Двуканален лампов усилвател
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Re: Двуканален лампов усилвател
Приятелю velinski,благодаря за квалификацията "изгъзици",не разбрах защо така се изказа.Относно сложността,аз си вадя хляба ремонтирайки и доста сложна електроника,например LCD телевизори,и понякога се ядосвам как може да са направени толкова сложно,направо изгъзица.В тази връзка един двуканален лампов амп.е с далеч по-проста конструкция и едва ли ще затрудни много човек,който е свикнал да стикова нещата.Ако ти се решиш да направиш нещо от този порядък сложност,съм сигурен,че ще се справиш с лекота.Внимателно съм чел всичко което си писал.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Успех с усилвателя. Само не мога да разбера, как ще ползваш сегашния си, който е широколентов
Според мен честота на сряз е тъпа и по-добре да е примерно 80-100-120 херца.
И аз не харесвам нищо от това, което съм чул на Audio Note ... опс, аз не съм слушал нищо тяхно.

Кажи всички колони с широколентов говорител, които си слушал.VALMIG21 написа:...
Тук искам да вметна,че досега като звук нито една широколентова колона не ми е харесала,признавам ,че не съм слушал хорна...
И аз не харесвам нищо от това, което съм чул на Audio Note ... опс, аз не съм слушал нищо тяхно.
Прекалено скромно каза, че си на неговото ниво. Или пък прекалено глупаво мислиш, че ще постигнеш точно това, което и той.VALMIG21 написа:....Освен това не спориш с мен,...,а спориш с Гендин,един корифей на ламповата епоха когато тя е била в апогея си.
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Е,и той не е постигнал това,което аз в авиацията
...
Специални поздрави от мен за теб Нанко.
p.s.
Широколентови говорители съм слушал каквито имаше навремето(сега гледам Хараланов събира такива),новите не съм ги слушал,Fostex,Етер и т.н.Но момчето ми,бих ги чул с удоволствие...
На теб специално ще кажа,понеже загатна веднъж в едно мнение ,че ако не ми хареса двулентовия усилвател който твърдо ще си направя,с промяна на изходния траф,високочестотния усилвател ще се превърне в усилвател за съраунд на домашно кино в комплект с основния който ще захранва фронтовете и ще остане да се изработи един моноблок за център.Ти съветваше така не си спомням кой,тази идея ми допада,отдавна съм я мислил.
Пак поздрави!

Специални поздрави от мен за теб Нанко.
p.s.
Широколентови говорители съм слушал каквито имаше навремето(сега гледам Хараланов събира такива),новите не съм ги слушал,Fostex,Етер и т.н.Но момчето ми,бих ги чул с удоволствие...
На теб специално ще кажа,понеже загатна веднъж в едно мнение ,че ако не ми хареса двулентовия усилвател който твърдо ще си направя,с промяна на изходния траф,високочестотния усилвател ще се превърне в усилвател за съраунд на домашно кино в комплект с основния който ще захранва фронтовете и ще остане да се изработи един моноблок за център.Ти съветваше така не си спомням кой,тази идея ми допада,отдавна съм я мислил.
Пак поздрави!
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Съвсем накратко - няма ниакъв проблем за един лампов усилвател (еднотактен или двутактен) да има честотна лента от 10Hz до 100 KHz. При еднотактните - без обратна връзка. За какво тогава търсим под вола теле?
Относно феритната сърцевина - хистерезисът и не е подходящ за изходен аудио трансформатор. Ако много държиш да опиташ, пробвай с пермалой.
Относно цялостната концепция - такива системи съществуват отдавна. Използват се, когато двата драйвера се различават много като чувствителност. Както спомена Велински, няма кой знае какво хайендско в идеята.
Да не забравяме, че ще ти бъде необходим и качествен кросовър, който от бюджетна гледна точка съвсем ще обезмисли начинанието.
Е, разбира се никой няма да те спре да пробваш, но все пак бяхме длъжни да ти спестим разочарованието.
Относно феритната сърцевина - хистерезисът и не е подходящ за изходен аудио трансформатор. Ако много държиш да опиташ, пробвай с пермалой.
Относно цялостната концепция - такива системи съществуват отдавна. Използват се, когато двата драйвера се различават много като чувствителност. Както спомена Велински, няма кой знае какво хайендско в идеята.
Да не забравяме, че ще ти бъде необходим и качествен кросовър, който от бюджетна гледна точка съвсем ще обезмисли начинанието.
Е, разбира се никой няма да те спре да пробваш, но все пак бяхме длъжни да ти спестим разочарованието.
-
- трупа сериозен опит
- Обратна връзка:
Valmig21, основното идейно разминаване според мен идва от различните ОТ, които ползват съфорумците.
Аз открих за себе си, че ухото ми по-лесно се нагажда към 1 говорител. Колкото повече търся чистота, детайл, аналитичност (която ознчава, че нещо не е наред
) и т.н., толкова повече отивам към звук, и се отдалечавам от музиката. Обичам системата да звучи събрано, с много въздух и инструментите да общуват първо един с друг, и тогава с мен
.
Все пак, приветствам начинанието ти заради избягването на филтрите. Щом се колебаеш между PP и SE, може да подходиш като Сакума. Успех!
http://www10.big.or.jp/~dh/msm/msm3.html
Аз открих за себе си, че ухото ми по-лесно се нагажда към 1 говорител. Колкото повече търся чистота, детайл, аналитичност (която ознчава, че нещо не е наред

