FLAC = ?

Тук е мястото за: лампи срещу транзистори,
SE срещу пуш-пул, ЦД срещу винил,
чалга срещу музика, Linux срещу Windows
и каквото още се сетите
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Продавам USB DAC-ове

#16 Мнение от Ivelin Braikov »

Nanko Rusev написа:Демонстрация не може ли?
.
Може, разбира се. Свиркай като идваш към София.
Nanko Rusev написа:За това вече си заслужава тема - "Тематиката на форума". Ние с малкото звезди не знаем каква е. Примерно според мен слушането на музика и компютърната аудио техника не са тематика явно :lol: , но Зодиаците са :lol:
Защо трябва да се правиш на ударен? Слушането на музика и ролята на компютрите в аудиото са в тематиката на форума, но не и аканите формати. Толкова е просто.

@warlord - Пределно ясно ми е точно какво означава lossless, благодаря. И имаш правото да не си съгласен чрез разсъжденията си, както имаш правото да се съгласиш чрез слуховите си органи. ;)
What would you attempt to do if you know you could not fail?

Аватар
varieca
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от varieca »

Ами да не говорим тогава за компресии като flac и аpe, защото може да си спорим до безкрай.
Да вземем едно чисто wav. Защо то се чува по-зле от оригинала си намиращ се върху CD-то?
Според моето (еднозвездно) виждане, загубите започват още от процеса на рипване. После следват многото видове плейъри, които дори през ASIO дават различен звук, още и преноса SPDIF или USB (за да стигнем все пак до добър ДАК), при които също има разлика и т.н. и т.н.

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#18 Мнение от haralanov »

Ivelin Braikov написа:Объркването идва от факта, че хем е lossless, хем звучи отвратително
Рече и отсече :mrgreen: Чакай сега, дай да направим малко уточнения – звучи отвратително по дифолт, или звучи отвратително на твоята система?
Ivelin Braikov написа:Това, че слушаш флакове си е твой проблем.
В действителност не ми е абсолютно никакъв проблем, дори обратното. Имам над 1000 албума на флак и всичките звучат поразяващо добре (на системата ми).
Ivelin Braikov написа:И емпетройки да слушаш - пак така.
Изобщо не е така. Всички мп3-ки звучат гадно на всяка система, за разлика от флак формата.
Ivelin Braikov написа:Изглежда исках да кажа, че ако тръгнеш да сравняваш някакви компоненти как звучат и пускаш флак, спокойно може да си посипеш главата с пепел.
Аз сравнения между компоненти не правя, а оценявам компонентите по тяхната абсолютна звукова стойност. Най-вече слушам музика за удоволствие и колкото повече разнообразна музика имам за просвирване – толкова повече удоволствие изпитвам. Не се ограничавам само до 300-400-500 албума, единствено по причина че не съм могъл да си позволя да си купя повече.
Ivelin Braikov написа:Много хора слушат флакове, емпетройки, интернет радиа...

Какво общо имат флаковете с мп3-ките и интернет радиата, че не разбрах??
Ivelin Braikov написа:И на въпроса ти (въпреки, че няма общо с темата за флак) - познавам не по-малко от 20 човека, които имат потенциал да имат колекция от по 2000 диска, но по-важното е, че тези хора отдавна знаят, че един албум на плоча струва колкото същия на CD и се оглеждат и търсят и купуват плочи все по-често. Освен това, бройката на тези, които се интересуват от плочи расте. :)
Да разбирам ли че ти си един от тези 20 (понеже постовете ти приличат на изказвания тип "сега ще ви кажа аз как стоят нещата"), или си си ограничил музикалната колекция (тоест си се самоограничил духовно, при това съвсем съзнателно) до някакъв сбор от албуми, за които си имал отделени пари да закупиш?
Ivelin Braikov написа: Виновни сме ние с многото звезди, че не сме показали достатъчно ясно колко е безсмислено да се слуша флак.
Мойте звезди някой бързо да ги вземе и да ги занесе на аудио-бунището, защото изглежда аудио вижданията ми рязко се разграничават от някои "озвездени" членове на сайта.

