Кондензатори в кенотронен захр. блок

Ако знаеш какво искаш!
Съобщение
Автор
Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Stefan Stefanov »

Просто такива кондензатори имах под ръка.
Нямах много време да меря пулсациите, но те според мен се изглаждат от LC филтъра след кенотрона (33 микро + 1.3 хенри + 140 микро).

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от velinski »

Симулирайте всичко с PSU Designer преди това - програмката е чудесна и смята с точност над 95% - грешките идват обикновено от емисията на кенотрона и флуктоациите на мрежовото напрежение.

В моя топ слушалков усилвател захранането е с входен дросел и LCLCRC филтрация - последната RC група е за всеки канал:

20H > 15uF > 20H > 15uF > 33R > 8uF+8uF сдвоен кондер

Дроселите са Lundahl LL1638, 60R DCR!
Кондерите са Bosch MP маслени
Резисторите Mills MRA-5 жични неиндуктивни

Най-важното нещо за едно захранване освен изхвърлянето на електролитите е да има минимално омическо съпротивление (DCR) след кенотрона! Само така може да се постигне реферетна динамика на усилвателя. Моето PSU има сумарен DCR ~150R. Дроселите с голямо омическо просто убиват звука... иначе имам 2 супер яки дросела на Telefunken по 50H/100mA с омическо 2,2k, които просто никога няма да ползвам... освен за филтриране на фиксирано преднапрежение с нулева консумация на ток например...
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Daniel Petrov »

velinski написа:Където има място и парите не са проблем ползвам яки дросели 20+ хенри и 8-30uF метализирана хартия в масло Bosch MP и Jensen MPA - страхотни кондери са!

Иначе за по-лакомите лампи имам неиндуктивно навит метализиран полипропилен в масло made in Japan на ASC/Shizuki по 100uF и любимите ми MKV на Siemens - пак метализиран полипропилен в масло, от 2 до 15uF.

От руските имам фолийни КБГ и ОКБГ, но не ми харесват избощо - супер сплескан звук със замацан детайл, много по-зле от Bosch, въпреки че са фолийни. Имах и доста МБГО/МБГЧ, които се отзоваха моментално в кофата.

Общо взето наблягам на яките дросели и малките маслени кондензатори - там се крие истинският звук. За консумация 50mA в момента ползвам 2 дросела по 20 хенри и 2 кондера по 15uF - имам 2mV пулсации, които са нечуваеми на практика.

Аз тествам филтриращите кондери първо като разделителни или катодни - ако свирят добре, ще си вършат работата добре и като филтриращи. Досега няма изключение от това правило.

Електролити ползвам по принуда ако проектът е малък по размер.
Веднага правиме сравнение, аз с руска хартия (или едни дърти електролити) и дросел 4 (толкова, не е грешка) хенри, ти както искаш, т.е. кондери и дросели по твое усмотрение :)
ама с едни пари под масата :)
Моите дросели не са Лундал, никога не бих ползвал такъв шит като Танго или Лундал за дросели, междукаскадни и изходни, ако не разбираш какво визирам, вземи най добрия твой амп с такива изходни и дай да го сравниме с такъв, който е с трафове мое производство.
Гаранция давам, че след това няма да погледнеш повече фабричен траф :)
Нито пък триоди от рода на 5687, при положение, че какъвто и да е (като производство) 6Н6П в подходящ режим свири поне 10 пъти по добре от 5687 от най добрия бранд на Тунгсол :)
Йенсен-ите са едни от най омазаните кондензатори въобще, просто създават илюзия за добър звук, щото скриват недостатъците на системата, замазвайки положението (добри пари им искат, обаче).
Блек Гейт е другата велика изцепка с привкус на бамбук или каквото е там, който не вярва, да заповяда с амп с такива кондери да направиме сравнение.
Много глупости във вид на суперлативи се пишат в нета по повод на всякакви боклуци, не знам защо толкова много им вярвате :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от velinski »

Хахахахахаха

No comment

Ужасно си ми симпатичен за да влизам в безсмислени спорове с теб :D :D :D

От всеки друг очаквах подобно умозаключение, но не и от тебе... Ангел от съседния форум е направо на същото мнение...

Откъде мислиш че съм тръгнал преди да се "набия" на скапаните лундали, омазаните йенсени, бамбуковите BG и простотията наречена 5687 :lol: Тръгнах от там където си ти в момента, и аз като теб си мислех че няма нищо по-хубаво от "специално" селектираните руски части и скачах до небето от радост... И тъй като винаги вярвам на ушите си, а не на рекламите ще потвърдя:

1. Lundahl прави невероятни дросели с *добро* желязо с огромна магнитена проницаемост, които не се насищат дори и без въздушна междина (за разлика от теорията за "качествата" на дроселите с "лоши" железа, които се запушват още на 1/2 от разчетения си ток)...

2. "Омазаните Йенсени" се произвеждат вече 60 години и аудиофилските им серии с медно и алуминиево фолио нямат равни - линейни и натурални почти до липса на кондер на слух. Като разделителни руските сребърно-танталови са... айде да не разлайвам кучетата... но не могат да стъпят на малкия пръст на медните йенсени като линейност, бас (-2dB пад още при 200Hz!) и текстура на детайла (плоски вокали като през стъкло)...

