Смятате ли, че е възможно да се използва кутия от произволен трилентов бокс от типа на Cerwin Vega 12 inch (само като пример за пропорции H-83 cm, W- 38 cm, D-30 cm) и вътре в нея да се изгради рупорна система? Съзнавам, че ще е доста трудно, дори само за да се намери подходящ говорител. Една нестандартна, но и доста идиотска идея ме кара да поставя този въпрос, тъй като изобщо не съм се занимавал с рупори. Представете си старинен шкаф, който в двата края симетрично има врати, които са на разтояние около 1,60 м една от друга (вероятно недостатъчно като стерео база)и затварят обем горе долу като посочения по-горе, в които искам да изградя по една рупорна система. Структурата на средната част на шкафа е много удобна за разполагане на два СЕ монблока плюс други компоненти от оборудване за слушане на музика. Самият шкаф е много красив, с резби и интарзии и ако може в него да се изгради хай енд система би изглеждал много ефектно. Вероятно ще бъде проблем и резонанса на цялата конструкция, която все пак е от масивно орехово дърво. Ей това е идейката. Пак казвам, не разбирам нищо от рупори, но ми се струва, че в подобна идея има хляб. Много далечна аналогия има например със старите огромни радиошкафове на Грундиг, например, но този, който аз визирам е висок около 1,30м, така че ще е по-удобен, според мен. Възможен вариант би бил и направа на самостоятелни, отделни рупори, които да влезат в обема зад вратите. Всъщмост, в такава идея няма нищо революционно, по такъв начин са правени (акустически и като мебелно оформление) доста от грамофоните от началото на ХХ-ти век.
Снимка на въпросния шкаф, ще трябва и реставриране...