измерване на параметрите на електролитни кондензатори
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
измерване на параметрите на електролитни кондензатори
Вчера купих от Дейзи кондензатори Rubycon 3300 микрофарада / 50 Волта за смешната цена от 1,38 лв./бр. Като ги разгледах в къщи се оказа че явно не са съхранявани като хората, защото единият е оплескан с нещо, а другият е леко натиснат и сплеснат от едната страна. Понеже си спомням че някой разнасяше едни кондензатори на срещата, а друг рече че ще ги мери, кажете сега как ги мерите тез кондензатори ( имам предвид капацитет, утечка, изолационно съпротивление.... ) ?
P.S. най лесно е с мултицета, ама дали е най-обективно?
P.P.S. заредих ги до 14,5 волта и след половин час вече напрежението им е 3,8
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
За капацитет - трудно ще измериш с любителски или полулюбителски уред толкова голям капацитет пък и не виждам нужда се прави. Сега дали е 2900 или 3700uF - голям праз - все ще е в рамките на нормалното
Утечката аз лично я меря с мултицет включен на 2k R - незнам колко точен метод е това, но ми върши работа.
Изолационното съпротивление трябва да е според спецификациите на кондензатора - изтегли му pdf-а на моделната линия от нета и там пише. Също не виждам смисъл защо да се мери.
Щом работят, си ги ползвай със здраве, за такива пари още повече
Кой модел на Rubycon са опропо?
Утечката аз лично я меря с мултицет включен на 2k R - незнам колко точен метод е това, но ми върши работа.
Изолационното съпротивление трябва да е според спецификациите на кондензатора - изтегли му pdf-а на моделната линия от нета и там пише. Също не виждам смисъл защо да се мери.
Щом работят, си ги ползвай със здраве, за такива пари още повече
Кой модел на Rubycon са опропо?
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: измерване на параметрите на електролитни кондензатори
Ами изолационното съпротивление и утечката всъщност не са ли свързани ? ... Значи изолационното съпротивление би могло да се се измери като паразитен параметър - паралелно свързано съпротивление. Т.е. би трябвало да може да се измери някакси по някой от методите , след протичане на преходните процеси разбира се . За капацитета си спомням че мерихме на електролитни кондензатори по миналата година в МЕИDemon написа:Вчера купих от Дейзи кондензатори Rubycon 3300 микрофарада / 50 Волта за смешната цена от 1,38 лв./бр. Като ги разгледах в къщи се оказа че явно не са съхранявани като хората, защото единият е оплескан с нещо, а другият е леко натиснат и сплеснат от едната страна. Понеже си спомням че някой разнасяше едни кондензатори на срещата, а друг рече че ще ги мери, кажете сега как ги мерите тез кондензатори ( имам предвид капацитет, утечка, изолационно съпротивление.... ) ?
1.Зареждаш кондензатора до някакво си напрежение (известно)
2.Паралелно на кондензатора вързваш резистор с някаква си стойност (пак известна).
3.Смяташ си преходния процес (теоретично) и си определяш след колко време напрежението трябва да е стигнало едисикаква стойност
при разряда прз резистора....
4.Имаш си и някакъв хронометър.....
В момента не мога да ти сметна точно при какво напрежение и съпротивление да става измерването щото пак си забравих елката но за довечера може и да съм обмислил постановката
За такива големи стойности на капацитета би следвало да се получи що годе точно по тоя метод
Поздрави !!
-
audioman
Никоя! Знам ги тия, аз преди време ги купувах за 70-80 стотинки. Това не е Rubycon! Истинските изглеждат доста по-гъзарски и добре произведени, тия, които си купил, са като дялани с теслата
YK е серията иначе - за обща употреба /дали пък не беше 105-градусовата YXK???/
А пък защо са им на Дейзи маркови части???
Съвет - по-добре разчитай на далеч по-истинските HITANO.
Мерене - много обективен тест е да ги вържеш като филтрови капацитети във вторичната страна на някой импулсен преобразувател, натовари изхода с 1-2 Ампера и гледай със скоп. Ако са истински, ще имаш не повече от 100 миливолта пулсации на кондензатора, ако е над 0.2-0.6 Волта - забрави да има каквото и да е истинско в тях. Говоря за еднотактен обратен преобразувател, например от ДВД
, телевизор, монитор.....
А пък защо са им на Дейзи маркови части???
Съвет - по-добре разчитай на далеч по-истинските HITANO.
Мерене - много обективен тест е да ги вържеш като филтрови капацитети във вторичната страна на някой импулсен преобразувател, натовари изхода с 1-2 Ампера и гледай със скоп. Ако са истински, ще имаш не повече от 100 миливолта пулсации на кондензатора, ако е над 0.2-0.6 Волта - забрави да има каквото и да е истинско в тях. Говоря за еднотактен обратен преобразувател, например от ДВД
-
audioman
Саморазряд и утечка
Относно саморазряда:
В моя амп например като го оставя изключен, капацитетите могат да изкарат поне 1-2 седмици /не знам колко по-точно
/ , преди да паднат до 50-60% от това, което са били.
Така оставях и едни ЕЛНИ някога за един ден, падаха на >70-80 % от първоначалното напрежение.
Аз имам маркови електролити тука, но скоро не съм правил такива експерименти. Идеята е добра
В моя амп например като го оставя изключен, капацитетите могат да изкарат поне 1-2 седмици /не знам колко по-точно
Така оставях и едни ЕЛНИ някога за един ден, падаха на >70-80 % от първоначалното напрежение.
Аз имам маркови електролити тука, но скоро не съм правил такива експерименти. Идеята е добра
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
Nikolay_Hristov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Еми това е ... Работил съм директно по методиката по класическия метод за анализ на преходни процеси във верига от първи ред ...
Важни условия за що годе точнно измерване са:
1.Времето да е достатъчно голямо за да се намали грешката от неточността на опериращия с хронометъра.
2.Съпротивлението да е много по малко от паразитното на кондензатора , което е в паралел (изолационното)
Същата постановка може да се ползва и за измерване на изолационното съпротивление при вече известен капацитет и по същата формулка
Поздрави !!
-
audioman
-
audioman
Хитано
МТ1 ООД продава /внася HITANO, Младост 1 бл. 30, близо до 4-ти км., в локалното на Цариградско
Хитано не ги обичам много, но капацитетите са истински /тайвански/ а импулсните елементи се държат много добре! При всеки случай са доста по-добри и надеждни от Дейзовските
Хитано не ги обичам много, но капацитетите са истински /тайвански/ а импулсните елементи се държат много добре! При всеки случай са доста по-добри и надеждни от Дейзовските
-
detronik
привърженик на Хитано
ползвал съм Хитано като разделителни - не бива, но виж, за филтрация съм много доволен. Случвало се е да ми изпука стабилизатор, а наизхода му има хитано на 25в. Работи си на 35 и дори не грее
Също съм съгласен и с твърдението че капацитета е истински. Монтирал съм хитано да РС дъна, монитори и къде ли не - без грешка! И най-важното съотношение цена-качество, ами...добре е. При мен идват на 1.40 лв. 4700/35. Мисля че е добре.