измерване на параметрите на електролитни кондензатори

Съобщение
Автор
Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

измерване на параметрите на електролитни кондензатори

#1 Мнение от Ivo_Hristev »

Вчера купих от Дейзи кондензатори Rubycon 3300 микрофарада / 50 Волта за смешната цена от 1,38 лв./бр. Като ги разгледах в къщи се оказа че явно не са съхранявани като хората, защото единият е оплескан с нещо, а другият е леко натиснат и сплеснат от едната страна. Понеже си спомням че някой разнасяше едни кондензатори на срещата, а друг рече че ще ги мери, кажете сега как ги мерите тез кондензатори ( имам предвид капацитет, утечка, изолационно съпротивление.... ) ?
P.S. най лесно е с мултицета, ама дали е най-обективно?
P.P.S. заредих ги до 14,5 волта и след половин час вече напрежението им е 3,8

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

За капацитет - трудно ще измериш с любителски или полулюбителски уред толкова голям капацитет пък и не виждам нужда се прави. Сега дали е 2900 или 3700uF - голям праз - все ще е в рамките на нормалното :D

Утечката аз лично я меря с мултицет включен на 2k R - незнам колко точен метод е това, но ми върши работа.

Изолационното съпротивление трябва да е според спецификациите на кондензатора - изтегли му pdf-а на моделната линия от нета и там пише. Също не виждам смисъл защо да се мери.

Щом работят, си ги ползвай със здраве, за такива пари още повече :D

Кой модел на Rubycon са опропо?
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: измерване на параметрите на електролитни кондензатори

#3 Мнение от Nikolay_Hristov »

Demon написа:Вчера купих от Дейзи кондензатори Rubycon 3300 микрофарада / 50 Волта за смешната цена от 1,38 лв./бр. Като ги разгледах в къщи се оказа че явно не са съхранявани като хората, защото единият е оплескан с нещо, а другият е леко натиснат и сплеснат от едната страна. Понеже си спомням че някой разнасяше едни кондензатори на срещата, а друг рече че ще ги мери, кажете сега как ги мерите тез кондензатори ( имам предвид капацитет, утечка, изолационно съпротивление.... ) ?
P.S. най лесно е с мултицета, ама дали е най-обективно?
P.P.S. заредих ги до 14,5 волта и след половин час вече напрежението им е 3,8
Ами изолационното съпротивление и утечката всъщност не са ли свързани ? ... Значи изолационното съпротивление би могло да се се измери като паразитен параметър - паралелно свързано съпротивление. Т.е. би трябвало да може да се измери някакси по някой от методите , след протичане на преходните процеси разбира се . За капацитета си спомням че мерихме на електролитни кондензатори по миналата година в МЕИ :D Значи ... идеята е следната:
1.Зареждаш кондензатора до някакво си напрежение (известно)
2.Паралелно на кондензатора вързваш резистор с някаква си стойност (пак известна).
3.Смяташ си преходния процес (теоретично) и си определяш след колко време напрежението трябва да е стигнало едисикаква стойност
при разряда прз резистора....
4.Имаш си и някакъв хронометър.....

В момента не мога да ти сметна точно при какво напрежение и съпротивление да става измерването щото пак си забравих елката но за довечера може и да съм обмислил постановката :D
За такива големи стойности на капацитета би следвало да се получи що годе точно по тоя метод :) само че към проводимостта на резистора в паралел се прибавя и утечката и ... които можеш да изолираш като проведе6 същия опит и без известния резистор в паралел :D По подробно ще опиша довечера , ако имам време :D
Поздрави !!

audioman

#4 Мнение от audioman »

Никоя! Знам ги тия, аз преди време ги купувах за 70-80 стотинки. Това не е Rubycon! Истинските изглеждат доста по-гъзарски и добре произведени, тия, които си купил, са като дялани с теслата 8) YK е серията иначе - за обща употреба /дали пък не беше 105-градусовата YXK???/
А пък защо са им на Дейзи маркови части???
Съвет - по-добре разчитай на далеч по-истинските HITANO.
Мерене - много обективен тест е да ги вържеш като филтрови капацитети във вторичната страна на някой импулсен преобразувател, натовари изхода с 1-2 Ампера и гледай със скоп. Ако са истински, ще имаш не повече от 100 миливолта пулсации на кондензатора, ако е над 0.2-0.6 Волта - забрави да има каквото и да е истинско в тях. Говоря за еднотактен обратен преобразувател, например от ДВД :) , телевизор, монитор.....

audioman

Саморазряд и утечка

#5 Мнение от audioman »

Относно саморазряда:
В моя амп например като го оставя изключен, капацитетите могат да изкарат поне 1-2 седмици /не знам колко по-точно 8) / , преди да паднат до 50-60% от това, което са били.
Така оставях и едни ЕЛНИ някога за един ден, падаха на >70-80 % от първоначалното напрежение.
Аз имам маркови електролити тука, но скоро не съм правил такива експерименти. Идеята е добра ;)

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivo_Hristev »

Току що единия се взриви на 1/2 номинално напрежение......... добре че не ма уби :lol: :lol:
инак за XYK.

Извод: ОТ ДЕЙЗИ КОНДЕНЗАТОРИ - НИКОГАШ!!!

Калояне, я кажи от где да си закупя Хитановци (3300/50)?

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Ivo_Hristev »

Интересното е че им мерих изолационнтото с мултицета и измерих 1 мегаом, утечка не можах да хвана с мултицета ( на обхват 2мА ). и все пак се взриви. мамка му изглежда като изстрелян патрон :lol:

Nikolay_Hristov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Nikolay_Hristov »

Изображение

Еми това е ... Работил съм директно по методиката по класическия метод за анализ на преходни процеси във верига от първи ред ...

Важни условия за що годе точнно измерване са:
1.Времето да е достатъчно голямо за да се намали грешката от неточността на опериращия с хронометъра.
2.Съпротивлението да е много по малко от паразитното на кондензатора , което е в паралел (изолационното)

Същата постановка може да се ползва и за измерване на изолационното съпротивление при вече известен капацитет и по същата формулка :)

Поздрави !! :D :D :D

audioman

#9 Мнение от audioman »

Да, и аз така съм мерил големи капацитети.
Иначе моите явно бяха по-добри, защото все още не са гърмяли в моя прост Гейнклон на +/-33 Волта /в паралел имат едни Panasonic :D

audioman

Хитано

#10 Мнение от audioman »

МТ1 ООД продава /внася HITANO, Младост 1 бл. 30, близо до 4-ти км., в локалното на Цариградско
Хитано не ги обичам много, но капацитетите са истински /тайвански/ а импулсните елементи се държат много добре! При всеки случай са доста по-добри и надеждни от Дейзовските

detronik

привърженик на Хитано

#11 Мнение от detronik »

ползвал съм Хитано като разделителни - не бива, но виж, за филтрация съм много доволен. Случвало се е да ми изпука стабилизатор, а наизхода му има хитано на 25в. Работи си на 35 и дори не грее :lol: Също съм съгласен и с твърдението че капацитета е истински. Монтирал съм хитано да РС дъна, монитори и къде ли не - без грешка! И най-важното съотношение цена-качество, ами...добре е. При мен идват на 1.40 лв. 4700/35. Мисля че е добре.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”