Ибряма има доста общо с народната музика не мислиш ли ?? та както и да е.Загорка специялно (ника ти много ми харесва)progressor написа:Защо се 'газирате' толкова много от чалгата ?! Ибряма взе ли награда от BBC ? - Взе. Да не би по сватбите и пр. да е свирил навремето това дето го свири сега ? Излиза, че в Европа оценяват именно този тип наша, условно казано българска, музика ... което не означава автоматично, че ние трябва винаги да им козируваме, но все пак е един показател. Чалгата, според мен, е нормалната реакция на музикалния шоубизнес в условията на нашето "пост-" общество.... осквернявало форума.. ами че, за един човек, който е "фен" предимно на Бетовен, Бах, Брамс и т.н., "музика" от типа Dreamtheater, Deep Purple, Death и т.н. е също толкова оскверняваща. Да бъдеш толерантен не винаги означава, че се признаваш за по-слаб.
P.S. Мисля за излишно да уточнявам, че не слушам чалга, освен когато е неизбежно. А, да, и това, че Пърпъл и други са правили (правят) съвместни концерти със симф.оркестри .. ами .. интересно как са се чувствали оркестрантите![]()
Afterlife, postmortem или какво идва след HI-END ?
- Anakin
- има известен опит

- Обратна връзка:
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Уфф, за каква фолклорна българска музика бълнувате, бе хора?! Ще ви кажа, щото май някои не се сещат и живеят с мили спомени - жив български фолклор вече няма ! Никой не пее тези народни песни като жъне, коси или зида нова къща ! Няма седянки, няма тлаки в Алтъново ! Има следното - нова музика с фолклорни мотиви, създавана от конкретни индивиди и изпълнявана сега на специална сцена или в студио, къде по-просташка, къде по-изпипана. Има и ансамбли, групи и състави, които в зала пеят, играят и представят. Това е.
P.S. Малко е трудно да се пее докато косиш, но така ми дойде на езика

-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Нагази в много дълбока тема. Не знам доколко си вътре в нещата. Има към тон книги (аз не съм ги чел) дето нищят проблемите за чистотата на фолклора в България/Балканите, има институт по фолклористика към БАН, а тези въпроси в световен мащаб са умножени по милион пъти. Щото засягат и Ирландския и Бразилския и .... фолклор.progressor написа:Уфф, за каква фолклорна българска музика бълнувате, бе хора?! Ще ви кажа, щото май някои не се сещат и живеят с мили спомени - жив български фолклор вече няма ! Никой не пее тези народни песни като жъне, коси или зида нова къща ! Няма седянки, няма тлаки в Алтъново ! Има следното - нова музика с фолклорни мотиви, създавана от конкретни индивиди и изпълнявана сега на специална сцена или в студио, къде по-просташка, къде по-изпипана. Има и ансамбли, групи и състави, които в зала пеят, играят и представят. Това е.
А да слагаш знак за равенство между фолклора и чалгата - еееее ще ме прощаваш - във Франция зала Олимпия се пълни от "Мистерията на Българските гласове" а не от Азис, приятелю.
За мен чалгата е пошлата, елементарна и безстойносттна музика, независимо дали е базирана на Български, Гръцки, Некакъв друг Балкански или Френски или Африкански фолклор или пък е нещастно изтърсаче на "класически" или "рок" или какъвто там се е нарекъл композитор
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Преди кяколко години ходих на разходка из родопите, и както си ходехме, чухме някаква песен да се носи от далечината, продължихме натам и след доста ходене видяхме един възрастен човек, да не кажа дядо, да коси една ливада и да пее. усещането беше невероятно, първо го слушаш от половин час докато отидеш до него, и ехото и изобщо ... това е
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Още един офтопик, но не мога да се сдържа:
Оня ден в Истанбул, в Ориент хаус пускаха всякакви балкански музики. Когато българската група поиска българска музика пуснаха някаква чалга и най-интересното беше, че на нея танцуваха само гърци и нито един от над стоте българи в ресторанта! Видя се колко е българска тази "музика".
После вече имаше и хоро, на което всичко си беше на мястото, а българите - на дансинга.
Оня ден в Истанбул, в Ориент хаус пускаха всякакви балкански музики. Когато българската група поиска българска музика пуснаха някаква чалга и най-интересното беше, че на нея танцуваха само гърци и нито един от над стоте българи в ресторанта! Видя се колко е българска тази "музика".
После вече имаше и хоро, на което всичко си беше на мястото, а българите - на дансинга.
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Нагазването в 'дълбоки води' не ме притеснява.
Знак за равенство не съм слагал; откъде го измисли, Божо ?!
Радвам се да чуя за интересните села, където е хубаво да попаднеш.
Поздрави,
Теодор
P.S. Някой от вас беше ли на Ирфан, на 26 май ? Залата (N2, НДК) беше пълна. Ето това е музиката, с която би трябвало да влезем в Европа, а не Ибряма.
P.S.S. "Мистерията.." -- хаха, що ме разсмивате, бе хора ? Да ви насоча към човек запознат по-добре и отвътре с тази "Мистерия.." ?
Знак за равенство не съм слагал; откъде го измисли, Божо ?!
Радвам се да чуя за интересните села, където е хубаво да попаднеш.
Поздрави,
Теодор
P.S. Някой от вас беше ли на Ирфан, на 26 май ? Залата (N2, НДК) беше пълна. Ето това е музиката, с която би трябвало да влезем в Европа, а не Ибряма.
P.S.S. "Мистерията.." -- хаха, що ме разсмивате, бе хора ? Да ви насоча към човек запознат по-добре и отвътре с тази "Мистерия.." ?

