ARZ-6604 В TL

Съобщение
Автор
Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от Miroslav Danov »

Действително АРЗ6608 е по-заглъхнал и нещо не му достига в сравнение с БГ20, но за тези пари е прекрасен.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#17 Мнение от oceanman »

В такъв случай не мога да му предложа нищо друго освен затворена кутия...И повече вата...30 литра иска човека и това си е...

fugazi

#18 Мнение от fugazi »

Въпреки препоръките от страна на специалистите и евентуалните критики реших все пак да конструирам отворена сестема...просто за опит и от голяма доза любопитство.Линията се оказа твърде къса-95см. при вътрешни размери на кутията 27/20/56см. Честотата на тръбата в този случай е 87Hz.което е напълно противопоказно с Qts на този говорител.Офсета е 3см.Разположих ватата в първите 3/4 на тръбата като повечето в първата 1/4(Не мога да пусна нито чертеж нито снимка затова гледам описанието дае по цветно)Играх си прекомерно с разположението и но успях да изкарам приличен звук с подчертано присъствие на среди и високи(Това към което все пак се стремях)За бас тук не знам дали трябва да се говори само искам да кажа че останах приятно изненадан от началните акорди на Gates Of Babylon на Rainbow...Аз по принцип така си тествам звука-с музика... На вокалите също е много добре но там изискванията са много големи.Все пак конструкцията като цяло излезе не повече от 50лв.А за тези пари и при този си вид звука си е просто прекрасен. Засега кутията е само една и още не е затворена и ще направя всичко възможно да приложа поне една снимка :)

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от Miroslav Danov »

Колко е Sl/So в крайна сметка?

fugazi

#20 Мнение от fugazi »

Да,пропуснал съм So-2*Sd и Sl-1*Sd.

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от Miroslav Danov »

Струва ми се, че So ти е големичко и ако беше малко по-дълга щеше да се пребориш с пика около 130Hz и да намалиш хода. А и офсетът е малък, но все от някъде трябва да се тръгне :D

fugazi

#22 Мнение от fugazi »

Да така е но в 30л.няма накъде просто.Ако смъкна говорителя ще скъся и без това късата линия а и държах площта на отворения край да е еквивалентна на площта на мембраната :) Пиковете между другото се понасят...ватата все пак пооправи малко нещата.Всъщтност никога не съм смятал че ватата играе такава голяма роля в акустиката... В крайна смтка чух това което очаквах да чуя :P А и наистина отнякъде трябва да се почне :)

fugazi

#23 Мнение от fugazi »

widowmaker написа:Правих 8 броя колони за една кръчма всяка по 35 литра затворен обем с тоя говорител.
Има бас, така, че не си играй да правиш ТЛ с такъв литраж, най много да не се получи.
В крайна сметка това и направих тази сутрин :) Но и малко опит не ми беше излишен...

Miroslav Danov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#24 Мнение от Miroslav Danov »

fugazi написа: Но и малко опит не ми беше излишен...
Да, трябва да си придобил опит с ватата :D .
Затвореният обем е супер, само дето не може да си поеме малко въздух :lol:

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#25 Мнение от taslak »

fugazi написа:
...Офсета е 3см....
Само 3 см?! Изместването се мери от центъра на говорителя до периферията му.

fugazi

#26 Мнение от fugazi »

ARZ-тата в затворен обем свирят отлично при все че обема е 30л. Но и тази кутия ми идва голяма...Сега слушам на тях заради средите.Имам и по-малки ARN 150 08 с ОДТ...в10л.Но въпреки добрия звук все ми се губи някоя средичка.Затова в главата ми се върти един компромисен вариант-FRS 8 M със ARN 150 08 в 15л.като ARN-а ще свири до към 200Hz.в 13л. а FRS в 2л. целия обхват.С литража зависи FRS-а може и до 3-4л. ARN и в 10л. се държи добре.Това което искам е много противоречиво-малък обем.кристални среди. добра чувствителност... че и добър бас да има.Но вече съм решил трябва само да си набавя FRS 8 M.
Последно промяна от fugazi на Вто Яну 17, 2006 9:00 pm, променено общо 1 път.

brum

#27 Мнение от brum »

taslak написа:fugazi написа:
...Офсета е 3см....
Само 3 см?! Изместването се мери от центъра на говорителя до периферията му.

А ако сложиш говорителя да е върх края на самата тръба:) ?

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от taslak »

Brum, в този случай отместването очевидно е 0 см. Но така се променя цялата честотна характеристика, тъй като диаграмата на насоченост е перпендикулярна на равнината на слушане. Аз не знам какъв ще бъде крайния ефект. Едва ли това е имал предвид fugazi.

brum

#29 Мнение от brum »

Знам, просто казвам че има начин:)

fugazi

#30 Мнение от fugazi »

Ами аз очевидно не знам какво е офсет тогава... :oops:
3см.е разстоянието от периферията на говорителя до горния вътрешен ръб на кутията.Така или иначе тази конструкция не може да мине за TL защото литража е малък за правилна геометрия...Затова в момента свирят в затворен обем.Но все пак откъде мога да си набавя FRS 8 M
Последно промяна от fugazi на Чет Яну 19, 2006 9:52 am, променено общо 1 път.

Публикувай отговор

Обратно към “Хорни и ТЛ”