GainClone From Scratch

Съобщение
Автор
Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

GainClone From Scratch

#1 Мнение от Kiril Kirilov »

Така, от вратата-за рогата :twisted:
Ами ще направя 2 броя Гейн-клон усилвателя. Целта ми е да ги подаря на приятели, дано им бъдат полезни да се радват на "по-истински" звук от широко разпространените решения. Честно казано това чудо не съм го чувал, но вярвам на тук пишещите и най-важното, правя го защото смятам, че ще стане относително бързо, ще бъде евтино и макар и на последно място, ще звучи прилично. И тъй, след като Загорка подмени трафа си на неговия гейн-клон и сподели, че звучи значително по-добре с достатъчно солидно захранване, аз също пуснах поръчка за един чифт трафове. Фирмата е "Бистра Тодорова", в съседство с лабораторията на Божо (задната сграда). Пуснах им по 2 двойни вторични намотки, за евентуална промяна в малки граници на захранващото напрежение, т.е. 2х18 волта + 2х5 волта, мощността им е 200 Волтампера, първичното го поръчах 230 волта (тук в Сф е по-скоро толкова). Струват по 24 лв. бройката. Ето ги как изглеждат:

Изображение

Не съм ги взривявал още, но Загорският е много тих (въобще не се чува). За греене-грее около 35 С

Ако някой попита, там не мотаят тороидални и други видове, освен Ш-образни трафове.
Последно промяна от Kiril Kirilov на Вто Яну 18, 2005 11:18 pm, променено общо 1 път.

audioman

#3 Мнение от audioman »

Една малка забележка Кириле:
така като гледам снимката, май ще е по-трудно да се вържат 5В намотките последователно на другите, те всъщност не са 5V+5V, a 10VCT /central tapped/ Другата е 36VCT, и така ако искаш да получиш 23V+23V ще трябва да разделяш една от обединените 0V жици. За по-ясно, в бъдеще поръчвайте нещо като "23V-18V-0V-18V-23V", а аз бих добавил и PRI 120V+120V + screen :wink:
:arrow: Може да използвате CUSTOM PRIMARY намотки с по-високо напрежение, както направих аз някога, за да намалите работната магнитна индукция респ. ИЗЛЪЧВАНИЯТА :wink:
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ!!!!

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Daniel Petrov »

Screen-a e hubawo neshto,kato se ima predwid che obiknoweno e edin red,t.e. ne kostwa poweche finansii :-)
Dobre,che sa wyrzani posledowatelno chak na klemata,zashtoto ako e wytre,gubish po tochki :-)
Otkachash 2-te 5V,gledam che sa otdelni i sa swyrzani serijno i gi zakachash na wsqka ot 18-te volta,kato spazwash kraq na 18-te s nachaloto na 5-te i obratnoto za drugoto ramo.Izglezhda taka:
Nachalo-5V-kraj,nachalo-18V-kraj,nachalo-18V-kraj,nachalo-5V-kraj.
Weche imash nuzhnata konfiguraciq :-)
Ako mozhesh,nakaraj gi da nawiwat 2-te 18V(respektiwno 5V) zaedno,taka dylzhinata na prowodnika e ednakyw za dwete sekcii,t.e. aktiwnoto R za dwete ramena e ednakwo i naprezheniqta sa absoljutno identichni,posle si gi wyrzwash kakto ti e udobno na teb.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Благодаря

#5 Мнение от Kiril Kirilov »

Благодаря за забележките и съветите.
То ясно тва как ще го оправя.
Дано само да е достатъчно здрава лаковата изолация между допрените средни изводи на 5 волтовите намотки,
че не ме кефи идеята че може да пламнат в един хубав момент.
Някой идея за температурното съпротивление на радиатора на гейнклона?

audioman

#6 Мнение от audioman »

Примерно 1.5-2K/W на канал??? При по-ниски мощности може и по-малък.....

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Кутия

#7 Мнение от Kiril Kirilov »

Това е една идея за кутийката. Мисля да я скова от МДФ 18мм.
Може да пробия отвори за охлаждане на трафа.
Мисля ще е задължително да екранирам трафа също.
Радиатора имам намерение да е външен.
Нагледал съм се на едно парче, има го в магазина на Поп Богомил.
Около 6х15 см с ребра, високи около 3-4 см. е.
Не знам хич, дали си струва 14-те лева, но ако някой може да ме ориентира за нещо подобно или същото
на по-ниска цена, моля помагайте :-)

Изображение

Аватар
lachko973
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от lachko973 »

Виж в Pasat-a пред МЕИ-то. Преди време мернах едно черно радиаторче специално за случая ще каже човек, че е правено .Беше май соленичко, но е много красиво - гали окото.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Фотосесия :-)

#9 Мнение от Kiril Kirilov »

Малко кадри от процеса на изработка на "Дървена кутия".

Може и да се каже: "Как реализирам кочината" :lol:

Знам, че може би не е най-здравомислещият подход да направя цялата кутия от МДФ, но така си наумих този път...

