Мерси предварително
Стиропор - акустика?
-
Sergo
Стиропор - акустика?
Ясно е за всички, че в малка стая(6х3,5м.) акустината е много кофти и се питам: ако налепя тавана с декоративен стиропор дали ще се намалят стоящите вълни и ще спадне ли бумкането на басите? Някой има ли впечатления?
Мерси предварително
Мерси предварително
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
boris_valkov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Здравейте
Та, до колкото разбирам аз - ако просто налепиш стиропор (особено) по тавана няма да се получи нещо кой-знае колко положително.
Аз в момента разучавам как седят нещата със дифузерите и по-специално DIY
, но за да могат да имат значителен ефект при ниски честоти биха имали твърде големи размери (визирам дълбочина).
Сега съм взел да разучавам теория на числата и по-специално квадратичните остатъци и неостатъци на който се базират Schroeder дифузерите (schroeder quadratic residue diffusors) а също се боря и със primitive root дифузери, като главния ми проблем е че моделите които има описани насам натам са едномерни и съответено полето в което би излъчвал дадения дифузор изглежда като полу-цилиндър, а е възможна и направата на двумерни такива, при които вече става въпрос за част от сфера
като изпълнение много ми допадна това: http://www.rpginc.com/products/skyline/
което се базира именно на primitive root (как е на български?) теорията приложена в две измерения. Материала от който е направен този дифузер е Polystyrene Bustren, който се предлага у нас и е на много прилична цена - 3.12лв/кг. Като един такъв панел тежи около 2 килограма (при размери 60смх60смх17см). Идеята материала да е именно този е че е лесен за употреба и също така предоставя и допълнително поглъщане, от колкото ако се направи от дърво (поне така RPG твърдят).
Ако някой се е занимавал с подобни неща нека пише
п.п. Попадна ми и идеята за поставянето на подобни малки дифузерчета върху отделните 'плоски' части от големия дифузер и съответно да се получи както при фракталите дифузер във дифузера (евентуално още веднъж в дифузера) и по този начин да се увеличи ефективния честотен диапазон (откъм високите).
аа... благодаря на всички изчели това до края
Та, до колкото разбирам аз - ако просто налепиш стиропор (особено) по тавана няма да се получи нещо кой-знае колко положително.
Аз в момента разучавам как седят нещата със дифузерите и по-специално DIY
Сега съм взел да разучавам теория на числата и по-специално квадратичните остатъци и неостатъци на който се базират Schroeder дифузерите (schroeder quadratic residue diffusors) а също се боря и със primitive root дифузери, като главния ми проблем е че моделите които има описани насам натам са едномерни и съответено полето в което би излъчвал дадения дифузор изглежда като полу-цилиндър, а е възможна и направата на двумерни такива, при които вече става въпрос за част от сфера
като изпълнение много ми допадна това: http://www.rpginc.com/products/skyline/
което се базира именно на primitive root (как е на български?) теорията приложена в две измерения. Материала от който е направен този дифузер е Polystyrene Bustren, който се предлага у нас и е на много прилична цена - 3.12лв/кг. Като един такъв панел тежи около 2 килограма (при размери 60смх60смх17см). Идеята материала да е именно този е че е лесен за употреба и също така предоставя и допълнително поглъщане, от колкото ако се направи от дърво (поне така RPG твърдят).
Ако някой се е занимавал с подобни неща нека пише
п.п. Попадна ми и идеята за поставянето на подобни малки дифузерчета върху отделните 'плоски' части от големия дифузер и съответно да се получи както при фракталите дифузер във дифузера (евентуално още веднъж в дифузера) и по този начин да се увеличи ефективния честотен диапазон (откъм високите).
-
ant9
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Изчетох го и то с голям интерес.boris_valkov написа: Материала от който е направен този дифузер е Polystyrene Bustren, който се предлага у нас и е на много прилична цена - 3.12лв/кг.
.............................................................................................
Къде може да се намери въприсният материал?
Какви са размерите на разфасовките?
- DIY
- трупа сериозен опит

- Обратна връзка:
Размера на моята стая е почти същия и наистина акустиката е доста зле. Колоните са ми разположени на дългата страна почти централно.