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Ivelin Braikov »

haralanov написа:Имам над 1000 албума на флак и всичките звучат поразяващо добре (на системата ми).
Съжалявам да го чуя (прочета). :cry:

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#20 Мнение от haralanov »

Ivelin Braikov написа:Съжалявам да го чуя (прочета). :cry:
Брайков, вместо да съжаляваш ( 8O 8O ) хората, изпитващи радост от възпроизведената разнообразна (защото имат много албуми) музика от системите им, вземи си стегни твоята и я докарай до ниво да свири най-качествените ти оригинални дискове без да има поне 10 сериозни забележки към звука. Тогава вече можеш да даваш крайни оценки кой формат как се бил чувал. Предполагам ще успееш да ни "светнеш" нас заблудените, как става така, че при един флак-а звучи отвратително, а при друг се чува страшно добре? И логично произхождащият от това въпрос - вината на флака ли е, или на този който го възпроизвежда :?:
п.с. Нали не е тайна колко качествени диска имаш (говоря за такива с акустична музика)?

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: FLAC = ?

#21 Мнение от Kiril Kirilov »

Всички, които искаха демонстрация на разликата ,именно заради процеса на беззагубна декомпресия в реално време, могат да си я направят сами:
1. Пуснете си FLAC-a
2. Пуснете си същата композиция, но разгъната до WAV, от същия флак.
3. Преценявайте
4. Не виждам смисъл заради тази разлика, която дори да е трудно забележима, се чува на много системи, си заслужава да пестим от хард дискове - цената им е достатъчно ниска и ако има оправдание, че оригиналните CD-та са скъпи, не вярвам, че някой може да се оправдае, че слуша флакове, защото не може да си държи файловете във WAV.
1 терабайт е 100 лева, а събира средно 1500 албума...
P.S. И за Нанко специално: Виждаш ли някакъв проблем, че в раздел бисери има весел зодиакален анализ?
За необяснимата добавка от npn не отговарям (още няколко часа)...

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Ivelin Braikov »

Хараланов, пожелавам ти още 100 години да изпитваш радост!
Разбирам, че искаш да ми чуеш системата. :D Това сигурно няма да е проблем, но трябва да питам... Системата няма да може да се слуша често, и е възможно CD-та въобще да не успеят да се класират на подобни слушания (и към момента на временната ми система много рядко слушам дискове).
Не разбирам какво значение има, но тайни няма - имам около 15-20 качествени матрични диска.

honte
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#23 Мнение от honte »

С риск да оспамя съвсем темата... Моята концепция, а и системата ми се уповават на грамофонни плочи и компютър. Голяма част от хората пишещи и четящи в този форум не се ограничават стилово до "аудиофилски" звучащата музика, както бе посочено - Diana Krall, Patricia Barber, Allan Taylor и т.н :wink: (no offence, Нанко). С цел обогатяване на фонотеката трябва да се изследват и (както се аз изразявам) изучават нови албуми, стилови течения, експерименти и т.н. Без компютърно смачкана музика не може... или поне аз не мога. Имам над 3000 албума на различни носители и се старая всеки ден да слушам поне по 3-4 нови, та за да направя информиран избор следващия път като се видя с пари или път до битаците в Западна Европа се налага да слушам FLAC. Защото покупката на плочи на сляпо (т.е. класическият фънкарски "digging") е едно непосилно скъпо хоби за повечето от нас. Друго полезно приложение на FLAC и подобни формати, за мен, беше възможността да цифровизирам личните си записи на аудио касети и магнетофонни ролки, защото хем имаха нужда от запазване, хем не ми с налага да имам магнетофон в средата на хола. Също така немалка част от колекцията ми никога не е излизала на различен носител от аудиокасета и това го "поправих".
С няколко думи - това, че FLAC звучи по-кофти от плочи и CD-та е факт (резонен е въпросът, колко от системите и ушите могат да открият разликата), но това не означава, че трябва да бъде отречен напълно като средство за слушане на музика. Всяко нещо щом се е задържало във времето има приложение. Въпросът е да се намери точното му приложение.

