Как се свързват кондензатори ?
Как се свързват кондензатори ?
Искам да получа кондензатор с капацитет от 50 микрофарада.
Взел съм два по 100 и съм ги свързал последователно.
Въпроса ми е плюсовете ли се свързват заедно,така че да останат от двата края минусите свободни , или обратното.
И ... кондензаторите са по 16 волта ще издаржат ли на 30 вата,от усилвателя?
(Става въпрос за най- прост филтър....)
Взел съм два по 100 и съм ги свързал последователно.
Въпроса ми е плюсовете ли се свързват заедно,така че да останат от двата края минусите свободни , или обратното.
И ... кондензаторите са по 16 волта ще издаржат ли на 30 вата,от усилвателя?
(Става въпрос за най- прост филтър....)
-
- има опит
- Обратна връзка:
МЕРСИ ...
мерси се пак , но за съжаление нямам време да карам каквито и да било курсове.. 

-
- има опит
- Обратна връзка:
.....
Време нямам,това не ми е работата, нито пък кои знае какво хоби.
Монтирам си музика в колата..., смея да твърдя ,че сглобих за мойте виждания доста добър сух бухал . Да не кажа революционен хиххии
Шегувам,се но пък с два баса от по 30 вата и кутия 57 литра ,цялата кола се тресе, захранван от касетофон
...този ефект с толкова ниска честота,неможа да го постигне приятел с говорител от типа на 30см. и усилвател от 100 вата реална мощност.
Та стига спам.....
Ако някои иска да ми отговори на въпроса мерси предварително..
п.с. Между другото ако ви кажа какви са говорителите ще паднете.Или поне повечето хора така реагираха:)
Бг говорители 160 мм. със сменена мембрана ( не от мен рабира се)
ноо на -3 дб свалят 43 хц
Неискам да обидя никои, уважавам хората които със собсвени усилия за сглобили или направили нещо.
Монтирам си музика в колата..., смея да твърдя ,че сглобих за мойте виждания доста добър сух бухал . Да не кажа революционен хиххии
Шегувам,се но пък с два баса от по 30 вата и кутия 57 литра ,цялата кола се тресе, захранван от касетофон

Та стига спам.....
п.с. Между другото ако ви кажа какви са говорителите ще паднете.Или поне повечето хора така реагираха:)
Бг говорители 160 мм. със сменена мембрана ( не от мен рабира се)

Неискам да обидя никои, уважавам хората които със собсвени усилия за сглобили или направили нещо.

-
- има опит
- Обратна връзка:
Re: .....
След въпроса ти за кондензаторите смяташ ли, че някои ще повярва на приказките ти сега?!? А изрази като "...се тресе",ох!novator написа:Време нямам,това не ми е работата, нито пък кои знае какво хоби.
Шегувам,се но пък с два баса от по 30 вата и кутия 57 литра ,цялата кола се тресе, захранван от касетофон...този ефект с толкова ниска честота,неможа да го постигне приятел с говорител от типа на 30см. и усилвател от 100 вата реална мощност.
Та стига спам.....
Бг говорители 160 мм. със сменена мембрана ( не от мен рабира се)ноо на -3 дб свалят 43 хц
![]()

За кондензаторите ти сега, ами нито едното нито другото свързване в твоя случай - я си наръгаи батериите на дистанционното една до друга, без да обръщаш едната и бачкаи така с него! За последователно свързване чувал ли си, сигурно да щом правиш такива хубави колони и ги мериш после

- 100
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
100
Няма голяма разлика, дали ще свържеш минусите или плюсовете (поне аз не съм забелязал), но някъде пишеше, че се връзват плюсовете. По-важното е, че работното напрежение на всеки от двата кондензатора трябва да бъде поне два пъти по-голямо от ефективната стойност на напрежението на изхода на усилвателя (за кондензаторите са важни върховите стойности, а и през половината период кондензатора работи обратно свързан и изолиращия окисен слой се разгражда). Освин това е добре паралелно на групата от двата последователни кондензатора да се върже един неполярен с малка стойност-около един микрофарад. От практиката е установено, че повишава надеждността.
.....
Да и аз така четох,че се връзват плюсовете!
А на колегата с последователното свързване .....
Как съм видял.... херците...
ами програмата се казва бас бокс про
сега съм на работа , утре ще ти напиша параметрите сложи им 57 литра обем
на говорителите..... , мериха ми ги в меито параметрите ...
И провери дали лъжа или не .
И точно защото съм се "ровил" тук и знам отношението .... затова и написах .. няма да повярвате.Много добре знам,че повечето са боклуци...имам едни 60 вата 8 ома 200 мм български , дето мерих ги правих... от тях не излиза нищо.И като се увеличат дранчът звески ..
А целта ми на свързването е кондензаторите да се превърнат в такива без полярност...
edit: Ето и параметрите
Qts 0,550
Vas 15,60
Fs 60 hz
Qms 3,040
Qes 0,670
spl 89,05
Pe 30 w
Сложи 57 литра обем и порта на 54 херца
Само мир.. сайта ми харесва и искам да влизам пак
А на колегата с последователното свързване .....

ами програмата се казва бас бокс про

И точно защото съм се "ровил" тук и знам отношението .... затова и написах .. няма да повярвате.Много добре знам,че повечето са боклуци...имам едни 60 вата 8 ома 200 мм български , дето мерих ги правих... от тях не излиза нищо.И като се увеличат дранчът звески ..
А целта ми на свързването е кондензаторите да се превърнат в такива без полярност...