-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
http://www.prikosnovenie.com/groupes/Irfank.htmlslartibartfast написа: ...
любопитен, какво са сътворили наште хора.
...
Това им е лейбъла; има три МР3-ки, или части от тях, не помня. Деница Серафимова има страхотен глас. Някъде в нета четох, че още не били преодолели "детската болест" DCD, но според мен не е вярно. Съвсем различна е музиката на Irfan от тази на DCD. Пяха и свириха почти unplugged, с много малко усилване, и много малко електроника, а специално "Три се танци вият" е нещо изключително.
Поздрави,
Теодор

-
Zlatan Kitanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Достатъчно е, че двете групи попадат в едно изречение. Така, съвсем случайно навремето открих и Гарбарек.
Благодаря за линка, бях попадал на него от форум Про-рок.
Но наистина, това е начинът всякаква музика, базирана на фолклор да се поднесе - без битовизираното вулгаризиране и, което се получава в повечето случаи, когато тръгнем да се хвалим с нашето народно наследство.
Благодаря за линка, бях попадал на него от форум Про-рок.
Но наистина, това е начинът всякаква музика, базирана на фолклор да се поднесе - без битовизираното вулгаризиране и, което се получава в повечето случаи, когато тръгнем да се хвалим с нашето народно наследство.
-
QUATTRO
Каквото и да следва след Hi-End-а то е технически обусловено.
Музиката се слуша не с ушите а със сърцето.
А за чалга не ми и споменавайте, та те я забраниха в градския транспорт, смятайте каква пошлост, каква помия е това но е лесно смилаема за 90% от хората, радвам се че членовете на този форум и аз спадаме към 10-те процента
Музиката се слуша не с ушите а със сърцето.
А за чалга не ми и споменавайте, та те я забраниха в градския транспорт, смятайте каква пошлост, каква помия е това но е лесно смилаема за 90% от хората, радвам се че членовете на този форум и аз спадаме към 10-те процента
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Да бях на концерта. Бях и на други концерти, преди и след това. Следя изпълнителите отдавна (и не само тях - "Милениум", "Аквария", "Исихия", "Българи", "Балкански коне", различни джаз формации и доста други използващи фолклорни мотиви). Събирам записи на автентичен фолклор, обработен, а и авторски неща. Лично съм записвал вокални и инструментални изпълнения (просто си нямаш на представа колко "такива интересни села" има в България. Имам автентичен фолклор от Северна България -щом си "нагазил" в темата знаеш... Фолклор от села с угарски заселници от преди 100 години и местни. А относно това, че не харесваш Ибряма - си е твое лично мнение. Аз съм толерантен към чуждите вкусове. Скачам само тогава когато МИ ГИ НАТРАПВАТ. И точно затова съм обявил война на Чалгата - защото ми я натрапват.progressor написа:
ПП А относно "Мистерията" - слушай музиката, а не клюките.
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
ops
Последно промяна от velinski на Пон Май 30, 2005 11:57 am, променено общо 2 пъти.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Според мен чалгата е силово наложена опаковка на много голяма част от местната музика. Преди няколко години работих в АРА Аудио-видео (меката на чалгата) и имах удоволствието да присъствам на записите на оркестър Карандила - банда мазни автентични сливенски ЦИГАНИ, които свиреха такъв импровизационен етно-джаз, какъвто не можете и да си представите. Никой от тях не четеше ноти и си нямаше и хабер от такт, пауза и прочие. Но въпреки това музиката им беше истинска, професионална и с невероятно настроение - много сходна с оркестрите на Горан Брегович, например. И въпреки, че дисковете им се продаваха като чалга, те не бяха чалга, но може би само 2-3-ма човека го разбирахме. Набюденията ми оттогава са, че всичко де що не може да свири и пее и притежава нулева музикална култура е чиста чалга . Например Володя Стоянов, който е бащицата на долнопробната чалга с турбо-хита си "Куче влачи рейс" успя да се измъкне от тинята и премина на 100%-ова атентична фолк вълна (друг въпрос е колко го бива като певец и артист).
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon