пружини и ролки

Съобщение
Автор
Аватар
Simon
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

пружини и ролки

#1 Мнение от Simon »

Заглавието е заимствано от една статия на Лихницки в сп. Аудиомагазин.
Вечният въпрос при грамофоните - какво да бъде окачаването и как да се предаде движението от ел.мотора към диска.
Тъй като ел. сигнала от дозата се получава при механично (микро) движение на иглата следвайки браздите на плочата, то е ясно че всяко "излишно" движение на иглата - т.е. не вследствие от записа върху плочата, би било изкривяване на информацията. В случая добавяне на трептения - външни и вътрешни, които от своя страна взаимодействайки със сигнала, го променят честотно, фазово и дори по ниво.
Външните най-често са свързани с окачването на шасито, а вътрешните с начина на предаване на въртеливото движение от мотора към диска.
Има два вида окачване на шасито - твърдо - т.е. без демпфер и меко - т.е. с гуми, или с пружини.
Има три вида предване на движението - с ролка (фрикционна предвака), с ремък (белт-драйв) или директно (директ-драйв).
Съвременните грамофони рядко ползват пружини за окачване, а още по-рядко ролка за предване на движението...
Би било полезно тези които имат грамофон, да споделят мнението си от тази гледна точка (окачване-предавка).

wavelet

#2 Мнение от wavelet »

Изборът на окачването при грамофоните, както и предаването на движението са си цяла фирмена философия. Съмнявам се, че някога ще може да се даде ясен и точен отговор, за това кое е по доброто. Всеки метод си има предимства и недостатъци. При неподвижното окачване се изискват много тежки шасита, често изработени от естествени материали (мрамор, гранит) и съответно скъп процес на обработка. Съществуват и евтини решения (Pro-ject, Rega planar2/planar3) които използват маси изработени от MDF и контактите между повърхностите се осъществяват чрез подложки от демпфващ материал.

Грамофоните използващи суб-шаси и пружинно окачване също не са за изхвърляне(Thorens). При тях могат да се получат много добри резултати, ако се премахнат тампоните, компенсиращи страничното люлеене на суб-шасито. Това обаче изисква ползването на изключително стабилен стенд, на който да е поставен грамофона, което предполага отново ползването на тежки естествени материали ;)

Аватар
Simon
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Simon »

Simonov написа:Това обаче изисква ползването на изключително стабилен стенд, на който да е поставен грамофона, което предполага отново ползването на тежки естествени материали ;)
Ползването на стабилен стенд е препоръчително при всички видове окачване. Остава проблема с това на какво "стъпва" стенда (плота върху който стои грамофона).В случая плотовете, (дори на добре направените) така наречени ракове, или стойки са недостатъчни. Най-лесен и ефективен начин е да се ползва сандък с пясък. Още по-добре е да се окачи конзолно сандъка на стена с подходяща стойка. Т.е. стойката да няма пряка връзка с пода. Така се премахва всяка механична вибрация отвън. (Остава акустичната връзка, но тя понякога е полезна, а и е неминуема, освен ако боксовете не са в друго помещение...)

Anonymous

#4 Мнение от Anonymous »

Някъде бях гледал клипче за гръцките аудиофили, който се сеща нека да даде линк... Там имаше една грамофонна система която ми направи силно впечатление - стенда на грамофона е окачен за тавана, мотора дето го задвижва е острани и е с ремъци на растояние над един метър. За подробности сега не се сещам, но това нещо ми се стори доста сполучливо. Само дето заема голяма площ :lol:

п.п. ето го :) - http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs

Аватар
Simon
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Simon »

Milen_Haskovo написа:Някъде бях гледал клипче за гръцките аудиофили, който се сеща нека да даде линк... Там имаше една грамофонна система която ми направи силно впечатление - стенда на грамофона е окачен за тавана, мотора дето го задвижва е острани и е с ремъци на растояние над един метър. За подробности сега не се сещам, но това нещо ми се стори доста сполучливо. Само дето заема голяма площ :lol:

п.п. ето го :) - http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs
По въпроса за площа: при вертикално развитие на компонентите - става въпрос за "стандартен" компонент (като при мен), - площа е като за един компонент.
Това че гръцкия аудиофил е решил, че като изнесе мотора печели звук, си е негово (или на фирмата) виждане.
Според мен "печели" от намаляването на механично предаваните вибрации, но "губи" от разтегливоста на ремъка - т.е. по-лошо. С други думи еластичната компонента в ремъка предава НОВИ тласъци към движението на диска.
Освен това там бяха показани върхови (?) постижения на Хай-Енд ИНДУСТРИЯТА - смятай скъпи "играчки", които всеки може да си купи ако му е интересно и има възможмност - дай Боже всеки му да може ДА СИ ГИ ПОЗВОЛИ, но в релноста (нашата), можем да си доставим удоволствие и от по-"прости" (евтини) неща.
Въпроса е доколко "дълбоко" искаш да стигнеш - за някой е достатъчно да си купи "комбайн" система и да я слуша, друг иска сам да си съчетае компонентите, а трети иска да си ги СЪЗДАДЕ ! (Доколкото е възможно за сам човек или няколко души)...

Публикувай отговор

Обратно към “Винил”