Помощ за пасивен филтър

Съобщение
Автор
wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Помощ за пасивен филтър

#1 Мнение от wassilzaza »

Значи след доста четене от форума и не само намерих това http://colomar.com/Shavano/inductor_info.html и програмта CalCOILS, с които се изчисляват бобините. Пуснал съм тема в озв. тела за първия ми проект ( ако може да се нарече така ) един суб. И искам да му направя някакъв филтър порбвах нещо, но явно не се получи и така за моя драйвер искам да питам как изчисля колко mH (около 0,5 става ли )да е индуктивността на бобината( какви параметри ми трябват за това ) и от там с програмата колко намотки сечение на проводника и.т.н.Ако филтърът е от втори ред свързвам един кондензатор успоредно ( 25v,47uF като за 30 - ватовия драйвер става ли ?) и бобината (за която се надявам да ми подогнете) свързвам последователно на плюса.

п.п. дано да не съм писал много глупости в темата и да съм научил нещо след толкова рoвене и четене !

Поздрави !!!

Аватар
Lamer26
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от Lamer26 »

http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/20387/_.html

по доло на този надпис ще си я дръпнете и е доста елементарна

Download >> To download the file, please, click here ! << Download

аз съм я ползвал може би от преди година и половина а може и повече

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от wassilzaza »

Mерси програмата е хубаво, но имам едно питане някой знае ли коя е тази програма за изчисляване на филтри ?

Изображение

Поздрави !!!

D.Kolev

#4 Мнение от D.Kolev »

ñàìî äà òè êàæà, âèäÿõ â äðóãà òâîÿ òåìà ÷å âúâ ôèëòúðà ñè ïîëçâàë åëåêòðîëèòåí ïîëÿðåí êîíäåíçàòîð. íå ñå ïðàâè òàêà!

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от wassilzaza »

Toва беше несполучлив опит разбрах, че кондензатора трябва да е неполярен( 47 uF 25V пробивно напрежения стигат ли и 6mH индуктивност и според програмата calcoil излиза, че среза е на 300Hz при 12db стръмност )?

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Sylis »

300 хц още си в средите...търси алтернативно решение под 150 хц,ама да знаеш много мед ще иде и загуби големи...мани мани...прави по добре активен преди усилвателя ;)

Аааа и тези 12 дб/окт. не мисля че ще са достатъчни за да отстраниш гласа.Трябва ти 18 или 24 дб/окт.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivo_Hristev »

и аз да добавя че с пасивен няма да стане. Или поне няма да стане това което очакваш.....
Послушай съвета ми: не си губи времето с безсмислени експерименти. Сглоби си 24дб/окт активен филтър с едно усилвателче/китче ТДА7294 и слушай музика.

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от DLS »

wassilzaza написа:Mерси програмата е хубаво, но имам едно питане някой знае ли коя е тази програма за изчисляване на филтри ?

Изображение

Поздрави !!!
X-over pro e pрограмата. Колкото до филтъра прави активен и не се чуди.

Аватар
jeronimo
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от jeronimo »

z filter дава недостатъчно точни резултати доколкото знам(чувал съм да се оплакват някои хора)Само не разбрах защо да не си направи И пасивен филтър.На моето сони суба има и активен и пасивен филтър.Но все пак послушай хората със звездичките.........

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от wassilzaza »

Meрси за отзивите, но с опита и познанията ми ще ми е доста трудно да направя активен, но все пак ако се захвана с него ще ми трябва и едно кит - че( както ме посаветвахте - може би ТДА7093 ) и работата става много дебела пак сабирам парички (които винаги са кът), за някой колонки.( суба за сега остава на заден план първо колонките)

Поздрави !!!

Аватар
jimy
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от jimy »

Здравей и от мен :D
От всичко казано дотук ми става ясно, че ти не си наясно с материята!!
Поздравления, че си решил да си направиш нещо сам. И дано да не е само от финансови съображения. Когато човек иска нещо и го желае истински, с повече упоритост нещата стават. Но при теб има нещо липсващо-някаква минимална база от знания, свободно боравене с понятия, цифри, технически данни и пр. За да стане твоя суб, трябва да попрочетеш малко специализирана литература или да запретнеш ръкави и да "оглозгаш" материалите из форумите на този сайт. Има доста статии, които ще ти изяснят картинката и ще ти спестят много неудачни въпроси. Надявам се си съгласен с мен :?:
Успех!

Аватар
bis
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от bis »

"Проблемът" ти идва от това, че искаш да ползваш пасивен филтър за субуфер. Не че е невъзможно, но се предполага, че честотата на срез ще е по-ниска (до 150-200Hz), та при 8 омов драйвер стойността на бобината (ако не ползваш желязо за нея......а не е препоръчително) ще 12 - 9mH, което никак не е малко ако искаш да имаш ниски активни загуби.
От "твоята" таблица от линка, може да видиш и какви са приблизително стойностите, като количество медна тел, която да ползваш. За да получиш задоволителни резултати , ще имаш стойности от поне 1.5-2кг. използвано количество тел и нагоре на бобина. При средна цена от 20-25лв/кг. излиза дори по-изгодно и лесно предложеното ти решение с активни филтри и интегрални усилватели.
Избора все пак е твой!

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от DLS »

Наи лесното решение е да се ползва активен автомобилен LP филтър,
едно 12v захранване и това е. Цена ~10лв + захранване...

jenko
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#14 Мнение от jenko »

Според мен си направи един активен филтър. Виж този-той е с усилвател, но може да използваш само филтъра [/img]http://cxem.net/sound/amps/amp11.php Аз съм го направил, но още не съм го изпробвал. Когато го пробвам ше пиша.
Поздарви на всички!

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от wassilzaza »

Jenko благодаря чакам отзиви !

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”