Алфа ТЛ помощ
-
ican4eto
Алфа ТЛ помощ
Намерих една статия за изчисление на Алфа ТЛ-и, та ме интересува, струва ли си тази конструкция и малко повече информация по въпроса.
Интересува ме също така, как мога да разположа говорителя, и как отворения край, трябва да е на дъното или може да е на някоя стена??? Също така не ми е много ясно демпването, дава ми някакъв резултат, дето май ще трябва да го погледна наново!
Благодаря за вниманието
Интересува ме също така, как мога да разположа говорителя, и как отворения край, трябва да е на дъното или може да е на някоя стена??? Също така не ми е много ясно демпването, дава ми някакъв резултат, дето май ще трябва да го погледна наново!
Благодаря за вниманието
Предполагам, че си прегледал всичките коментарии са alfa TL във форума. Там има и програма за изчисление на една примерна конструкция.
Говоритялят се поставя максиамлно близко до затворения край. Отворът е отдолу, към пода, но може да бъде и разположен и отсрани. В този случай дължината на линията се скъсява. Разбира се можеш да разположиш отвора и отгоре, както се предлага в много проети, описани във форума, на базата на "класически" TL. Количеството на ватата е действително голямо, но благодарение на нея се "компенсира" късата тръба.
Говоритялят се поставя максиамлно близко до затворения край. Отворът е отдолу, към пода, но може да бъде и разположен и отсрани. В този случай дължината на линията се скъсява. Разбира се можеш да разположиш отвора и отгоре, както се предлага в много проети, описани във форума, на базата на "класически" TL. Количеството на ватата е действително голямо, но благодарение на нея се "компенсира" късата тръба.
-
ican4eto
- Simonov
- има известен опит

Съветвам те да прочетеш тази тема:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=1457
Доста от нещата ще ти станят ясни. Има две екселски таблици. Едната качена от мен а другата от taslak.
Моят съвет е да избягваш да правиш много дълги тръби.За мен лично около 1-1,2 метра е приемливо.
Поздрави
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=1457
Доста от нещата ще ти станят ясни. Има две екселски таблици. Едната качена от мен а другата от taslak.
Моят съвет е да избягваш да правиш много дълги тръби.За мен лично около 1-1,2 метра е приемливо.
Поздрави
-
HI-FI
Аз имам вариация на моя проект с T200 и FR13 в къса 80 см линия, която на симулация дава същите резултати, както 160 см линия. За компенсация на дължината на линията ватата наистина е повече, но ми прави впечатление, че количеството и е доста критично, в смисъл че малко повече или по-малко, води до драстични промени в характеристиките. За това си мисля, че настройката на Алфа-TL е доста трудна ...
-
ican4eto
Чакай че не прочетох добре и написах една глупостHI-FI написа:Аз имам вариация на моя проект с T200 и FR13 в къса 80 см линия, която на симулация дава същите резултати, както 160 см линия. За компенсация на дължината на линията ватата наистина е повече, но ми прави впечатление, че количеството и е доста критично, в смисъл че малко повече или по-малко, води до драстични промени в характеристиките. За това си мисля, че настройката на Алфа-TL е доста трудна ...
Еми аз до колкото имам наблюдения върху Алфа ТЛ, ватата както написа един човек във форума е "70% от успеха", така че мисля няма какво повече да се допълни
-
HI-FI
На мен дори ми мина през главата, че на практика може да се окаже, че физически е невъзможно да се побере такова количество вата в колоната ...ican4eto написа:... ватата както написа един човек във форума е "70% от успеха" ...
П. П. При Алфа-TL според мен може да се окаже, че ватата е 90% /дори повече %/ от успеха
-
HI-FI
Ееее, хайде сега ...taslak написа:Чудя се как ги определяте тези проценти (70% или 90%), които определят успеха на проекта?
70% не знам кой го е казал, а аз изказах мнение базирайки се единствено на моя проект, което разбира се може да се окаже единичен случай ...
За закрепване на ватата тук май не е ставало дума ...taslak написа:За закрепване на ватата аз използвам ребра, които дават и допълнителна механична якост на кутията (виж програмата ми). На сайта на М. Кинг има друг вариант за поддържане на вата (показани са снимки).
- moni
- чете и пита

- Обратна връзка:
% вата
Какво чудно има, в упътването което получих за моя Braun kit 190 беше написано, да се запълни с вата 100%, при нужда до 110%. Това вероятно означава да я натъпчиш... И предупреждаваха да се внимава само да не опира в конуса.
-
HI-FI
-
ican4eto
Защо да не е добре?!?HI-FI написа:Аз все още нямам практически опит с TL-и, а само теоретичен, но си мисля че ако се окаже, че са необходими такива екстремални количества вата, значи проектът не е добре ...
Аз сметнах една Алфа ТЛ за ТВМ 226-07/4 и какво стана, че трябват 2кг полиестерна вата, съдейки по цени на визатон, това са приблизително 23 пликчета от 125г и всяко е равно на обем 20л
-
HI-FI
-
ican4eto
Нещо или пиша глупости или пиша неразбрано! 20,8г/л и от там следва, че едно пликче пълни 6, 01л 125г/20,8г/л=6,01л и от там 140/6=23,29пликчета, явно аз съм се изказал неправилно, съжалявам!
Къде написах, че са нужни 2000гр?!?
Опааааааа, грешката е моя, съжалявам, цифрата е била ориентировъчна, но не кой знае колко

Къде написах, че са нужни 2000гр?!?