Все пак, приветствам начинанието ти заради избягването на филтрите. Щом се колебаеш между PP и SE, може да подходиш като Сакума. Успех!
http://www10.big.or.jp/~dh/msm/msm3.html
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Благодаря на всички за интереса който проявихте и за мненията,повечето изключително компетентни и добронамерени.Всъщност това беше и целта ми да разбера какво биха ме посъветвали толкова много умни хора.Помогнахте ми да си избистря идеята и вече май знам какво да правя.
За линка към Сакума Ви благодаря от сърце колега!
За линка към Сакума Ви благодаря от сърце колега!
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Каквото и да ти се е избистрило, ще е интересно на всички как върви проекта.
Ще съм ти благодарен ако споделяш какво става в процеса на работа.
Ще съм ти благодарен ако споделяш какво става в процеса на работа.
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Ще се постарая,засега няма да е като Сакума,много трудни трансформатори.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ами то лесни няма.
Затова по-добре един чифт качествени трансформатори, отколкото два чифта некачествени.
Затова по-добре един чифт качествени трансформатори, отколкото два чифта некачествени.
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Абе такъв си имам от 10години вече .Пуш-пул с 6П3С-ЕВ,ултралинейна схема,екранировки,галети,настроен суперсиметрично,работещ безотказно.Исках нещо друго да опитам...
Последно промяна от VALMIG21 на Сря Дек 02, 2009 12:26 pm, променено общо 1 път.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Боцни му два чифта 6L6GT и ще чуеш нещо съвсем друго.
А ако искаш наистина нов проект - пробвай някоя изпитана SE схема, свързана с един широколентов говорител.
А ако искаш наистина нов проект - пробвай някоя изпитана SE схема, свързана с един широколентов говорител.
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Ако намеря защо да не опитам...Като навивах изходния трансформатор,оставих от първичната изводи за EL34 и 6П3С.
За начало е това.
Поздравления Румене,за участието ти в световните DIY форуми,прочетох доста интересни неща.
Респект!
Оказа се,че най-добър звук има с тези:
Готов без капаци стана това:
Него смятам да използвам за басов,долната гранична му е добра заради големите изходни,а за високочестотен канал ще направя SE пак със 6П3С-Е.За начало е това.
Поздравления Румене,за участието ти в световните DIY форуми,прочетох доста интересни неща.
Респект!
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ако имаш предвид коментарите ми за 6П3С, то и тук ще спомена, че тази лампа не е особено подходяща за SE усилвател, особено пък в триоден режим - ниско КПД и високи изкривявания. Много по-удачни за такъв усилвател са лампи като 6П14П или 6П18П. Ако държиш на голям балон, може да опиташ Г807.VALMIG21 написа:Поздравления Румене,за участието ти в световните DIY форуми,прочетох доста интересни неща.
- VALMIG21
- има известен опит
- Обратна връзка:
Не само това имах предвид,като виждам такива изяви, се гордея,че съм българин.
Когато навивам траф обикновено се подсигурявам поне за два варианта,благодаря за съвета.Между другото скоро си направих едни много хубави(за мен) колонки с бас WIFA и една много хубава пищялка,извадих навън изводите и на двата говорителя с идеята да си правя филтъра както искам,но имам въпроси на които съм сигурен,че ти ще ми отговориш най точно.Жалко,че не може да дойдеш на място,би ми помогнал страшно много. Със заден фазоинвертор,работи много добре,но филтъра не го направих както трябва и искам да го преработя.
Когато навивам траф обикновено се подсигурявам поне за два варианта,благодаря за съвета.Между другото скоро си направих едни много хубави(за мен) колонки с бас WIFA и една много хубава пищялка,извадих навън изводите и на двата говорителя с идеята да си правя филтъра както искам,но имам въпроси на които съм сигурен,че ти ще ми отговориш най точно.Жалко,че не може да дойдеш на място,би ми помогнал страшно много. Със заден фазоинвертор,работи много добре,но филтъра не го направих както трябва и искам да го преработя.
инж.Валери Павлов
гр.Пловдив
0898735435
гр.Пловдив
0898735435
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
...VALMIG21 написа:Гендин,един корифей на ламповата епоха когато тя е била в апогея си.