За външния вид на тонколоните...
За външния вид на тонколоните...
Привет!
Владо (ДГД) ми направи преди месеци много добри кутии от МДФ. Понеже имам (по-скоро имаХ) майстор автобояджия, та реших да се обърна към него за боядисването. Та ето ме сега все още с небоядисаните кутии. Май ще трябва да се оправям сам, та да попитам малко за технологията. Значи предполагам че ще ми трябва авто шприц-кит във флакон (нямам пистолет за пръскането) и естествено флакони със спрей (цвят по избор). Ама малко се притеснявам от бройката на спрейовете... Щото искам да докарам все-пак добър слой на боята...Някой правил ли е подобна щуротия или просто да си намеря друг автобояджия?
Владо (ДГД) ми направи преди месеци много добри кутии от МДФ. Понеже имам (по-скоро имаХ) майстор автобояджия, та реших да се обърна към него за боядисването. Та ето ме сега все още с небоядисаните кутии. Май ще трябва да се оправям сам, та да попитам малко за технологията. Значи предполагам че ще ми трябва авто шприц-кит във флакон (нямам пистолет за пръскането) и естествено флакони със спрей (цвят по избор). Ама малко се притеснявам от бройката на спрейовете... Щото искам да докарам все-пак добър слой на боята...Някой правил ли е подобна щуротия или просто да си намеря друг автобояджия?
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Намери си автобояджия.
В домашни условия нито ще го шприцнеш като хора, нито ще го пръснеш.
Аз лакирам на ръка с мече и става много добре (скоро ще постна снимки), но този начин иска много сръчност.
Пистолетът изисква изключително чисто помещение, защото като пръсне, целият прахоляк се вдига и полепва по боята.
Какъв цвят ги искаш?
Имаш ли купена боя?
В домашни условия нито ще го шприцнеш като хора, нито ще го пръснеш.
Аз лакирам на ръка с мече и става много добре (скоро ще постна снимки), но този начин иска много сръчност.
Пистолетът изисква изключително чисто помещение, защото като пръсне, целият прахоляк се вдига и полепва по боята.
Какъв цвят ги искаш?
Имаш ли купена боя?
Спрейовете поднасят много неприятни изненади-тъкмо си докарал повърхноста като хората и вземе че хвръкне някоя капчица и се оплескат нещата
.Само за много малки повърхности (да кажем 20х20 см)става долу горе нещо прилично.Единия проблем при спрейовете е различното налягане в флакона в зависимост от това колко е пълен и от температурата му затова се прилагат едни хватки да се затопля флакона в кофа с топла вода но си иска опит !Другия проблем е че покриват много тънко и да нанесеш достатъчно дебел и равномерен слой отиват доста флакони а като им сметнеш цената-по-добре е бояджия с пистолет да ти боядисва.

- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Spray
Не си губи време и пари и не късай нерви със спрей...
За малките ТЛ-и изхабих 5 флакона и накрая ги занесох на автобояджия...
По-евтино е, особено ако си подготвиш повърхностите...
За малките ТЛ-и изхабих 5 флакона и накрая ги занесох на автобояджия...
По-евтино е, особено ако си подготвиш повърхностите...
- Dgd
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Преди време в "Бриколаж" имаше бояджийски ел .пистолети по 30 лв! Само че ,колкото цената-толкова и качеството .Въпреки всичко ,с тях и с НЦ, или с автолак може да се постигне прилично качество .Не забравяйте ,обаче ,че подготовката и междинните шлайфания са не по-мако важни от самото пръскане!
(Кирил): Владо, такъв "Райдер"-пистолет-вибратор, го подарих на баща ми с надеждата да пръска цветята поне или лозето
. Такъв зверски преразход на боя дава, че излиза на цената на спрейовете, а покритието им отстъпва ако не си джедай в размахването на пистолета 
(Кирил): Владо, такъв "Райдер"-пистолет-вибратор, го подарих на баща ми с надеждата да пръска цветята поне или лозето

