След като направих "грешката" да изчета огромно количество постове за правилния подход при закупуване на колони, сега съм напълно объркан и разчитам, че ще ми дадете разумен съвет.
Накратко, ситуацията е следната - преди няколко месеца, по време на пазар в Техномаркет, попаднах на няколкото щанда с ресийвъри и не след дълго се сдобих с YAMAHA RX-V559 (700 и нещо лева). Избрах го на око, без да имам представа какво означават повечето параметри. Свързах ресийвъра към две колони, които до скоро свиреха със Студио 2, купих кабели (6 метра, със силиконово покритие за колоните и цифров за връзка с вградената 7.1 аудио карта в PC-то) и за известно време качеството на звука ме задоволяваше, докато не реших да купя колони ...
Изборът на колони започна с четене на форуми и за себе си стигам до следните изводи:
1. Решението трябва да бъде достатъчно добро и за слушане на музика и за гледане на филми. Не възнамерявам да купувам DVD/CD плеар и ще разчитам на PC-то за източник на звука.
2. Две качествени, отговарящи на горните изисквания колони, вместо седем озвучителни тела (ресийвърът е 6.1), мисля че е по-доброто решение.
4. Шансът да сбъркам при покупка на колони втора ръка е огромен, така че този вариант отпада (мнението ми се потвърди след прочит на статията "Полезни съвети за неаудиофили 1").
3. Отделям бюджет между 1 000 лв. и 1 400 лв. за двете колони
... моементът е подходящ да разкажа набързо за разходката до Технополис (а и по нататък), където чух две Веги и останах силно впечатлен (не си спомням модела), чувайки обаче модел на JBL (мисля, че Е80 беше) с усмивка си отбелязах - за малко да се прецакам с тея Веги. Малко по-късно в същия или може би на следващия ден отидох на Раковски във Фактор и там, седейки на столчето се насладих на E90 на JBL, което беше съвсем за кратко, защото ми пуснаха Beta 50. Харесах ги веднага и макар до голяма степен да съм повлиян от прочетеното в интернет - разлика имаше и тя бе осезаема.
4. Размери на помещението 30-35 кв. м
5. Елегантните решения с правени от маниаци озвучителни тела (Cutfinger, Хорни и т.н.) ме върнаха обратно, там откъдето започнах
Молбата ми е, с оглед на на всичко изредено от мен до момента - да ме насочите в правилната посока.
Снимки на помещението и моментната конфигурация:

Благодаря Ви предварително,
Виктор