Голям проблем с DIY amp
-
Lx1
Голям проблем с DIY amp
Здравейте. Преди 5-6 месеца се сдобих със един правен амп със транзистори KD503 и захранване 50В. Охлаждането му е вентилаторно със ръчно включване. Та,-преди седмица на него пробвахме един авто-суб (двуканален). И двата му канала вързах само на десния канал на амп-а. Посвири така около 15 мин. без включено охлаждане и транзисторите се напекоха яко. Просто забравих да включа вентилатора. Включих го по едно време,охлади транзисторите и продължи да си свири. Но понеже амп-а е без тример за увеличаване/намаляване и увеличавам само от компютъра. Без да искам увеличих рязко плейъра и предпазителя на десния канал испука. Смених го-пак гори,пак го сменям-пак гори- при самото включване на усилвателя. Сложих по-мощен предпазител на 5 ампера,който не изгоря веднага,но при самото допиране на кабелите на драйвера до изходните клеми на амп-а излязоха страшни искри. По мое мнение това си беше късо съединение. Клемите на изхода почерняха чак.Бушона естествено пак изгоря при късото. От тук натам-на майстор-един,та на втори та на трети. А най-интересното е,че никой не можа да го оправи. Казват,че правел някакво голямо самовъзбуждане и затова правел така,но не се знае от каде и защо идва то. Вторият майстор се съмняваше,че са изгорели крайните транзистори но се оказа,че са здрави и 4-те. И понеже нямам схема за него им е още по трудно да го оправят. Левият канал си свири перфектно,но- десният свири с як предпазител над 4 ампера,от изхода излиза голямо напрежение,през това време един резистор (на десния канал) напича и след малко гори бушона и спира да свири.
Моля ви, ако някой от вас има възможност да го отремонтира ще му бъда благодарен. Съгласен съм дори на вариант,при който да се премахне цялата платка и да се направи друга по друга схема със наличните стъпала,захранване,охлаждане и кутия.
Благодаря от сърце предварително на отзовалите се !
Моля ви, ако някой от вас има възможност да го отремонтира ще му бъда благодарен. Съгласен съм дори на вариант,при който да се премахне цялата платка и да се направи друга по друга схема със наличните стъпала,захранване,охлаждане и кутия.
Благодаря от сърце предварително на отзовалите се !
-
Anonymous
-
Lx1
-
Lx1
Има една подробност,не знам колко е важна но вие ще кажете- Докато предпазителя е здрав има лек шум в трансформатора-подобен на бръмчене. В момента,в който изгори бушона шумът изчезва. Това ме навежда на мисълта,че някаде има нещо замасено и дава на късо и пътя на напрежението минава през предпазителя. Когато амп-а беше в отлично състояние такъв шум от трафа нямаше изобщо. Но пък се питам колко утрепани трябва да са тримата майстори,през които мина да не са забелязали замасяването в случай,че то е проблема ?? 
-
Anonymous
-
Lx1
- Svetlin Iliev
- има опит

- Обратна връзка:
- tan55
- чете и пита

- Обратна връзка:
Момчета! Оправете си тона и методите на комуникация /има и лични съобщения, ако ще си мерите някои работи/.
Сега за усилвателя: Не пипай здравия канал. Щом работи, той е база за сравнение. Сложи най-напред последователно на първичната крушка за осветление 60/75вт. Без товар и вх. сигнал провери колко е офсета на изхода и на двата канала-трябва да е не повече от +/-100мв.Токът на покой можеш да измериш по пада на напрежение върху мощните съпротивления /сравнявай спрямо здравия канал/. Според мене работата върви към драйверен транзистор, провери и принадлежащите им емитерни резистори. Съветът за смяна на всички транзистори не е лош, но е много трудоемък и по някой път излишен. Все пак е вариант. И пак-не пипай здравия канал. Мога да поема ремонта, но съм от Септември и става неудобно.Ако решиш обаче, пиши на лични.
Сега за усилвателя: Не пипай здравия канал. Щом работи, той е база за сравнение. Сложи най-напред последователно на първичната крушка за осветление 60/75вт. Без товар и вх. сигнал провери колко е офсета на изхода и на двата канала-трябва да е не повече от +/-100мв.Токът на покой можеш да измериш по пада на напрежение върху мощните съпротивления /сравнявай спрямо здравия канал/. Според мене работата върви към драйверен транзистор, провери и принадлежащите им емитерни резистори. Съветът за смяна на всички транзистори не е лош, но е много трудоемък и по някой път излишен. Все пак е вариант. И пак-не пипай здравия канал. Мога да поема ремонта, но съм от Септември и става неудобно.Ако решиш обаче, пиши на лични.
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Lx1
Е Стефане подкарах го на сервиз и то три различни сервиза и всичките си барат оная такоа.. с извинение.. И вече не знам какво да правя и каде да го нося,за това търся някой кадърен,който има възможност да го отремонтира. И все пак някой друг съвет не ми е излишен,но ме е яд на това,че от 3-ма майстори един не успя 
-
Lx1
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: