Моят PROJECT: Mini Backloaded Horn със FRS8-Visaton + снимки

Съобщение
Автор
bezobraznia

Моят PROJECT: Mini Backloaded Horn със FRS8-Visaton + снимки

#1 Мнение от bezobraznia »

Започна се :wink: "творенето" ... :roll: Backloaded Horns... за направата, на които ще използвам принципа на Немският проект за такава за FRS-8, но моята конструкция ще бъде мнооого по-различна от немеца...
На първо време ето две снимки, които за съжаление направих с единственият цифров апарат, с който разполагам (SonyEricsson t610): на материалите, които ще използвам:
Изображение
и на вече направените (преди малко) от мен отвори за говорителите + това че ги фрезовах от вътрешната страна
Изображение
...
за сега само това... очаквайте развитие :)
Поздрави!
Ники

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Това ще бъдат може би първите хорни изработени от член на форума, откакто форума действа.
Успех !!
Изображение

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Bojo »

Успех Ники!

bezobraznia

Благодаря на всички...

#6 Мнение от bezobraznia »

Благодаря на всички за пожеланията...
Първо пояснение: BlackBLOOD- относно изказването на progressor, смея да твърдя, че той под "изработени" има предвид точно правилното - сътворени, изобретени за определен говорител (в случая frs8) oт член на форума, но пък и Загорка е попроменил елементи в неговата конструкция, така че май няма да съм първият :roll: ...ще видим де :) , но progressor: Благодаря за подкрепата-стимул, който ми даваш!!
а и друго: Joker- дано да свирнат осезаемо ПО-добре от кое?! или от кои?! От TL-a, който е правен в този форум ?! Двете конструкции са доста различни въпреки, че по природа са quarter-wave...
...
а сега още малко подробности относно конструкцията:
Конструкцията ще я "събера" във кутия тип правоъгълен паралелепипед (т.е. стандартна), което включително принципа на сгъването е единственото общо с Немският проект за този говорител...
Височината ще бъде 660мм, дълбочината - 260, а ширината 115мм. Компресионната камера ще бъде с обем 1.50 литра.
Площ на гърлото - 18 кв.см.
Площта на устата на хорната, която ще бъде от задната страна (за което с реплика към мен по ICQ се досети само progressor :wink: ) ще бъде 270кв.см
Самата конструкция е сметната за около 115-125Hz. Пиша около защото при многото нагаждане на размери и на мен малко ми се губи точността :) :oops: :?
Дължината на линията е (отново) около 1.35~1.45метра
... но определено се надявам колонката да свирне доста добре 8) 8)
P.S. Пиша тези подробности по-горе за да се знае, че освен по точни изчисления конструкцията подлежи на конструктивни неточности, които са налагани от самото "сгъване" на "дължината"...
Но ако съдя (пак смея да твърдя) по резултата от сгъването на Pipe-ките с BG20, то не би трябвало да има негативни резултати...
НО, основното голямо "НО" ... ще говорим за звука, като чуем готовите колонки... :| 8)
oops.. щях да забравя: матералът от който ще ги изработвам е: 11мм ПДЧ, 13мм ПДЧ, 16мм ПДЧ и предните панели от останалото ми от Пайпките 19мм фурнировано ПДЧ...

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от oceanman »

Ники,успех приятелю...Ще ходим май до Русе в скоро време....

bezobraznia

axa...

#8 Мнение от bezobraznia »

Ами аз от кога ви каня 8) 8)
Но нека да сглобя ТЛ-ите и тези хорнички ...
че и АМП-а Клас-А на widowmaker-a мисля да правя, че закопа DoZ-a на прослушването вчера :oops:
и тогава да слушаме всичко накуп :) :)

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Уж се старая да се изразявам правилно, пък то ..
Доколкото знам, откакто този форум действа (~Юли'2004), хорна не е изработвана, това имах предвид, и мисля, че по-горе съм го формулирал достатъчно разбираемо.
Поздрави,
Теодор
Изображение

bezobraznia

update

#10 Мнение от bezobraznia »

Update:
Първа снимка от процеса на изработка...
Изображение
Сглобяването на предният панел със видии и лепило, а така също и на горният и долен панели, но само с лепило... Привърженик съм на сглобки лепило + видии, но за съжаление при дебелина 11мм е малко трудно, а и неоправдано :) Имах намерение да сглобя и задните панели, но за съжаление (както подозирах) въпреки, че си набавих още стеги , те пак не ми стигнаха :roll: :wink: :roll:

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Дължина

#11 Мнение от Kiril Kirilov »

Написал си, че дължината на линията на рупора е около 1,35-1,45 метра. Ако не си го смятал като полувълнов резонатор, то резонанса ще е около 62-58Хц? Или на мен нещо ми се губи?

bezobraznia

пояснение...

