за рупорите

Съобщение
Автор
Аватар
lishev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

за рупорите

#1 Мнение от lishev »

Здравейте,
от скоро започнах да се интересувам от тези прословути хорни, но едно не ми е ясно: след като минава през фунията не изостава ли баса от звука, който излъчва отпред високоговорителя? Сигурно не, щом ги правят така хората :D
Може ли да ми обясни някой( чел съм вече теорията в нета, но за това не съм открил нищо)?

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: за рупорите

#2 Мнение от Ivan Rachev »

lishev написа:Здравейте,
от скоро започнах да се интересувам от тези прословути хорни, но едно не ми е ясно: след като минава през фунията не изостава ли баса от звука, който излъчва отпред високоговорителя? Сигурно не, щом ги правят така хората :D
Може ли да ми обясни някой( чел съм вече теорията в нета, но за това не съм открил нищо)?
определено добър въпрос.Бол6инството от хората си мислят 4е звукат изминава пътя от говорителя до устата на хорната и излиза навън.... :wink:..истината е 4е въздухат затворен в хорната вибрира като едно цяло и тръгва да се разпространява от пло6та на устата....демек устата ти се явява говорител.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
lishev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от lishev »

мерси много!
вече ми стана ясно. Можеш ли да ми дадеш някакви линкове с diy проекти?
По-нататък може да се захвана с някакъв проект за рупори, хубавото е, че не се изискват големи мощности, но май усилвателя трябва да има ниско ниво на шума, изобщо да е добър. Ако някой има линк за нещо такова ( с транзистори ) и ако иска да го сподели ще е хубаво. :D

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Ivan Rachev »

6ефа на линковете е кики2002 :) ...скоро 6те побликувам един проект на хорна :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Daniel Petrov »

В момента правя мод на джерико хорн,като разликата с оригинала е по голямата уста и различния обем на компресионната камера.
Оригинала бачка с фостекс 208 сигма,ама старата версия,която е фул рейндж.
Проекта ми е с 206Е,като може да се модне и за говорителите на Иво,ако той все пак ми бутне едни параметри :)
Обема е около 200 литра
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

gps

#6 Мнение от gps »

lishev написа:мерси много!
вече ми стана ясно. Можеш ли да ми дадеш някакви линкове с diy проекти?
По-нататък може да се захвана с някакъв проект за рупори, хубавото е, че не се изискват големи мощности, но май усилвателя трябва да има ниско ниво на шума, изобщо да е добър. Ако някой има линк за нещо такова ( с транзистори ) и ако иска да го сподели ще е хубаво. :D
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... opic&t=204 и http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... opic&t=986 а за усилвател-виж на уидоумейкър нещата -и на форума solid state diy

orto
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от orto »

widowmaker написа:В момента правя мод на джерико хорн,като разликата с оригинала е по голямата уста и различния обем на компресионната камера.
Оригинала бачка с фостекс 208 сигма,ама старата версия,която е фул рейндж.
Проекта ми е с 206Е,като може да се модне и за говорителите на Иво,ако той все пак ми бутне едни параметри :)
Обема е около 200 литра

Ще се радвам да споделиш какво е станало от цялата работа ....,защото мисля да си взема два Фе206 ......обаче реализацията ще ми куца ,защото нямам знания в проектирането...

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от DDB »

Смятате ли, че е възможно да се използва кутия от произволен трилентов бокс от типа на Cerwin Vega 12 inch (само като пример за пропорции H-83 cm, W- 38 cm, D-30 cm) и вътре в нея да се изгради рупорна система? Съзнавам, че ще е доста трудно, дори само за да се намери подходящ говорител. Една нестандартна, но и доста идиотска идея ме кара да поставя този въпрос, тъй като изобщо не съм се занимавал с рупори. Представете си старинен шкаф, който в двата края симетрично има врати, които са на разтояние около 1,60 м една от друга (вероятно недостатъчно като стерео база)и затварят обем горе долу като посочения по-горе, в които искам да изградя по една рупорна система. Структурата на средната част на шкафа е много удобна за разполагане на два СЕ монблока плюс други компоненти от оборудване за слушане на музика. Самият шкаф е много красив, с резби и интарзии и ако може в него да се изгради хай енд система би изглеждал много ефектно. Вероятно ще бъде проблем и резонанса на цялата конструкция, която все пак е от масивно орехово дърво. Ей това е идейката. Пак казвам, не разбирам нищо от рупори, но ми се струва, че в подобна идея има хляб. Много далечна аналогия има например със старите огромни радиошкафове на Грундиг, например, но този, който аз визирам е висок около 1,30м, така че ще е по-удобен, според мен. Възможен вариант би бил и направа на самостоятелни, отделни рупори, които да влезат в обема зад вратите. Всъщмост, в такава идея няма нищо революционно, по такъв начин са правени (акустически и като мебелно оформление) доста от грамофоните от началото на ХХ-ти век.
Снимка на въпросния шкаф, ще трябва и реставриране...

Изображение
Внезапно казуалността пространството огъва до безвремие,
а мирозданието кротко щипе от острата тревица на познанието...

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Очаквайте и от мене скоро, "най-идиотските" хорн лоудед проекти ;)
Истината е там момчета 8)
a.k.a. vitekk

gps

#10 Мнение от gps »

Трябва да разграничим 2 различни подхода към хорните:1 .Проектиране и изработване на хорна без компромиси за избор на драйвер,размери,цена на проекта.Това е подхода на alniko,widowmaker,загорка и др. 2.Използване на принципа на хорните за да накараме някой средна хубост говорител да просвири по-добре отколкото в друга конструкция кутия-това е компромисен вариант от който не трябва да очакваме да постигнем резултати както с №1.Аз сега прилагам подход №2 -просто да натрупам опит преди да приложа №1 :wink: .Използването на готова кутия с ограничени размери,изработването на хорна за автомобил,използването на автоговорители и въобще такива които не са широколентови-всичко това е подход №2.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Teodor Gugulanoff »

Според някои, дори 10 ms time delay е доста много, а според други - 20 ms и малко нагоре е допустимо.
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”