Старите ми колони бяха с преден басрефлекс и бумкаха доста здраво.
Реших проблема като смених ватата, с която бяха напълени с намачкан вестник. Поиграх си малко и се оказа че най оптимално е запълнения обем да е с една трета по малко от оригиналния. Бумкането изчезна напълно.
А за тавана има гипсокартонени плочи на дупки, ползват се в строителството точно за намаляване на шума и поглъщането на отразени звукови вълни.
Поздрави,
Ангел
Старите ми колони бяха с преден басрефлекс и бумкаха доста здраво.
Реших проблема като смених ватата, с която бяха напълени с намачкан вестник. Поиграх си малко и се оказа че най оптимално е запълнения обем да е с една трета по малко от оригиналния. Бумкането изчезна напълно.
А за тавана има гипсокартонени плочи на дупки, ползват се в строителството точно за намаляване на шума и поглъщането на отразени звукови вълни.
Поздрави,
Ангел
-
Sergo
Благодаря на всички за интересните отговори!
Тези дифузери наистина изглеждат многообещаващо, ако някой вече е разбрал от къде могат да се купят нека казва
А и за вестника информацията е много интересна за мен, поне за първи път чувам за такъв начин за демпфане, ще е интересно да разкажеш повече подробности около този вариант.
Тези дифузери наистина изглеждат многообещаващо, ако някой вече е разбрал от къде могат да се купят нека казва
-
boris_valkov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Ручо, материала се продава на разфасовки от 25кг (+-0.25кг), което е около кубичен метър. Има две фирми които намерих да го предлагат и това са лукойл и металпласт деведжиев (http://metalplast-plastics.com/contacts.htm). Звънях им, но лукойл не вдигнаха, а другите бяха много отзивчиви, което ми хареса
.
Самият полистирен бустрен (известен още като полистирол до колкото разбрах) съществува в няколко различни вида, като най-подходящи звучат два - единия се води expanded, а другия по-здрав, също така има прозрачен и непрозрачен.
/склада на фирмата се намира в драгалевци, материала го има в наличност и човек направо отива там с около 78лв/блок/
В домашни условия може да се реже със нагорещена жица, като четох някъде че сряза се получава още с доближаването на жицата до полистирена, тоест могат да се постигнат идеални срезове. Лепенето също не е проблем - беше спомената употребата на епоксидни лепила, докато за боядисване се използва боя на водна основа.
В най-скоро време се надявам да се справя с модела за подобен дифузер, и да купя първия си такъв блок от полистирен
след което ако продукта е добър с удоволствие бих го предоставил за коментари.
А относно приложението на теорията в две измерения, някой може ли да помага, че и самата теория за квадратичните остатъци не е лека, а съм 10ти клас и макар и в СМГ, още доста математика ми трябва...
Sergo, а за бумкането на басите дифузери с такива размери едва ли ще помогнат достатъчно, но разгледай вариянта за хелмхолцови резонатори в ъглите, поне зад колоните. Има из нета и конкретни DIY проекти, но лично за себе си съм поставил приоритет на дифузерите.
Успех
edit (мой
): току-що забелязах, че може би съм в голяма грешка за плътността на полистирена, попаднаха ми няколко твърде различни стойности, така че трябва да се провери за конкретната форма на материала.
Самият полистирен бустрен (известен още като полистирол до колкото разбрах) съществува в няколко различни вида, като най-подходящи звучат два - единия се води expanded, а другия по-здрав, също така има прозрачен и непрозрачен.
/склада на фирмата се намира в драгалевци, материала го има в наличност и човек направо отива там с около 78лв/блок/
В домашни условия може да се реже със нагорещена жица, като четох някъде че сряза се получава още с доближаването на жицата до полистирена, тоест могат да се постигнат идеални срезове. Лепенето също не е проблем - беше спомената употребата на епоксидни лепила, докато за боядисване се използва боя на водна основа.
В най-скоро време се надявам да се справя с модела за подобен дифузер, и да купя първия си такъв блок от полистирен
А относно приложението на теорията в две измерения, някой може ли да помага, че и самата теория за квадратичните остатъци не е лека, а съм 10ти клас и макар и в СМГ, още доста математика ми трябва...
