Electrostatic speakers

Съобщение
Автор
Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Electrostatic speakers

#1 Мнение от Ivelin Braikov »

Някой, който е чувал или притежавал може ли да сподели мнение? Плюсове, минуси... Чисто любопитство. :roll:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

За кой модел по-точно става дума?

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Ivelin Braikov »

Съвсем общо питам. За който и да е модел. Как звучи, може ли да се съпоставя с динамичните говорители. Кои са им големите недостатъци и предимства?

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от velinski »

недостатъци според мен:

нелинейно АЧХ с осезаем пад при застъпването на нискочестотния динамичен говорител и електростатичния панел - различните производители се борят по различен начин с тоя проблем

електростатичните панели дават ненатурален остър метален отенък на музиката - предпочитам определено хартиената мембрана на фулрейнджа

при електростатичните слушалки този проблем го няма поради малката площ на електростатичните панели и по-малката мощност - най-любим мой модел Stax Omega II, които имах невероятния късмет да притежавам за 1 месец, докато стапанина им беше зад граница :D сравнен с моите слушалки Alessandro, Omega II блестеше с още повече въздух и "динамика на въздуха" :D

за повече информация, както каза Rutcho, питай за конкретен модел, аз лично съм слушал Quad ESL (5-6 сесии) и Martin Logan (веднъж)
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Zmej

#5 Мнение от Zmej »

Друг недостатък - много са насочени. Тук е голямата борба.
Ниски нямат - трябва прекалено голям панел.
Колкото до възпроизвеждането - не знам дали някога елекродинамичните ще могат да ги стигнат. Лекотата на мембраната дава перфектна преходна характеристика. Колкото повече се доближаваш до панела, толкова по-добре ти звучи.

В заключение - всяка конструкция си има предимства и недостатъци. Ако имаш възможност - чуй, и най-добре сам да прецениш.

П.С. Слушал съм Мартин Логан и саморъчно сглобено електростатично панелче. Предполагам, че този, който сглоби навремето панелчето, ще се включи да даде акъл... :lol:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Rumen Suvandjiev »

BaNiTZaKiNG написа:Съвсем общо питам. За който и да е модел. Как звучи, може ли да се съпоставя с динамичните говорители. Кои са им големите недостатъци и предимства?
Няма който и да е модел.
Не можем да обобщаваме съветския "Статик" с Martin Logan или Quad ESL.
Свирят различно. Конструкцията и разположението на панелите са изключително важни.
Тъй като това е отворен тип конструкция, логично е басът да зависи от площта на панела. За да свирят ниско, електростатиците се правят огромни.
Разбира се, много фирми като Martin Logan са се изхитрили и добавят динамичен басов говорител, за да намалят общите размери, но по мое мнение звукът само губи от това. Сравнявал съм CLSII с Aerius на същата фирма и предпочитанията ми са твърдо за чистия електростатик пред хибрида!

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivelin Braikov »

Е сега вече се зарибих. Идеята ми беше за DIY ESLs. Аз самия не съм способен да ги конструирам (опита ми се изчерпва с това да си сменя мустаците и гънките на Амфитона :D [" - Убийте го с камъни..."]), но ако имам подкрепата на някои от вас, които са по-advanced, ще пробвам. Разбира се, първо трябва да чуя такива (защото за тях само съм чел и слушал). После да почета доста...
Има ли привърженици на идеята, или няма особен смисъл? :roll:

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от velinski »

идеята е добра, но трябва да работиш с човек с опит, иначе ще направиш едно голямо нищо

но пък не виждам как човек с опит ще си губи времето с теб (това в кръга на шегата) :)

освен това материалите за панела са си мъка за намиране у нас
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
kabel
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от kabel »

ела до казанлък и ще чуеш мартин логан е единия има дупка от фоерверг ама такъв е живота за нов панел ми искат 1200 паунда а колоната струва 3700 долара иначе ти казаха предимства и недостатъци за баса наистина има какво да се желае с техния динамичен говорител но за това което слушам аз за мен са си супер в средите и високите сега правя 3 проекта и ще ги сложа до тях който минава на гости да сравнява единия е трилентова другия ще бъде с етери най вероятно и тл суб за логаните

Аватар
Ivelin Braikov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Ivelin Braikov »

velinski написа:идеята е добра, но трябва да работиш с човек с опит, иначе ще направиш едно голямо нищо
Да де, и аз това казах. Но се надявам да има повече от един желаещи да помагат... :wink:
velinski написа:освен това материалите за панела са си мъка за намиране у нас
Ми ще си поръчаме от вън тогава. :wink: Хващам се да чета да видим какво ще трябва.. :D

Благодаря на kabel за поканата. Може да се дигна, стига да ми останат 2 поредни дни почивка. :D

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Marian Lozev »

аЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ щети помагам ама си е загубена кауза да знаеш

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”