Съвет
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Съвет
Здравейте,
днес направих следния опит (не помня чия идея беше за контрол на волумето точно пред ОТ-то), като закачих последователно по един резистор 50 ома точно преди колоните. И така нивото ми е достатъчно. Целта ми беше да използвам дака ми пълноценно (ниво сигнал/шум), тъй като нямам атенюатор на усилвателя, и така намалях софтуерно. Намалено до край софтуерно се чува шум. Резултата е фрапантна разлика в положителна посока. Много по "спокоен" звук, ненатварващ. Като най-голям плюс е появата на сцена, преди все едно съм слушал моно, намаше никакво стерео разделяне. Второ- поява на повече детайл. Трето- Промяна в АЧХ (по-малко среди/или/повече ниски-високи). Последното си го обяснявам защо е така, но не съм сигурен дали е положително. Попринцип колоните ми ме дразнеха,средите наделяваха доста над всичко особенно на около 1-1,5К херца. Сега осъзнавам че можеби не знам как звучат реално, защото не съм ги слушал на друг усилвател.
Така осъзнах че ми трябва атенюатор някъде по пътя на сигнала. Въпросът ми е, къде? В интерконекта или преди колоните. Още, това проблемно ли е за усилвателя? Също така немога да си обясня защо такава разлика в стереото?
Системката ми е семпла но си я слушам с кеф, а тя е:
Дак PCM2706 + TDA1543 Николай Христов
-> Gainclone кит на Ивелин Йовчев (въглеродно-композитни резитори, Black Gate в обратната ввръзка, Елна фитриращи, захранване 300ВА +/- 27 фитрирано).
-> Хорни с Визатон ФР10 8 Ома (Даниел Петров).
Поздрави!!!
днес направих следния опит (не помня чия идея беше за контрол на волумето точно пред ОТ-то), като закачих последователно по един резистор 50 ома точно преди колоните. И така нивото ми е достатъчно. Целта ми беше да използвам дака ми пълноценно (ниво сигнал/шум), тъй като нямам атенюатор на усилвателя, и така намалях софтуерно. Намалено до край софтуерно се чува шум. Резултата е фрапантна разлика в положителна посока. Много по "спокоен" звук, ненатварващ. Като най-голям плюс е появата на сцена, преди все едно съм слушал моно, намаше никакво стерео разделяне. Второ- поява на повече детайл. Трето- Промяна в АЧХ (по-малко среди/или/повече ниски-високи). Последното си го обяснявам защо е така, но не съм сигурен дали е положително. Попринцип колоните ми ме дразнеха,средите наделяваха доста над всичко особенно на около 1-1,5К херца. Сега осъзнавам че можеби не знам как звучат реално, защото не съм ги слушал на друг усилвател.
Така осъзнах че ми трябва атенюатор някъде по пътя на сигнала. Въпросът ми е, къде? В интерконекта или преди колоните. Още, това проблемно ли е за усилвателя? Също така немога да си обясня защо такава разлика в стереото?
Системката ми е семпла но си я слушам с кеф, а тя е:
Дак PCM2706 + TDA1543 Николай Христов
-> Gainclone кит на Ивелин Йовчев (въглеродно-композитни резитори, Black Gate в обратната ввръзка, Елна фитриращи, захранване 300ВА +/- 27 фитрирано).
-> Хорни с Визатон ФР10 8 Ома (Даниел Петров).
Поздрави!!!
- Momchil
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Re: Съвет
Сложи един 22к потенциометър на сигнала след дак-а разбира се , и да видим резултата ...
В голям минус ти играе занулителния ( жълто зелен проводник) на захранването при компютъра , ако си с лаптоп препоръчвам директно да го премахнеш . Тия затворени кръгове ще ви уморят !
В голям минус ти играе занулителния ( жълто зелен проводник) на захранването при компютъра , ако си с лаптоп препоръчвам директно да го премахнеш . Тия затворени кръгове ще ви уморят !

- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Контролът непосредствено преди тонколоната се извършва със съгласуващ трансформатор или L-Pad.Konstantin Aleksiev написа:(не помня чия идея беше за контрол на волумето точно пред ОТ-то), като закачих последователно по един резистор 50 ома точно преди колоните.
Това, което ти си направил, се доближава до генератор на ток - напрежението върху товара е в зависомост от импеданса му за дадената честота. Именно затова се получава силно изкривената АЧХ, която незнайно защо ти харесва. В момента имаш голямо затихване на сигнала в цялата област, с изключение на високите и нискоте около резонансната честота на говорителя.
За да бъде затихването линейно, най-просто е да се направи L-pad с два резистора. Кажи ми колко ома е импедансът на говорителите ти и с колко dB искаш да е затихването и ще ти сметна стойностите.
-
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Каква да е атенуацията и къде е въпрос и за мен. Най-удобно е да е преди крайното стъпало, комбинирана с входен селектор. Но пък къде е най-добре? Дали да е потенциометър, галета с резистори или галета с трафове?
П.П. системата ти заслужава по-добри колони!
П.П. системата ти заслужава по-добри колони!
- Momchil
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Румен е прав , но в този случаи мисля ,че има и др. проблем .
Колкото до галетата най-добро е без каквато и да е , малкото зло е с трафове(МНОГО ПРЕЦИЗНИ) и на трето място резистори .
Колкото до галетата най-добро е без каквато и да е , малкото зло е с трафове(МНОГО ПРЕЦИЗНИ) и на трето място резистори .
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Със лаптоп съм,сега пробвах само на батерия пак има същия шум намалено до край. По скоро си мисля за някава мрежова филтрация на Дак-а, сега съм само е един CLC на усилвателя. Това за което ме съветваш е да си откача земята от захранването, така ли?Momchil написа:В голям минус ти играе занулителния ( жълто зелен проводник) на захранването при компютъра , ако си с лаптоп препоръчвам директно да го премахнеш .
П.С. със замасени входове на усилвателя абсолютно никакъв шум.
- Momchil
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Или послушаи съвета на Румен или сложи едно потенциометърче 10 до 50 к преди усилвателчето , ще ти затихне проблема , но все пак незнам какво точно си правил и пак има нещо съмнително .
Не прави никакви филтри ,че само ще събереш всички хармоници на общежитията при теб!
Филтрите на захранването не са толкова проста работа както повечето професори твърдят .
За занулителния проводник е др. въпрос но задължително да се премахне (говоря само за лаптопа , да не махнеш занулявката на контакта ), да бяхме държава да го сложиш а то .....
Поздрави: Момчил
Не прави никакви филтри ,че само ще събереш всички хармоници на общежитията при теб!
Филтрите на захранването не са толкова проста работа както повечето професори твърдят .
За занулителния проводник е др. въпрос но задължително да се премахне (говоря само за лаптопа , да не махнеш занулявката на контакта ), да бяхме държава да го сложиш а то .....
Поздрави: Момчил
-
- чете и пита
- Обратна връзка:
Друг е въпроса че мога да опъна един кабел за земя специялно само за единия контакт, защото съм на първия етаж, няма да е повече от 15тина метра. До терасата ми има ел. табло със една дебела шина за заземление, мога да се вържа за нея.
Ще пробвам и с понтенциометър какво ще стане.
Поздрави!!!
Ще пробвам и с понтенциометър какво ще стане.
Поздрави!!!