Аватар
Mo
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#24 Мнение от Mo »

Стана битката отново, само дето не виждам две биещи се страни. Първо така, както сме тръгнали накрая пак ще се обади някой истински аудиофил и ще каже "ходете слушайте лайв". Няма ли да е най-прав? И да и не. В контекста на този форум нека разгледаме отговор ''НЕ''. Тогава идва момента със носителите и най-добрия/верен от тях. Само дето не виждам някой да е питал, кой е най-добрия. Всичко започнa от там, че FLAC не звучал като WAV. Ами ОК, така е! Декодираш и имаш НЕ кодиран файл! В интерес на разговора, ще вмъкна, че има програма, която чете FLAC файлове и ги декодира в ''real time'' черпейки от рам-та, така че ето едно предимство на FLAC-пести място и с програма се слуша във WAV качество. А Хараланов и всички останали се опитаха да обяснят, че в слушането на FLAC, няма нищо лошо, защото от 2000 албума не всеки ще ти хареса, ако ти хареса-купуваш на CD, LP или просто обръщаш на WAV, защото музиката в наши дни се качва с този кодек и не винаги ти се занимава да обръщаш само за да чуеш нещо, което дори не си сигурен дали ти харесва, но да го чуеш две идеи по-добре! Просто си представете, че FLAC звучи далеч по-добре, с по-добро качество отколкото "fresh'' радиото. И дай боже повече ФЛАК-ове отколкото МП3-ки!
23-Dec-2000: FLAC 0.4 released.
Поне на време я водим тази тема!
Но този формат има бъдеще, като архив за пренос на данни от компютър на компютър, защото с новите 24бит и не знам си колко стотин kHz, разликата м/у FLAC файл и НЕ кодиран става драстична.
Наздраве!
Последно промяна от Mo на Съб Фев 26, 2011 9:18 pm, променено общо 1 път.

honte
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#25 Мнение от honte »

Mo написа:Първо си тегля албума от интернет, слушам го, ако ми хареса го търся на матрично CD или най-добре LP.
Exactly, mate! Кратко, точно и ясно. За мен пътечката е MC>FLAC>CD>LP.
P.S. А откакто телефона ми свири FLAC, Mp3-ки държа само на разни неоткриваеми като физически носител касети на 90тарски български "ъндърграунд" (пример - Wozzeck & Чугра, Холера).

[AK]
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от [AK] »

Разбирам позицията "абе, най-добре на плоча", но когато искаме да слушаме и музика издадена преди повече от половин век, да кажеш това е толкова абстрактно, наивно и отнесено от реалността, че само който не се е сблъсквал не знае. Издирването на определени редки + стари + първи издания + добре звучащи издания + физически запазени плочи (+ запазени обложки) може да е МНОГО скъпо, рисковано и времеотнемащо занимание. Ако парите и времето все пак са фактор, единственото ми предположение за хора, които твърдят, че са безкомпромисни по отношение на качеството и форматите, е че НЕ слушат такава музика!

Аватар
Veselin Krachunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Veselin Krachunov »

Nikolay Kolev написа:Въпросът е не че флака е много по-зле от сидито, а че един дак свири по-зле от плеър, проблемът не е чак толкова в дака, колкото в компа...
Абсолютно точно казано! От гледна точка на информационно съдържание разкомпресираният FLAC е 1:1 (побитово!) с оригинала - бил той CD-DA или WAV. На някои TOP High-End системи при възпроизвеждане се долавя съвсе-е-ем лека разлика между FLAC и WAV, забележете - заради различния начин, по който се натоварва компа и операциите с паметта докато разкомпресира FLAC-а и същевременно изпраща информацията към DAC-а чрез S/PDIF или I2S. Просто спектърът на шума и джитъра се изменя леко... И наистина - много по-удачно е (макар и не евтино) още от компютъра да се генерира качествен сигнал (като ниски нива на шум и джитър), отколкото после в DAC-а "да се поправя счупеното".

Бъдещето на аудиофилските системи (изключая аналоговите екзотики - грамофон и магнето/касето-фон) определено е в комбинацията файлов сървър + висококачествен DAC. А файловият формат - дали ще бъде WAV, FLAC, APE, ALAC (Apple Loseless) - въпрос на желание, възможности и терабайти. Който иска постоянно да сменя дискове, по-добре да се ориентира към аналогов източник - играчката по сменянето е подобна, а качеството - по-високо. Да не забравяме обаче, че и дигиталното аудио има бая мегдан за развитие: 18 bit / 300 KHz при ниски нива на шум и джитър е идеалът ми за такова.
Единственият път към Истинското познание е личния опит.
Най-ценното нещо, което можеш да направиш за някого, е да му подариш преживяване.

Мечтай, все едно ще живееш вечно.
Живей, все едно ще умреш днес...

