Избор на колони

Имам говорител, каква кутия да му направя?
Имам кутия какъв говорител да и сложа?
И за неща от рода.
Съобщение
Автор
Victorio

Избор на колони

#1 Мнение от Victorio »

Здравейте,

След като направих "грешката" да изчета огромно количество постове за правилния подход при закупуване на колони, сега съм напълно объркан и разчитам, че ще ми дадете разумен съвет.

Накратко, ситуацията е следната - преди няколко месеца, по време на пазар в Техномаркет, попаднах на няколкото щанда с ресийвъри и не след дълго се сдобих с YAMAHA RX-V559 (700 и нещо лева). Избрах го на око, без да имам представа какво означават повечето параметри. Свързах ресийвъра към две колони, които до скоро свиреха със Студио 2, купих кабели (6 метра, със силиконово покритие за колоните и цифров за връзка с вградената 7.1 аудио карта в PC-то) и за известно време качеството на звука ме задоволяваше, докато не реших да купя колони ...

Изборът на колони започна с четене на форуми и за себе си стигам до следните изводи:

1. Решението трябва да бъде достатъчно добро и за слушане на музика и за гледане на филми. Не възнамерявам да купувам DVD/CD плеар и ще разчитам на PC-то за източник на звука.

2. Две качествени, отговарящи на горните изисквания колони, вместо седем озвучителни тела (ресийвърът е 6.1), мисля че е по-доброто решение.

4. Шансът да сбъркам при покупка на колони втора ръка е огромен, така че този вариант отпада (мнението ми се потвърди след прочит на статията "Полезни съвети за неаудиофили 1").

3. Отделям бюджет между 1 000 лв. и 1 400 лв. за двете колони

... моементът е подходящ да разкажа набързо за разходката до Технополис (а и по нататък), където чух две Веги и останах силно впечатлен (не си спомням модела), чувайки обаче модел на JBL (мисля, че Е80 беше) с усмивка си отбелязах - за малко да се прецакам с тея Веги. Малко по-късно в същия или може би на следващия ден отидох на Раковски във Фактор и там, седейки на столчето се насладих на E90 на JBL, което беше съвсем за кратко, защото ми пуснаха Beta 50. Харесах ги веднага и макар до голяма степен да съм повлиян от прочетеното в интернет - разлика имаше и тя бе осезаема.

4. Размери на помещението 30-35 кв. м

5. Елегантните решения с правени от маниаци озвучителни тела (Cutfinger, Хорни и т.н.) ме върнаха обратно, там откъдето започнах :)

Молбата ми е, с оглед на на всичко изредено от мен до момента - да ме насочите в правилната посока.

Снимки на помещението и моментната конфигурация:

Изображение
Изображение

Благодаря Ви предварително,
Виктор

monster

#2 Мнение от monster »

Защо не се опиташ да си направиш нещо сам? Днес завърших нов проект с говорители VIFA .Получи се чудесен звук. Много работа и четене има,но удоволствието при успех е голямо.

Victorio

#3 Мнение от Victorio »

Сигурен съм, че крайният резултат при опит да сглобя колона ще издаде (поне веднъж) някакъв звук, но повече от това се съмнявам да постигна. :)

Предложението ти е чудесно, но не се чувствам достатъчно технически грамотен, за да изпълня подобен проект.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Nanko Rusev »

Петото решение, поръчкова техника.

Гледай възможно най-бързо да си продадеш онова нещо което ползваш за усилвател :twisted: докато има гаранция и не е много старо и да си вземеш нещо свястно, ако искаш да слушаш музика :wink:

pacy4

#5 Мнение от pacy4 »

