мисля аз.... Дай повече подробности за меренето: с какво, на каква честота и мощност при какъв товар и т.н. АЗ СЪЩО ОБИЧАМ ДА МЕРЯ и досега нямам случаи на " проекти с добри измерени хар-ки" , които да звучат лошо.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Teodor Gugulanoff »

А разпределението на изкривяванията по хармоници ?
Изображение

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Dimitar Atanasov »

THD е на 1кHz при 10W,
Измервано е както в http://sound.westhost.com/project52.htm

За съжаление не мога да го премеря по точно. нямам анализатор.
Тъй - като ми хареса звука направих само това изверване и после се отдадох на слушане (нали за това съм г направил)

audioman

#10 Мнение от audioman »

За измерването на такива лесни честоти можеш да ползваш коя да е звукова платка; Аз си купих Одижи 2 за да меря до 45кХз!
Този variable notch filter може да свърши работа като разширител на точността на АЦП-то, и може лено да повиши точността на измерване до изкривяванията на генератора /мислех да правя един с 0.0001% !!!, ама засега го отлагам, защото иска повече време и инвестиции и ми трябват отделни генератори за различни честоти/
С моята платка /Одижи 2/ се мери спокойно до 0.003% или -90dB ниво на всеки хармоник, при малко усилия и настройки - до -100...-105dB, което вече е много добре. Хубавото е, че виждаш СПЕКТЪРА на сигнала и хармониците, можеш да мериш IMD и каквото се сетиш още.

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”