3. Black Gate NX са най-добрите НЧ-ВЧ филтриращи кондери, WKZ са най-добрите високоволтови - ФАКТ! Чуй ги и пак ще си говорим... само ще загатна, че ако искаш линеен звук с БАС и ДЕТАЙЛ ще се "наложи" да ги ползваш като катодни вместо... знаеш кое... ако не искаш БАС и ДЕТАЙЛ продължавай да ползваш - знаеш кое :D И нещо бъркаш с бамбука - ELNA правят бамбукови сурогризки :D гейтовете са си електростатични кондери и нямат нищо общо с електролитната технология...

4. 5687 - при директно сравнение моят болен слух моментално забрави за съществуването на 6Н6П и 6Н30П... явно съм провреден от четене на чужди мнения :D Пък и за спорта само сравни размера и прецизността на изработка на анодите и катодите на 5687 и на руските клонинги. Бях останал с впечатлението, че си чул онез 5687, които ти дадох, но явно не си...

Не отричам качествата на руските части - нямат равни за жълтите стотинки, които струват! - но за съжаление има и по-добре свирещи от тях! А ако човек непрекъснато гони високата вярност жълтите стотинки не стигат...

С удоволствие бих сравнил нещо мое с нещо твое, но с уговорката да е от един клас.... т.е. като си завърша моя амп с 6С4С (остана само да го облека, иначе свири от 1 година вече) ще си мерим пишките дори и на вързано :)

Иначе вече имам 2 ужасно "омазани" усилвателя за слушалки, които чакат да се появи някаква поне малка конкуренция за да има кеч. Само ще загатна, че единият е с ужасно "гадни" изходни трафове на Tribute с аморфни железа (пу пу пу как се хванах на всички реклами да се *** у тъпата кратуна) :D :D :D
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Daniel Petrov »

Имаш свирещ усилвател с 6С4С с изходни трансформатори, заповядай да ги сравниме :) Не на дизайн, на свирка.
Моя е с това, с което ти си започнал, т.е. по тая логика не е никаква конкуренция :)
Ама на вързано :)
Гаранция ти давам, че си тръгваш без парите :lol:
Не го приемай като заяждане това, някои неща са просто са факт.
Не си мисли, че не са пробвани, заради превеса на "жълтите стотинки" като цена :)
Всичко останало, освен сравнението са голи приказки.
Каня те най официално :lol:
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от velinski »

Приемам най-официално :)

Но първо ще го направя красив - против моите естетически принципи е да се разхождам с 15 килограма части, завинтени на дъска.

Ще сложа специални крокодилчета за да можем да тестваме на място Black Gate NX vs ЕТО/К52-2 като катодни (за съжаление като проходни няма да стане - моят амп е с драйверен траф) за да се разсеят всички мистификации и слухове :)

От мене имате с различни стойности и волтажи 2 чифта неполярни гейтове и 4 чифта руски за тестовете.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Daniel Petrov »

Абе носи го както е, нали няма да го караме на изложение :)
Няма да пробваме твоя с гейтове и етовци, слагаме ги двата, твоя и моя и тестваме. Твоя е с най каквото трябва, моя е с жълтите стотинки :)
Бтв, "жълтите стотинки" са 15$ за 1 брой 100 микро на 90 волта, даже не е етовец а обикновена К52-2.
Това е най тънката цена, на която продават руснаците...
Последно промяна от Daniel Petrov на Чет Мар 08, 2007 11:37 am, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Nikola Nikolov

#23 Мнение от Nikola Nikolov »

Давай, Велине и УСПЕХ!!!

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Ivan Rachev »

velinski написа: за да се разсеят всички мистификации и слухове :)
.. :lol: слухове може да са ако имаш направен 1-2 усилвателя през живота си ,....някои други ще бъдат винаги с сребро в захранванията си :wink:...к-52 е много добър но 600 волтов ЕТО-4 обезмисля ръчно навити сребърно-хартиени кондензатори (правили сме такива :wink: )...естествено това е Етераудио мнение .
Последно промяна от Ivan Rachev на Чет Мар 08, 2007 11:55 am, променено общо 1 път.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от Borislav Stankov »

Искам да присъствам на меренето, аз ще донеса ...

бирата.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

Аватар
Demiurg
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от Demiurg »

:D Интресни искри прехвърчат тука !!! :D
Един такъв спор между добри конструктори и възпитани умни хора ще е от полза за всички, без значение от разултата.
Определено съм любопитен за разликите в звученето.
Аз пък ще донеса пури ! :D

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Stefan Stefanov »

И аз ви дебна с интерес ии искам да участвам в сравнението!

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Ivo_Hristev »

Така като гледам ще си трябва помещение....
Може би пак при Божо - на 7-ми километър.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#29 Мнение от Simonov »

Брей какви интересни спорове се разгоряха от една простичка тема ;)
Остава да кажете кога ще е събитието и да дойдем да слушаме ;)
Но няма ли да е по коректно, ако се сравняват едни и същи усилватели които се различават само по захранващите блокове?
Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Bojo »

Ужасно много искам да присъствам на сравнението! Цепя баса! Залата от мене - само за това прослушване.

Публикувай отговор

Обратно към “Лампови усилватели”