Sergo, а за бумкането на басите дифузери с такива размери едва ли ще помогнат достатъчно, но разгледай вариянта за хелмхолцови резонатори в ъглите, поне зад колоните. Има из нета и конкретни DIY проекти, но лично за себе си съм поставил приоритет на дифузерите.
Успех
edit (мой
Последно промяна от boris_valkov на Чет Сеп 29, 2005 1:01 am, променено общо 1 път.
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- полистирен и полистирол не е едно и също; най-малкото единия не се напада от гризачиboris_valkov написа:... полистирен бустрен (известен още като полистирол..
- respect ! ... повече хора като тебе трябват... а съм 10ти клас и макар и в СМГ..
- насочи се към метода на крайните елементи (finite elements) ... aко сегa започнеш, няма да съжаляваш след години ... не само за аудио-приложенията му]...квадратичните остатъци ..

-
boris_valkov
- има известен опит

- Обратна връзка:
Относно полистирена - това което търсех беше polystyrene bustren, а когато звъннах в софийския представител на Деведжиев (Ниен се казва тукашната фирма) ме попитаха дали търся полистирол, аз им казах "не. търся полистирен и на сайта ви пише че имате", жената попита шефа и той каза че било същото. Току-що погледнах и в уикипедия и там пише така.
Може би този който го харесват гризачите е някоя от различните форми на материала...
В страниците на лукойл има по-подробни характеристики на всичките видове, но аз твърде малко полезна информация извадих от тях
http://www.lukoil.bg/e/2_compl-polim.htm
А за метода на крайните елементи звучи много примамливо, особено като гледам какви приложения имат... ще го имам предвид.
А как да се приложат едномерните модели в двете измерения, че те квадратичните остатъци са си готини, ама дифузията като физично явление е още по-тежка, а нямам търпение да налепя първите дифузери и да замеря RT60 и каквото успея, пък и как "стените ще 'изчезнат' и ще съм с още крачка по-близо до концертната зала"
Може би този който го харесват гризачите е някоя от различните форми на материала...
В страниците на лукойл има по-подробни характеристики на всичките видове, но аз твърде малко полезна информация извадих от тях
http://www.lukoil.bg/e/2_compl-polim.htm
Благодаря- respect ! ... повече хора като тебе трябват
А за метода на крайните елементи звучи много примамливо, особено като гледам какви приложения имат... ще го имам предвид.
А как да се приложат едномерните модели в двете измерения, че те квадратичните остатъци са си готини, ама дифузията като физично явление е още по-тежка, а нямам търпение да налепя първите дифузери и да замеря RT60 и каквото успея, пък и как "стените ще 'изчезнат' и ще съм с още крачка по-близо до концертната зала"
-
Sergo
За мен темата се получи доста интересна! Акустичната обработка на помещението е не по-малко важна от качеството на самата апаратура! При мен колоните са разположени на дългата страна на стаята а мястото за слушане е на срещуположната стена така, че се доближавам доста до стената. Разтоянието е малко и зоната на добрия стерево ефект е много плитка. Направих множество проби с поставяне на възглавници и други звукопоглъщащи материали на стената зад мен при което зоната на стереоефекта значително се увеличи и яснотата на звука се подобри в пъти. Предполагам, че с използването на такива декоративни дифузори като акустичен екран на не голяма площ точно зад мястото за слушане ще разшири ефективния обем на стаята и от акустична гледна точка нещата ще заспят 
-
Svetoslav Kalqshev
- има опит

- Обратна връзка:
" Стените- една трета от помещението(тази която е зад колоните)трябва да поглъща звука(примерно дебели завеси),втората трета(пред колоните кадето попада първата отразена вълна-намира се с огледало)тук звка трябва да се разсейва(не поглъща,не отразява)вършат работа и кори за яица,третата част(тук са разположени слушателите) звука трябва да се отразява(релефни тапети примерно,но не гола стена),задната стена също трябва да поглъшта,но с нисък коефицент на поглъщане(някакво пано)... "