- Momchil
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
аз работя при бояджия
Аз същто ще си правя кутия за моя бас, от МДФ.
Ако правилно съм те разбрал, ти питаш колко да е дебел слоя и дали да си го шприцваш сам.
Първо като на приятел ти го казвам нека да бъде шприцнат от пистолет
и от добър бояяджия!
Второ слоят който щте се нанася да е колкото се може по дебел,за да се изглади повърхноста!
Трето шприцкита да се шкури със водна шкурка,за да се постигне оште по изгладен вид(огледало)!
Ако правилно съм те разбрал, ти питаш колко да е дебел слоя и дали да си го шприцваш сам.
Първо като на приятел ти го казвам нека да бъде шприцнат от пистолет
и от добър бояяджия!
Второ слоят който щте се нанася да е колкото се може по дебел,за да се изглади повърхноста!
Трето шприцкита да се шкури със водна шкурка,за да се постигне оште по изгладен вид(огледало)!
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Да кажа и аз ;) - спрейовете, особено Cosmos - sucks !
Това за изключително чистото помещение при пръскане с пистолет не е коректно казано. Може би при мен е професионална деформация като чуя 'чисто помещение' ;)
Едно нормално прашно помещение е подходящо за пръскане. Разбира се, в него не е желателно да са извършвани каквито и да са механични обработки на дървесни и др. органични материали. Дори и да си използвал някаква аспирация при съответното рязане, фрезоване, шлайфане... С няколко думи - помещението, в което пръскаш, трябва да се използва предимно за тази цел.
А лакирането на ръка с мече наистина си остава най-доброто за DIY, но зависи и от това какъв е лака/боята. Трудно постижимо е в непрофесионални условия с полиуретанов лак да се постигне тази 'стъклена' повърхност на дървесната плоскост. Но, от друга страна, матовия финиш, който е по лесно постижим сякаш е за предпочитане особено при колоните.
Това за изключително чистото помещение при пръскане с пистолет не е коректно казано. Може би при мен е професионална деформация като чуя 'чисто помещение' ;)
Едно нормално прашно помещение е подходящо за пръскане. Разбира се, в него не е желателно да са извършвани каквито и да са механични обработки на дървесни и др. органични материали. Дори и да си използвал някаква аспирация при съответното рязане, фрезоване, шлайфане... С няколко думи - помещението, в което пръскаш, трябва да се използва предимно за тази цел.
А лакирането на ръка с мече наистина си остава най-доброто за DIY, но зависи и от това какъв е лака/боята. Трудно постижимо е в непрофесионални условия с полиуретанов лак да се постигне тази 'стъклена' повърхност на дървесната плоскост. Но, от друга страна, матовия финиш, който е по лесно постижим сякаш е за предпочитане особено при колоните.

Интересни неща понаучих! Благодаря на всички за отзивчивостта! Както изглежда няма да се занимавам със спрейове. Понеже размера на боксовете е доста внушителен (съответно и килограмите са доста), а те се намират в службата ми, най-приемлив вариант за мен (за да избегна хамалогията) е сам да си ги боядисам с мече по идея на Ручо. Правил съм това преди години на вратата на банята с автоемайл лак, но може би боята не беше достатъчно разредена и повърхността стана на малки капчици (предполагам от мечето), но въпреки това резултатът беше добър. Иначе имам опит в "държането" на мече, маламашка и др. подобни инструменти
Идеята ми е да ползвам автоемайл лак. Ручо, ти какъв тип мече ползваш (дунапрен или друго)? Разреждаш ли боята и шприца? Ако можеш да дадеш повече информация за технологията - мисля че и за други хора от форума ще бъде интересно. Ето малко снимки:

- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Не е точно по въпроса на gogo но да споделя опита си с спрейовете.При "Cosmos" пигмента е символичен и затова покрива много слабо освен това има лоша адхезия и например върху пластмаса (фазоинвертор) или метал (шаси на говорител) не държи-направо се надига на люспи и пада понякога
.По-доволен съм от марката "Dupli-color" особенно от тези 600 грамови за 5-6 лв
"Car,s rallye-lack".Има едни малки 150 грамови "Acril auto-spray" 4 лв които са за репаратура на коли и на капачката и флакона пише марката кола за която са предназначени-форд опел и др.Има разкошни цветове-син металик зелен металик червено жълто но цената.....Има една друга марка-"Minos-color" серията им "Metallic" 450 грама 5-6 лв са много добри,последно работих с тъмносив металик и кафяв металик-доволен съм!Има едни спрейове които са си блажна боя в флакон
-избягвайте ги-стават само за боядисване на огради!Капачките им са бели с кръгче от пластмаса с съответния цвят в средата.И нещо друго-преди години един познат беше взел отнякъде 30 кг бидонче епоксидна смола и с нея си направи всички рафтове в книжарницата по метода на лакозаливането.Нивелира се плоскоста после се залива с подходящо количество смола оцветена с пигмент ,разнася се равномерно с шпакла и се оставя гравитацията да си свърши работата
.При подходящ вискозитет се получава слой от 0,5-1 mm при това с перфектен гланц.Аз пробвах същото с реактивен лак за паркет(двукомпонентен) но след изсъхването го матирах с водна шкурка и го пръснах с спрей металик-стана много добре.Това са любителски технологии за тези които нямат подръка компресор и др!

Eminence Beta10CX + APT50 коаксиално. На 10CX и махнах предпазната мрежичка и високите се промениха от небето до земята! За звука като цяло - в пробен вариант (все още недоизпипани филтри (Ще стане след боядисването )rudiem написа:Офтопик
Какъв е говорителя ти, нещо доста познат ми изглежда.