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от DLS »

След като флак-а е побитово копие на оригинала, то за да има някаква разлика би трябвало тя да е във времето. Таката разлика се предполага, че е възможно да има.
Аз също слушам не рядко флак и повечето албуми мисля, че са си много добре. Далеч повече от това дали слушам лослес формат или оригинално сд ме притесняват други фактори около системата ми, които влияят в пъти повече на крайния резултат. Отделно както във всяка такава тема се споменава - колкото и оригинален да е диска трудно може да забърше творенията на някой хора за пулта :)

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от velinski »

Всеки си има приоритети в хобито, но на мен са ми странни хората, които събират тонове виртуална музика, без да знаят какъв е кефът да намериш, купиш и да държиш в ръцете си един оригинален носител, да четеш обложките му и да се тресеш от колекционерска страст. Това е адска тръпка, която хората изпускат. Да, инвестицията е сериозна, но и хобито е скъпо и е само за сериозни хора. Успокоителното е, че има и по-скъпи хобита - яхтингът и колекционирането на ретро спортни автомобили :D

Не желая да споря по въпроса кой носител свири по-добре. Всеки си има собствено мнение от гледна точка на нивото на системата си. Моето виждане е, че досега не съм чул достатъчно качествен PC-източник, който да outperform-не висок клас CD-източник. Това е моята истина. Lossless форматите имат потенциал, но няма цифрово устройство, което да им покаже потенциала. Дори висок клас PC-източници за много пари като Chord Indigo, какъвто съм слушал внимателно, клякат пред един добър CD-транспорт + DAC. Да не говоря какво се случва с компютърната музика, директно сравнена с DSD (SACD) носител на висок клас плейър. Разликата е все едно сравняваш MP3 на 128kbps с PCM CD 8O

Моята компютърна музика е единствено колекцията ми от буутлези. Тя е компютърна по обясними причини. Всичко останало са ми оригинални носители. Колекционерството е сериозна част от хобито ми и никога не бих заменил качеството и тръпката за количество без тегло и мирис.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#30 Мнение от haralanov »

Ivelin Braikov написа:Разбирам, че искаш да ми чуеш системата. :D
Мисля всички разбраха, че ти намесих системата не с цел да си прося покани за слушане ( :D :lol: ), а единствено поради това, да се замислиш откъде идва проблемът с лошия звук, който изкарваш от флак формата – дали от самия формат, или от някакъв фундаментален проблем в системата ти. Цялата тема тръгна от това, че ти окачестви флак формата като ОТВРАТИТЕЛНО ЗВУЧАЩ. Пределно ясно е, че с качествено записани оригинални дискове звукът ще е още по-добър, но всеки който казва че флак формата звучи ОТВРАТИТЕЛНО, може да бъде на 110% сигурен, че и CD-тата му ще звучат също отвратително (но да кажем мааааааалко по-неотвратително) на такава система. Да не споменавам изобщо и фактът, че акустичната част на повечето системи, притежавани от застъпници на даден формат (било то ЦД, плочи, ленти или компютърни формати) е толкова недозвита, че не им позволява да разкрият и 20% от потенциала на всеки един от споменатите формати. Към днешна дата имам над 400 селектирани ЦД-та, всяко едно от тях закупено с голям кеф и съответно си ги слушам с още по-голям кеф, но уви – това е крайно недостатъчно като музикално разнообразие и не бих се ограничил в никакъв случай до слушане само на оригиналните си носители, единствено защото не съм могъл да си позволя всеки месец да отделям по хилядарка за закупуването на още и още. Слушам си флакове с огромен кеф и всеки, който ми каже, че флака звучал отвратително, има много поздрави от старата ми шапка! Тук не става дума за разликата в качеството между флак и ЦД, а говорим за звука на самия флак като формат.
Ivelin Braikov написа:Не разбирам какво значение има, но тайни няма - имам около 15-20 качествени матрични диска.
Значението е в това, че като имаш да кажем двайсетина хубави диска и още стотина-двеста хубави плочи, си се ограничил до степен, която изобщо не можеш да си представиш. С толкова малко на брой албуми, спокойно може да се каже че циклиш на едно и също място, изпускайки умишлено много над 99% от качествената музика, издадена досега в световен мащаб...

Публикувай отговор

Обратно към “Flаme wаrs”