Qts 0,550
Vas 15,60
Fs 60 hz
Qms 3,040
Qes 0,670
spl 89,05
Pe 30 w

- oceanman
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Някой от нас са свикнали да слушат музика а не кое как се "тресе" и "дрънчи"...
А сега сериозно.
Просто е изумително ако параметрите си съвпадат. Ако не-правилното е да са в отделни обеми...
Програмите са верни при условие,че параметрите на говорителите са верни...
И като гледам...този обем е зверски голям за тези говорители.Ще има големи групови закъснения и неконтролиран ход...басрефлекса не е препоръчителен...Затворен обем става...Програмата е добра,да,но ти в случая си се поблазнил от "правилния" ход на АЧХ. Но това е доста грешен подход...Големият и неоптимален обем "забявя","омекотява" и "размазва" баса...Съжалявам,че сега нямам програма под ръка...Но ми се струва,че оптимума за затворен обем ще бъде далече по-малък...нека колегите да кажат...

А сега сериозно.

Програмите са верни при условие,че параметрите на говорителите са верни...
И като гледам...този обем е зверски голям за тези говорители.Ще има големи групови закъснения и неконтролиран ход...басрефлекса не е препоръчителен...Затворен обем става...Програмата е добра,да,но ти в случая си се поблазнил от "правилния" ход на АЧХ. Но това е доста грешен подход...Големият и неоптимален обем "забявя","омекотява" и "размазва" баса...Съжалявам,че сега нямам програма под ръка...Но ми се струва,че оптимума за затворен обем ще бъде далече по-малък...нека колегите да кажат...
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
кондензатори
Свързани последователно се получава 50 мкф, без значение на поляритета. Ако са свързани еднопосочно(+ със -) могат да издържат напрежение 32 волта. При противопосочно свързване (+ със + или - със -), издържат само 16 волта. Чрез последното свързване се получават т.н. неполярни електролитни кондензатори, които изобщо не са за препоръчване. Въпреки това се ползват такива кондензатори, дори във фабрични колони. При 30 вата и 4 или 8 ома, ще издържат известно време, докато изсъхнат или някой пробие, защото единия винаги е обратно поляризиран (ако на изхода няма постоянна съставна). В случай, че на изхода има постоянна съставна - няма проблем и се свързват еднопосочно. Но електролитните кондензатори не са подходящи за прехвърляне на честоти над няколкостотин херца.
Последно промяна от Goro на Сря Ное 02, 2005 2:02 pm, променено общо 1 път.
- 100
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
100
Прав си, Горо, за това, че електролитните кондензатори не са подходящи за по-високи честоти, но такива стойности не се ползват за филтрите на високочестотни високоговорители. И иначе си прав, че въобще не са за филтри, но като се търси ниска цена (още повече при БГ високоговорители), стават.
Re: .....
По тези параметри и щом е за суб за кола-обем колкото Vas или малко по-малък При това настройката на фазоинвертора няма да може да слезе под 45 Hz а това означава голям ход на мембраната за честоти под настройката.На 160 мм говорител Xmax едва ли (дори и след преработване в меиnovator написа:Да и аз така четох,че се връзват плюсовете!
А на колегата с последователното свързване .....![]()
ами програмата се казва бас бокс про![]()
Qts 0,550
Vas 15,60
Fs 60 hz
Qms 3,040
Qes 0,670
spl 89,05
Pe 30 w

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Параметрите които си постнал тук са недостатъчни за проектирането на
кутия за този говорител - най-малкото ти трябва Re, а и не само него .
Въпреки високия си резонанс, системата може да слезе на сравнително
ниска долна граница, но хода ще е доста голям и няма да може да се
използва пълната мощност на говорителя
кутия за този говорител - най-малкото ти трябва Re, а и не само него .
Въпреки високия си резонанс, системата може да слезе на сравнително
ниска долна граница, но хода ще е доста голям и няма да може да се
използва пълната мощност на говорителя

хехехеххехех
Ще се направя ,че последното не съм го прочел.
Пич тоя говорител струва не по малко от 150 лева.
http://www.avitel-bg.com/
е да де ама тея говорителчета струват по 16лв.
и са захранени без допълнителен усилвател.
Незнам защо въобще ми даваш пример с подобни говорители.
Се едно да кажа пежо не е хубава кола,защото има мерцедес който е по добър
То от едни кондензатори до къде се стигна...
Просто споменах какво съм направил, ясно ми е че няма нищо общо с музиката "за ценители". Претендирах за евтина музика, не за супер мощен и дълбок бас

Пак казвам аз не съм производител, и не претендирам ,че съм разбирач,това не ми е и хоби даже. Просто се очудих ,че бг говорители могат даже и да свирят
Пък вие вместо да ми се карате, обяснете къде съм сбъркал..при изчисленията според вас.Така за следващият път ще знам
Пич тоя говорител струва не по малко от 150 лева.
http://www.avitel-bg.com/
е да де ама тея говорителчета струват по 16лв.

Незнам защо въобще ми даваш пример с подобни говорители.
Се едно да кажа пежо не е хубава кола,защото има мерцедес който е по добър

То от едни кондензатори до къде се стигна...

Просто споменах какво съм направил, ясно ми е че няма нищо общо с музиката "за ценители". Претендирах за евтина музика, не за супер мощен и дълбок бас

Пак казвам аз не съм производител, и не претендирам ,че съм разбирач,това не ми е и хоби даже. Просто се очудих ,че бг говорители могат даже и да свирят

Пък вие вместо да ми се карате, обяснете къде съм сбъркал..при изчисленията според вас.Така за следващият път ще знам