Ще ти спестя всичко, зададох подобен въпрос и получих мноооооого полезни отговори. Искрено благодаря от душа и сърце на всики от този сайт , които ми помогнаха. Сега по цял ден чета, въртя телефони на рази аудио фирми, питам за модели и цени и така вече две седмици... Хората на този сайт имат отговора, но им е писнало да го повтарят за такива новаци като нас, защото постоянно питаме едно и също. Досадно , нали.... Всичко е в тази тема изчети я подробно и не поропускай линковете вътре. http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... pic&t=7630
При мен всичко започна на майтап. Един приятел се местеше и ми "подари"две веги 710 на по-малко от половин цена. Имах колони, които свързах с моята домашна системка, която ги захранваше що годе, но почнах да мисля за усилвател. Не съм фен на домашното кино, а имам опит с пазаруването от обяви и реших да взема нещо на старо. Слава богу, попаднах на правилното място и купих правилната машина. Горд съм с избора си - слушах 5- 6 усилвателя, ЧУХ, кой е най - добър за мен и сам си го избрах. Много му се радвам. Същевременно ходих и по технополиси и прочие и там има само един усилвател който не е пълен боклук според мен и той е харман кардон хк970 2х70- 869лв.компактен е, но е 10 кг. Мога да кажа, че ми хареса. Всичко останало е много зле и се чува като сиситемака сони за 300лв. Ресийвърите на харман които се продават там също са ужасни. Качествен ресийвър трудно ще намериш- по- добре амп.
Така, купих аз добрия усилвател на старо -онкио интегра 2х115 - тежи 16 кила и като го пуснах на вегите --- о, боже ,направо щях да ги изхвърля през прозореца. Като го тествах го слушах на яки колони и разликата беше невероятна. Вместо това ги постнах в нета за цената за която ги бях взел, а тя беше много ниска и ги продадох за един ден.
След това вързах усилвателя временно с колоните на домашната си системка техникс и се чуваше 10х по- добре от вегите! Изненадах се какъв потенциал имат. Онкиото извади невъзможен звук от тях. Сега временно карам така и също като теб си търся колони.
Вече съм набелязал това онова и скоро ще го взема. Този път обаче отивам в магазина направо с усилвателя. Поне на ухото си имам доверие.
Относно колоните които има в Технополис. Сравнявах ги до една и мога да кажа следното- от това което е там най- малко зле се чува жбл л880- сравнително е балансиран звука, има и отчетлива среда, на второ място слагам жбл л890 заедно с евтините (250лв броя) инфинити примус 250. Не казвам,че тези са добри, но сравнение с останалите по- биват. Има безобразно ужасни колони там - всикчите веги, някакъв таной, Е серията на жбл също е отвратителна. Говоря за старозагорския технополс. В Сф не знам какво има.
Ами това е колега ;) , надявам се, че ти бях полезен. Продавай я тая ямаха бързо, нищо, че ще се набуташ. Поне с колони не си се набутал още :) Чети много на стерео.ру и аудиоревю.сом , но не забравяй, че и там има мнения на много невежи, а и част от марките правят едни колони за източна европа и русия и съвсем други, макар и същите модели за запада. В това се убедих от някой ревюта на стерео.ру
А, и още нещо- аз слушам музиката от ай под видео 30гб, нямам сд, а нямам и много сд-та. Като най- качесвеният като звук плеър, ай пода се чува доста прилично, но при добри колони и усилвател, почва да се усеща разликата с сд-то. Усетих я - уж всички честоти ги има, но динамиката е различна и някакси по- топъл и плътен звук вади сд-то. Все пак това за мен е приемлив компромис, щото ако трябва да купувам на сд-та всичката музика която имам.... Може да си представиш, колко ще е зле през аудио карта, както искаш да слушаш ти. Моята аудио карта е криейтив, и въпреки това се чува много зле, сравнение с ай пода, а да не говорим сравнение с сд.

Аватар
antonix
има опит
има опит
Обратна връзка:

колонки за Ямахата

#6 Мнение от antonix »

http://www.pro-technica.com/manufacture ... at=&manf=6

за тази стая 8 инчовите са екстра /на PDF-a са модел VE-8/
може и 12 инчовите..ама са си доста обемни, според мен от
фабричните аудио боксове за домашно ползване Cerwin Vega са с най -добро съотношение качество /цена

Аватар
Nikolay Savov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: колонки за Ямахата

#7 Мнение от Nikolay Savov »

...... сложен случай :)
Поучи се от опита на Пацо, той знае какво иска а това е основата на която започва да се гради исканото.
съвета да продадеш ямахата е добър. Дори за около 500лв можеш да си вземеш много сносен стерео усилвател с мосфет транзистори ,който да свири осезаемо по-добре от ресивъра.

Ще ти препоръчам няколко модела,които е хубаво да чуеш преди да купиш.

Новият модел на Ямаха(ако си искаш марката:) - Удачен избор за феновете на мощният саунд!http://technomarket.bg/product_detail.p ... d=09023646

И върха на съвремието - с тороидален трансформатор ,2 моноблока интегрирани във Ултрамодерен финиш с изчистен дизайн! и ЗАБЕЛЕЖИ!!!! USB, вход! е това ако нее подходящият избор... незнам кой друг :)
ето го и него http://www.pioneer.eu/eur/products/42/9 ... index.html

Victorio

#8 Мнение от Victorio »

Благодаря на всички, които ми отговориха ...

Оценявам високо мнението на всеки от Вас и мисля, че вече разполагам с необходимата информация, която да ми помогне да направя съответните промени в домашния саунд :)

Тенкю още веднъж,
Виктор

Публикувай отговор

Обратно към “Тонколони”