#12 Мнение от bezobraznia »

:) сметките които съм направил не са съвсем точни (според книгите)
НО, най-важното - окончателните размери ще ги пост-на след като сглобя кутиите ...
Да поясня и поради реплики от други в този форум: Умишлено съм направил конструкцията (СПОРЕД МЕН), така че като краен резултат да не се окаже, че драйвера не може да "се справи" със поставената му задача. Имам предвид, че ме притеснява много мекото окачване на говорителчето и ако направя кутията по реалните сметки за хорн-а SPL ми идва на 105dB, което определено е за притеснение... Основното, което искам да избегна са изкривяванията във високите породени от предполагаемия голям ход на мембраната ... а слизането "ниско" е от второстепенно значение. Ок, Киро? :)
Т.е. правя кутия даже с доста по-висока резонансна от която съм писал, а компресионната камера умишлено (пак по мое усмотрение) я оставям почти 4-творно по-голяма от това което изкарах , но с възможност за промяна на обема чрез вложки...
И не на последно място да обявя (за първи път) че ако се видя с някой лев мисля да експериментирам в тази кутия със друг говорител чрез поставянето му от вътрешната страна: FR 10 пак на Visaton. :wink:
...
edit: Ето последна снимка на залепване на първото панелче след компресионната камера, "гърлото" на хорната:
Изображение
Поради нуждата от прецизно залепване се наложи да използвам три стеги, три допълнителни парчета дърво предпазени от залепване към цялата конструкция с листове хартия и даже (както се забелязва на снимката) едно малко ножче за "докарване" на точният размер :lol: 8)
Общо взето най-трудните детайли - на изхода, за компресионната камера и на гърлото са залепени! Остава по-лесното, но бавно поставяне и залепване на детайлите един по един.
Поздрави!
...last edit:
Още в началото забравих да допълня и да питам за мнение: из нет-а срещнах доста проекти за хорни изобщо и от тях ми хрумна интересна идея. Рреших да направя малко промени като по този начин си улеснявам работата вътре в кутията ... Имам предвид- компресионната камера преди при мен в разрез представляваше правоъгълник, а сега съм я направил триъгълник като в последствие мисля от долната страна да сложа малко парче пдч, с което ще се получи неправилен четириъгълник ... пак казвам, че това ми бе наложено от по-лесната работа с детайлите вътре. :)

bezobraznia

SUUUUUPER!!!

#13 Мнение от bezobraznia »

Мини Хорните са ГОТОВИ !!!! Еййййй хора ...
ако някой ви е казвал нещо хубаво за този тип конструкция ВЯРВАЙТЕ! След як труд в продулжение на два дена :) кой друг може да се похвали с направата на сложна конструкция за толкова кратко време :oops: 8) 8)
Малко смешно звучи (а и аз съм си един такъв импулсивен) но ако продължавам да слушам звука пишете ме влюбен в тях!!!
Сериозно говоря... въпреки съмненията които имах относно точно тези ми сметки мога с гордост да заявя, че тази конструкция звучи много по-красиво, истински и "жива" от малките TL-ки... които слушах при Bojo, че и за капак на красотата на звука слизат и по-ниско. Не съм измервал точно колко, но скоро... Естествено, че двете конструкции са от различен тип и не са съизмерими, но 3D-то тук е умопомрачаващо ...
Брей... колко хубави неща казах за хорните... но искам правилно да ме разберете ... Когато слушах ТЛ-ките със същите говорители, но 4 омовите версии чувствах, че нещо не е наред с говорителчетата... може наистина причината да е била точно в 4-те ома, но тука няма такова нещо ... даже според мен на тест със един от "най-крещящите" ми дискове - Norah Jones - Feels Like... хорничките се държат великолепно... !!!!
p.s. за съжаление нямам фотоапарат при мен за да ги снимам... но погледнете по-горните снимки и си ги представете със капак :wink: ... и свирещи 8) 8)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от oceanman »

Ники,браво...Ще запалиш народа ми се чини :D :wink: И аз съм любопитен да чуя новото чудо на четвърт-вълновата теория и практика.... :wink:

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Stefan Stefanov »

И аз съм голям мераклия да ги чуя!

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”