Бих искал да представя на вниманието на форума следния комплект 5.0 колони за домашно кино, а също и за стерео, поръчан от мен и проектиран и изработен от Румен Суванджиев - Ручо. За мен наистина това нещо е шедьовър, надявам се и на вас да ви хареса:

Този комплект ми беше необходим за малка стая - холче, с приблизителни размери 3.5 на 3.5 м. Предните колони и центърът се поставят на полици в секция, а задните са на стойки. В крайна сметка бе решено фронталните колони да бъдат къси хорни, а задните и центърът - затворен обем. Всички озвучителни тела са "оборудвани" с коаксиален говорител SEAS H-1333 08/06 - интересна концепция, която много ми допадна.
Та тази композиция вкупом с елементарен ресивър Denon AVR-2805 и още по-елементарен плеър Philips просто звучи невероятно и от ден на ден зазвучава все по-добре.
Идеята за проекта от самото начало си е на Румен Суванджиев - още като видя стаята и мебелите, взе да си рисува нещо, чертежи и схеми някакви, лаптоп извади, абе луд човек...

Както се казва, оставих го да прави каквото си иска и накрая бях наистина възхитен от резултата!
Ето малко впечатления и данни:
- Басът е изключително стегнат и бърз - като чук, в същото време е много плътен и дълбок. Изключително детайлно предаване на "ниската област", спокойно се различават наслагване на басови звуци от китара, бас-барабан, поредица от няколко ниски тона и т.н. Чух неща, които преди не съм предполагал, че са записани - особено отчетливо в композиции на Pink Floyd;
- Хорните без грижи стигат докъм 37-38 Хц долна граница /Румен ги знае точно/, а средите и високите са ясни и чисти, без "съскане" и прекалена яркост;
- Едната хорна си тежи 14 кг;
- Фурнирът е някакъв орех-албинос, стои просто невероятно;
- Общото впечатление е много приятен и мек звук, балансирана картина и перфектно позициониране. Това важи както за всякакви многоканални формати, така и за най-обикновено аналогово стерео.
Системата е все още в процес на доизграждане откъм плеър и усилвател.
Голямо "БЛАГОДАРЯ" на Румен, който завинаги ме спечели на територията на DIY-озвучаването. След като инсталирах колоните, направихме малко сравнения с фабрични колони, уж по-скъпи. Абе хорните, както се казва, "си мачкат наред" и това е...

Евала, Румене, златни ти ръце, жив и здрав да си приятелю!