Двете части на предния панел. Да, знам че се получава 36 мм... Обаче имам поле за "изява". Направих опит да придам фуниевидна форма на отвора на копчето. Може би има нужда от още малко ръчно шлайфане...

Изображение

Монтиран в задното парче потенциометър. То е с голям 50 мм (в диаметър) глух отвор, като в центъра му има 8 мм отвор за закрепване на потенциометъра.

Изображение

Наложени 2-те части на предния панел с монтиран потенциометър.

Изображение

Изображение

Тук върнах изрязаната сърцевина от предното парче, която да послужи за стабилно водене на оста на потенциометъра. Разбира се скъсих я (на височина) около 2 пъти. Така се получи огромна шайба. В окончателния вариант може и да има промяна, защото още нямам истинския потенциометър.

Изображение

Поставено копче.

Изображение

Реших да придам малко "Heavy Metal Look" на предния панел и ще му сложа 4 декоративни гайки. Не са върха като качество и не са черни-елоксирани, но това намерих в Бриколаж. Много се израдвах и на тези винтове за дърво без глави а с метрична резба вместо това, на който ще завия декоративните глухи гайки. Ако някой все пак знае откъде да взема черни такива, да свирка! :wink:

Изображение

Изображение

Тук вече се почна с лепенето...

Изображение

После ще дойдат неприятностите, защото както се очакваше момците от Практикер не могат на 25 сантиметрови парчета да докарат по-малко от 3 мм грешка. Т'ва немска точност ли е БДС ли е? ... Казва ли ти някой? :evil:

Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Bojo »

Кутийката ще изглежда супер, така както я правиш с мерак. Как смяташ да я "обличаш"? Фурнир и лак? Какъв потенциометър смяташ да сложиш?
Поздрави и успех.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Потенциометър и покритие

#11 Мнение от Kiril Kirilov »

Мисля потенциометърът да е обикновен с 6 мм ос.
Покритието смятам да е с матов лак.
Надявам се някак си да стане :-).
Кажи моля те, как точно се нарича сприц кита или грунд беше, който се използва за МДФ-а преди лакирането, за да не гълта много от лака?
И какъв лак би препоръчал, за да се получи матово покритие?

D.Kolev

#12 Мнение от D.Kolev »

àìè êèò çà äúðâî ìàé :?
ìàòîâîòî ïîêðèòèå ñ ìàò-ëàê ñàìî 1 èëè 2 ðúöå , íåïîâå÷å :wink:
êàòî ãî ãëåäàì , îïðåäåëåíî ùå ñòàíå SOLID :lol: :lol: :lol:

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Bojo »

Първо китвам и шлайфам, след това грундирам с нитроцеулолозен грунд - две или три ръце. Първа ръка шлайфам с шкурка 180/200, втора 260, трета -340 номер. Това не е нито трудно, нито бавно, защото нитрогрунда съхне бързо. Проблема е, че грунда е бял и оптически скрива микрограпавините и неравностите и трябва да се оглежда на достатъчна осветеност и много внимателно да се опипва с ръка. Нитрогрунда е два или три вида - за светли и тъмни бои (лакове) и прозрачен - за масив или фурнир. Има още - за тънко и дебело покритие. Аз предпочитам грундове и бои/лакове на ER-LAC и IKA (скъпи са, но резултата е прекрасен). ER-LAC пазарувам от магазина на Барзов - ул. "Мадрид" 29, тел 02/ 944 12 54, 0888 810 374, 0887 666 200. Боите/лаковете са полиуретанови - двукомпонентни. Има гланц, мат, сатен(средно м/у гланц и мат) и др. Обаче нанасянети е голям майсторлък. Може би след като се грундира може да се пръсне и с нитроцеулолозан автомобилен - аз лично не съм пробвал. Кириле пробвай - нама причина да не стане. И дай координатите на твоя майстор-автобояджия, че и на мен ще ми се наложи скоро да пръскам едни колони.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Още малко снимки

#14 Мнение от Kiril Kirilov »

Още малко снимки от вече задната страна. Ей, голямо копане падна!!! :-)

Това е външната страна на задната стена. Издълбани са: Големият отвор за радиатора и малките - за входните букси, терминалите за озв. тела и за куплунг за захранващ кабел, и ключето към него:

Изображение

Това е вътрешната страна на задната стена. Частично са вдълбани по-големи отвори около изводите на всички куплунги, буски и терминали, защото не би могло да бъдат монтирани в 18 мм. МДФ:

Изображение

Задната стена с елементите, временно поставени върху нея:

Изображение

D.Kolev

#15 Мнение от D.Kolev »

kirilov , íÿìà äà òè äàäàò CE ñåðòèôèêàò , ëåñíî çàïàëèìî å :lol: :wink:
ìíîãî äîáðå èçãëåæäà , à çà äúëáàíåòî íå ñå è ñúìíÿâàì :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “Полупроводникови усилватели”