Какъв ред на филтри да избера?

Съобщение
Автор
Sergo

Какъв ред на филтри да избера?

#1 Мнение от Sergo »

Става въпрос за трилентова колона с говорители:
бас: Visaton W250S-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_19.html
средночестотни: W130S-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/ ... _1_18.html
високочестотни: DT94-8Ohm http://www.visaton.com/english/artikel/art_170.html

Тъй като има много вариянти а аз нямам опит с направата на тонколони и съм изправен пред проблема как да комбинирам филтрите. Дали баса да го срежа от 1-ри ред или от 2-ви, средните отдолу 1-ви или 2-ри, отгоре пак от 1-ви или от 2-ри, същото и за високите.

Не се плаша то трудностите по настройката на филтрите, но не знам коя комбинация ще даде най-качествен звук и с коя да се захвана.

Благодаря предварително!

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Daniel Petrov »

Най добре е да използваш филтри от първи ред,но преполагам,че нито за средночестотния нито за високочестотния ще е удачно да го режеш с първи ред отдолу.
Трябва да се уточнят разделителните честоти и да се експериментира с различни филтри. И да се слуша.
Това е...
Или търси проект в нета(трудна работа да има) с тия говорители и виж как са го направили.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Ivo_Hristev »

боя се че бат Данчо е прав - еднозначен отговор на този въпрос няма.
Това не значи че трябва да се отказваш - напротив експеримента му е майката :lol: Проблемът при теб е че си се метнал на 3 лентово тяло и там ще падне експериментиране.
Аз лично бих опитал последователен филтър от първи ред за бас-среда. Само не избирай честотата на среза твърде ниско - ще ти трябва голяма индуктивност, а това значи голямо съпротивление на намотката ( демек ще скапеш Qt на говорителя ). Последното ти го казвам от опит и ти препоръчвам да се вслушаш в съвета ми. Нагоре вече 2-ри ред. Там нещата са доста мътни. Можеш да пробваш със симулации, апосле на слух. За симулациите ти препоръчвам да видиш в downloads таблицата за смятане на двулентови филтри на колегата Змей.
Горното са по-скоро мойте разсъждения на глас :?

Sergo

#4 Мнение от Sergo »

Значи, позапознах се с литературата по въпроса, което ме обърка още повече :? При филтри от 1-ви ред има фазовото изместване е 45гр. -3дб. т.е. няма как баса и средата да засвирят във фаза при застъпването. Но затова пък имаме плавно изменяща се фазова характеристика и по добър пикреспонс. При филтър от 2-ри ред фазовото изместване е 90гр. и при включване на средата в противофаза ще получим синфазно звучене при срязващата честота, за сметка на по рязко изменящата се фазова характеристика и по лош пикреспонс.
Това естествено го знаете, но аз не знам :( кой вариянт ще даде по-естествен звук? А както разбирам от доброто съгласуване на баса и средата зависи до голяма степен как ще звучи колоната като цяло.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#5 Мнение от 100 »

Чисто електрически погледнато е така. Не забравяй, че високоговорителя също е един вид филтър и също върти фазата, а нискочестотния още повече, понеже във високите (за него)честоти различни участъци на мембраната трептят с различна фаза. За това свързването на високоговорителите трябва да го направиш на слух.
А иначе за реда на филтъра както вече беше казано-колкото по-нисък, толкова по-добре, като държиш сметка да не се претоварват средно и високотоновите високоговорители с ниски честоти. Хубаво е да погледнеш в архива една статия "За спектъра на музикалния сигнал", там има статистическото разпределение на мощността по честоти.

Zmej

#6 Мнение от Zmej »

Sergo написа:... При филтър от 2-ри ред фазовото изместване е 90гр. и при включване на средата в противофаза ще получим синфазно звучене при срязващата честота.....
Taка е, ама фазовото отместване не зависи само от филтъра, а също така и от самия говорител (както ти каза 100), а и от взаимното разположение на говорителите (и като разстояние, и като дълбочина на вкопаване), така че, както казва демона, експериментите са му майката... Успех... :roll:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Според мен трилентовият дизайн не е особено подходящ като за първи проект. За да свирне добре, по филтъра трябва много играчка дори за хора със сериозен опит.
Моят съвет е или да започнеш с двулентово тяло, или да се довериш на някого да ти сметне филтъра.

gps

#8 Мнение от gps »

Серго ,не искам да се плашиш но настройката на 3-лентов филтър обикновенно ми отнема 3-4 дни.Просто се запаси с търпение и проби ,проби.....

Sergo

#9 Мнение от Sergo »

Да, наистина ще ми е по-трудно с 3 лентова колона, ама съм купил вече говорителите и връщане на зад няма 8O Все пак си мисля, че с филтри от 1-ви ред ще се справя, то времето е пред мен :D
А, забравих да питам, дали може да се съди по импедансната характеристика за съгласуването на филтрите при разделителната честота?

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”