Как се свързва FM антена?

Съобщение
Автор
Svet

Как се свързва FM антена?

#1 Мнение от Svet »

Имам нужда от малко помощ за свързването на УКВ-антена към тунер.
Инструкцията е да се свърже с коаксиален кабел и F-конектор. Проблемът е, че когато свържа конектора към антената, оплетката на коаксиалния кабел се свързва със стрелата (носещия профил) на антената, а вътрешното жило на кабела - с вибратора (една от 3-те вертикални пръчки), но тези два елемента са завити един за друг и на практика закъсявам кабела.
Това предизвиква сериозен брум в колоните ми.
Ще опитам по-късно да сложа и снимка със схемата на антената.
Ако имате някакви съвети за свързването, предварително благодаря.

Svet

#2 Мнение от Svet »

Това е некролога който получих с антената :)

Изображение

Тънкия кабел е свързан към средната пръчка и към F-конектора. Корпуса на F-конектора е свързан с хоризонталната стрела.

Аватар
Nikolay Savov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Как се свързва FM антена?

#3 Мнение от Nikolay Savov »

:pm :smt082 [smilie=to funny.gif]
Начинът да живееш е да не правиш нищо, действайки, а да правиш всичко, бидейки. Лао Дзъ

Svet

#4 Мнение от Svet »

Преблагодарен за помощта ти, Николай!

Аватар
Nikolay Savov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

:)

#5 Мнение от Nikolay Savov »

Няма нищо ,аз пък ти благодаря за това че ме разсмя с този некролог :smt038
Начинът да живееш е да не правиш нищо, действайки, а да правиш всичко, бидейки. Лао Дзъ

Svet

#6 Мнение от Svet »

А някой наистина може ли да помогне?
Аз ли нещо бъркам или антената е умряла наистина още на етап проект и некролога е истински?

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Stefan Stefanov »

По постоянен ток може и да е накъсо, но по висока честота не е!
Брумът със сигурност не е от закъсяването.
По-скоро масата на кабела (или антената) я свързваш галванично с някакъв неизвестан потенциал.
Последно промяна от Stefan Stefanov на Пет Юни 27, 2008 7:04 pm, променено общо 1 път.

Svet

#9 Мнение от Svet »

Мдаaa, явно ще трябва да си правя нова FM-антена сам.
Поначетох се днес и нза ягита и за кво ли не :)

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Goro »

Средния елемент се нарича - вибратор, дългия - рефлектор, а късия - директор. Антената прилича на несиметрична - тип уда яги с вертикална поляризация. На око ми е трудно да преценя дали е оразмерена правилно. F- конектора не се използва за радио, но това не е причната за брума. За съжаление повечето от продаваните антени не се измерват, защото това е трудно, а се конструират теоритично или чрез съмнителни симулаций. Изтеглете си книгата на Родхамил от QRZ.RU и си направете антена.
五郎

a_panov

#12 Мнение от a_panov »

Goro написа:Средния елемент се нарича - вибратор, дългия - рефлектор, а късия - директор. Антената прилича на несиметрична - тип уда яги с вертикална поляризация. На око ми е трудно да преценя дали е оразмерена правилно. F- конектора не се използва за радио, но това не е причната за брума. За съжаление повечето от продаваните антени не се измерват, защото това е трудно, а се конструират теоритично или чрез съмнителни симулаций. Изтеглете си книгата на Родхамил от QRZ.RU и си направете антена.
Много правилно!!! Уда Яги с вертикална порялицазия...

Аз бих предложил да опита човека който има проблем с FM приемането да опита да си направи не Яги а "квадрат". Ето тука статия как се прави квадрат за FM честоти:
www.wryr.org/Antenna_instructions.pdf
Даже в ПиДиЕф-а е изчислен квадрата за двата диапазона на FM-a 88-92 и 88-108 мандахерца.

Ако искаш да правиш дипол ето:
http://www.weru.org/reception.html
http://www.willus.com/author/antenna.shtml
http://www.kgnu.org/ht/helpfm.html
от трите статии трябва да си сглобите ваше мнение за дипола...

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Stefan Stefanov »

Според мен, така и така антената е купена, трябва да се пробва да се получи максималното от нея.
Други антени е разумно да се правят чак след като се разбере, че тази не става!
Защо си мислите, че човек, който не може да си свърже купена антена ще успее да си направи сам друга?

a_panov

#14 Мнение от a_panov »

Stefan Stefanov написа:Според мен, така и така антената е купена, трябва да се пробва да се получи максималното от нея.
Други антени е разумно да се правят чак след като се разбере, че тази не става!
Съгласен съм с тебе, нека да се опита да преправи нещо по тая антена. Може да се окаже че трябва да се прави съгласуване на антената с входа на приемника ако е различен от 75 ома. В некролога пише че антената се замасява! Ако не стане с тая антена, антените които съм дал се правят с две клечки от храстите, тиксо и кабел
Stefan Stefanov написа:Защо си мислите, че човек, който не може да си свърже купена антена ще успее да си направи сам друга?
Много силни думи. Аз не бих се изразил така за човек който не познавам. Даже и да го познавах не бих го казал така. Човека Svet може да е хирург - гръдна хирургия и половината хора от тоя форум да не са виждали толкова книги колкото той е изчел.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Как се свързва FM антена?

#15 Мнение от Stefan Stefanov »

[quote:c318e23291="Svet"]Имам нужда от малко помощ за свързването на УКВ-антена към тунер.
[/quote:c318e23291]

Ето защо така мисля!
А ти защо мислиш че хирург ще успее с антена?

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”